Cam modülleri, araçların camlarını otomatik olarak açmak ya da kapamak için alarm ya da uzaktan kumanda sistemi ile kullanılan fonksiyonel parçalardır. Elektrikli cam sistemleri için üretilen modüller, modele göre açma, kapama ya da her iki fonksiyona birden sahip olabilir. Cam sisteminize göre 2'li, 4'lü ve sunrooflu araçlar için 5'li ya da 4+1 modül seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz.
Cam Modülü Nasıl Seçilir?
Cam kaldırma modülleri, aracınızın camlarını kapatmayı unutmanız durumunda tek tuşla tüm camları kapatabilmenize olanak sağlar. Cam modülünün temel işlevi, merkezi kilit sistemi ile otomatik cam sistemi arasında bağlantı kurmaktır. Aracınızda alarm ya da uzaktan kumanda sistemi bulunuyorsa, sadece kapıları değil camları da otomatik olarak kapatabilirsiniz. Aracınızı terk ettikten sonra alarmı aktif hale getirdiğinizde, açık kalmış cam kalırsa, alarm mekanizmasından gelen sinyal ile cam mekanizması tetiklenir ve camlar kapatılır. Kontak açıldığında sistem devreden çıkar. Cam modüllü modelleri, iki ya da dört camı kapatabilecek şekilde iki seçeneğe sahiptir. Modülün çalışabilmesi için camlarınızın mutlaka elektrikli olması gerekir. Bütün camlarınız elektrikliyse 4’lü cam kaldırma modüllerini, sadece ön camlarınız elektrikliyse 2’li modülleri tercih edebilirsiniz. Cam modülleri araç modeline göre özelleştirilmiş ya da tüm araçlara uyacak şekilde tasarlanmış evrensel modellere sahiptir. Modüllerin ürün açıklamalarında uyumlu olduğu araç modelleri detaylı bir şekilde yer alır.
Cam Modülü Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Cam modülü modelleri, birçok markada genellikle standart özelliklere sahiptir. Modülün temel işlevi camları uzaktan yönetebilmenizi sağlamaktır. Bununla birlikte bazı modellerde termik özelliği de bulunur. Termikli cam modülleri, camlar kapatılırken cam ve gövde arasına herhangi bir nesnenin sıkışması durumunda güvenli kullanım sunar. Modül, sıkışmayı algıladığında çalışmayı durdurur. Ancak diğer camları kapatmaya devam eder. Modele göre cam kapatma yöntemi sıralı olabileceği gibi tüm camları aynı anda kapatmanıza olanak sağlayabilir. Cam modülleri genellikle 12 V güçle çalışır. Modülün güç gereksinimini karşılamak için aracınızın güç çıkışını bilmeniz gerekir. Binek otomobiller, panelvanlar ve minibüsler gibi hafif ticari araçlar genellikle 12 V, daha büyük ticari araçlar ise 24 V güç çıkışına sahiptir. Cam modülü modelleri çalışma mekanizmasına göre sadece kapama ya da açma / kapama olmak üzere çift fonksiyonlu olabilir. Tüm modellerde kapama fonksiyonu standart olmakla birlikte açma fonksiyonu sadece belirli modellerde bulunur. Bu nedenle cam modülü almadan önce, fonksiyonlarını incelemeniz önemlidir. Aracınızda sunroof bulunuyorsa, modülün sunroofu da kontrol edebileceğinden emin olmalısınız.
Cam Modülü Nasıl Takılır?
Cam modülleri ayrıntılı bir montaj şemasıyla beraber gelir. Temel devre becerilerine sahipseniz modülün montajını kendiniz yapabilir ya da profesyonel montaj hizmeti alabilirsiniz. Cam modülleri küçük bir kutu ve bağlantı kablolarından oluşur. Termik sistemi bazı modellerde otomatik bazılarında ise ayarlanabilir seçeneğe sahiptir. Otomatik modeller 10 ampere kadar basınç uygulayabilir. Ayarlanabilir modellerde modül üzerinde yer alan bir düğme sayesinde, amper gücünü ve kapanma hassasiyeti 1 ila 10 amper arasında ayarlayabilirsiniz. Modülü sürücü kapısının içine ya da direksiyonun altına monte edebilirsiniz. Cihazınızın kablo montajını yaptıktan sonra elektrikle beslemeniz gerekir. Cam modülü montajında dikkat edilmesi gereken modülü direkt olarak aküden güç çekecek şekilde monte etmektir. Ara kablolardan elektrik çekmek modülün her zaman tam güçle çalışmasını engelleyebileceğinden önerilmez. Cam modülünü takarken tetik sistemine dikkat etmeniz gerekir. Bazı araçlar eksi tetik bazıları ise artı tetik sitemine sahip olabilir. Hem artı hem de eksi tetik sistemine sahip modül modelleri ile uyumluluk sorunu yaşamadan kurulum yapabilirsiniz.