Motosiklet, iki ayaklı bir araç olduğu için denge en sürücüler için oldukça önemlidir. Yolda ilerlerken ufacık bir çöp, pet şişe veya taş bile dengeyi kaybettirerek kaza riskini meydana getirir. Bu tip olasılıkların önüne geçmek için ise far, sinyal lambası, ikaz lambası gibi motosiklet aydınlatma ürünleri kullanılır. Far, motosiklet sürücülerinin önünü görebilmesini, diğer araçlara görünebilmesini sağlayan ve güvenli yolculuğun anahtar unsurlarının başında gelir. Özellikle gece yolculuklarında ve sisli havalarda motosiklet kullanımını olanaklı hale getirir.
Motosiklette Far Neden Önemlidir?
Motosiklet kullanımında far, trafikte diğer araçlarla birlikte sorunsuz bir yolculuk gerçekleştirmeyi mümkün kılar. Havanın aydınlık olduğu zamanlarda farlar açık tutulursa öndeki araç arkadan bir motorun geldiğini rahatlıkla fark eder. Daha çok aydınlığın daha güvenli bir sürüş deneyimi olduğu unutulmamalıdır. Bunun için farları boyamak veya maskelemek görüş açısını azaltarak kaza riski ortaya çıkarır. Bir motorcunun trafikte diğer araçların sürücüleriyle iletişime geçmesini sağlayan farların uyarıcı bir özelliği de vardır. Hızlı bir sürüş gerçekleştirildiği veya trafikte yol istendiği zamanlarda öndeki arabaya far aracılığıyla selektör yapılır ve uyarıcı özelliği kullanılır. Sisli ve tozlu havalarda daha fazla görüş alanı yaratabilmek ve konforlu sürüş gerçekleştirmek için ise sis lambalarının kullanılması gerekir.
Far Çeşitlerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Farlar, motosiklet ve araç teknolojilerinden en fazla etkilenen parçaların başında gelir. Halojen farlar düşük maliyetleri ve her araca uygun olması nedeniyle oldukça yaygındır ancak teknolojinin yeni özellikleriyle donatılan farlar da uzun süreli kullanımları ve düşük elektrik tüketimi ile sürücülere büyük avantajlar sağlar. Xenon ve Led farlar ise yeni teknolojik gelişmelerle donatılan ve en çok kullanılan farlardır. Ksenon adı verilen elementten üretilen XENON farlar, yüksek yoğunluklu farlar olarak bilinir. Xenon farın en önemli özelliği yolu en iyi şekilde aydınlatmasıdır. Halojen farlara göre gözü yormaz ve keskin bir görüş sağlar. Gece yolculukları için oldukça kullanışlı olan XENON farlar, oldukça uzun ömürlüdür. 35 watt enerji tüketimi ile Xenon farlar, 55 watt enerji tüketen halojen farlardan iki kat daha fazla ışık yayar. Xenon farların dezavantajları ise yüksek maliyetleri ve uzun far olarak kullanıldığında düşük performans göstermesidir. Yüksek verimliliği nedeniyle farlarda kullanılan Led farlar farklı tasarımlarıyla araçlarda kendisine yer buluyor. Çok parlak bir ışık yaymasına rağmen küçük bir alanı aydınlatan Led farlar, gündüz farı olarak tercih ediliyor. Led ampullar, titreşimden etkilenmez ve kullanım ömürleri çok uzundur. Beyaz ışık rengine sahip olan Led farların tepki süresi ise halojen farlara göre çok hızlıdır. Led farların en büyük dezavantajları ısınma sorunu ve maliyetidir.
Far Ampulü Nasıl Değiştirilir?
Trafikte keyifli bir seyir yaşamak için oldukça önemli olan farlar, sürekli çalışır durumda olmalı ve günlük kontrolleri aksatılmamalıdır. Farın çalışmadığı yolculuklarda ise ciddi bir kaza yaşanabilir. Ayrıca farın arızalı olduğu durumlarda trafik cezasıyla karşı karşıya kalınabilir.
Far ampulünün arızalanması, motosiklet kullanıcılarının her an yaşayabileceği sorunlardan birisidir. Bunun için bagajda her zaman bir yedek ampulün bulunması acil durumlarda kurtarıcı olacaktır. Far ampulünün değiştirilmesi ise kolay ve zaman almayan bir işlemdir. Öncelikle far ampulünün fişi çekilerek işe başlanır. Ardından far ampul lastiği çıkartılır ve arızalanan ampul yenisi ile değiştirilir. Lastiğin sıkıca fişinin takılması ve ampulün takılması ile arıza giderilir.
Yolculuk esnasında yolların bozukluğu ve yaşanılan sarsıntılarda farların dengesini bozabilir. Farların dengesinin ayarlanması ışık performansının yükselmesine neden olur.