Bir arabanın güvenli şekilde sürüşüne devam edebilmesi için far oldukça önemli bir parçadır. Araçların ön ve arka bölümlerinde kullanılan far çeşitleri; aydınlatma, fren ve sinyal gibi farklı işlevlerde kullanılarak, trafikte emniyeti sağlar. Ön farlar aydınlatarak kişinin yolu görmesini sağlar, gece ve sisli havalarda kullanılan farklar uzak ve yakın olarak farklı uzaklık ve açılara etki eder. Arka farlar da frenleme sırasında yanarak, arkada bulunan aracın temkinli olmasını ve duruma göre hareket etmesini sağlar. Araçlarda kullanılan Xenon farlar kalitesi, dayanıklılığı ve parlaklığı ile standart ürünlerden farklı bir kulvarda değerlendirilir. Xenon far, adını ksenon elementinden alır ve yüksek yoğunluklu deşarj sistemiyle çalışır. İçerisinde bulunan elektrotlar aracılığı ile aydınlatma sağlayan özel bir gaz ile çalışır ve yanıcı malzemeye sahip değildir. Genellikle beyaz renkli ışık veren ürünler farklı Kelvin değerleri ile ateşlenen bir sisteme sahiptir. Standart farlardan yaklaşık olarak 3 kat daha fazla parlak ve belirgin ışık veren ürünler ulaşılabilir fiyatları ile birçok insan tarafından tercih edilir. Otomobil, minibüs ve kamyonet gibi birçok farklı taşıtta kullanılabilir olan özel kitler halinde satışa sunulur. Görüş alanınızı oldukça parlak şekilde aydınlatır ve neredeyse gündüz kadar net bir alan hâkimiyeti sunar. Parlak ve aydınlık açısından avantajlı olmasının yanı sıra fiyatı ile de birçok insanın bütçesine uygundur. Uzun süreli kullanım, dayanıklılık ve yüksek performans sunan ürünler kullanıcıların severek tercih ettiği far lambalarındandır. Akıllı Xenon, LED Xenon, deli mavi Xenon, motorlu Xenon, tek ve çift devre Xenon gibi birçok farklı özelliğe sahip ürün çeşidi bulunur. Stop çakarlı lamba, aç kapa özelliği, şimşek etkisi gibi farklı çalışma stillerine ya da turuncu, kırmızı ve gün ışığı gibi çeşitli renklere ulaşabileceğiniz Xenon setler oldukça avantajlı ve kolay monte edilebilir tasarımlara sahiptir.
Xenon Kit Modelleri
Aydınlatma gücü ile standart ürünlerden ayrılan ve ksenon gazı ile çalışan lambalar, oldukça çeşitli renk seçeneklerine sahiptir. Aracın kullanılan bölümüne göre ihtiyaç duyduğunuz renkleri farklı olması sebebiyle her daim çeşitli ürünleri tercih edebilirsiniz. Xenon farlarda kullanılan spesifik tasarımlı mercekler, ışığın yüzeyde kırılarak parçalanmasını önler ve belirli bir alana toplayarak yüksek görüş kabiliyeti sunar. Son yıllarda yükselen trendler arasında yer alan ve modifikasyon için de tercih edilen Xenon far modelleri şık görünümü ile araçlara karakteristik ve havalı bir görünüm kazandırır. Gücünü elektrikten alması sayesinde, yakıt tüketiminde de avantajlıdır. Ürünler farklı lümen ve Kelvin dereceleri ile parlaklık ve renk tonu konusunda birbirinden ayrılır. Kelvin renk sıcaklığı ile ilgiliyken, lümen parlaklık derecesi ile alakalıdır. Çalışma prensibi ve kullanım alanı farklı olan ürün çeşitlerini inceleyerek kendiniz için uygun olanı belirleyebilirsiniz. Araştırmalarınız sırasında Xenon farların farklı isimlerle adlandırıldığını görmek kafanızı karıştırıyor olabilir. LED olanlarda farklı halojen ampuller kullanılır ve bunların isimleri de ürün açıklamasında belirtilir. Ampul tipleri; H1, H3, H4, H7 ve H11 gibi farklı isimlere ve özelliklere sahiptir. Doğru ürünü belirlemek için ampul türlerinin renk ve parlaklık değerlerine hâkim olmak, avantaj ve dezavantajlarını bilmek oldukça önemlidir. Stop, ikili lamba ve çakarlı kullanım gibi birçok farklı ürün standart sürüş ve modifikasyonlu gösteri sürüşü için kullanılabilir. Ürün seçimi yaparken, trafik kurallarını da göz önüne almalı ve denetlemeden geçen ve geçmeyen modellere hâkim olarak karar vermelisiniz.
Xenon Kit Ampul Özellikleri
H1 Xenon far ampulü, 35W standart camdan üretilir ve 3200 lümen aydınlatmasıyla oldukça fazla ışık yayar. Akım sınırlayıcı özelliği sayesinde uzun ömürlü olan ürün, soğutucu fan çıkıntısının takılabileceği tüm araçlarla uyumlu olur. H3 Xenon far ampulü, yaklaşık olarak 4000 lümenlik ışık ve 6000 Kelvin beyaz renk saçar. Fazla aydınlık sunan ürün ekstra mekanik beyin dahili olarak içinde bulunur. Gözü yormayan ideal modeller arasında yer alır. H4 Xenon far ampulü, en sık kullanılan modeller arasında yer alır ve uygun fiyatı ile de dikkat çeker. Çift flamanlı ampule sahip olan model, uzun ve kısa olarak kullanılabilir özelliktedir. Tek reflektör ile aynı anda iki farklı işi yaparak dilediğinizde uzun ya da kısa far olarak kullanılabilir. Uzun, kısa ve selektör far olarak kullanılan ürünler parlaklığı ile de dikkat çekicidir. H7 Xenon far ampulü, takıldığı sokete göre ışık değerleri değişikliğe uğrayan bir model olduğundan, montaj sırasında açının düzgün ayarlanmaması, yanlış yerleri aydınlatmaya neden olabilir. H11 Xenon far ampulü, 8400 lümen ve 6500 Kelvin değerlerinde beyaz ışık verir, kristal beyaz rengi sayesinde gece oldukça iyi bir görüş sağlar. 42W ile çalışan model far beyni ile kullanıldığı zaman araç içinde bir probleme neden olmadan kolayca monte edilebilir. Far beyninin kullanılmaması sürekli olarak arıza ışığının yanmasına neden olabilir. IP&7 derecesinde su geçirmez özelliğe sahip olan ürün seçenekleri de modeller arasında yer alır. Aracınızın özelliklerine ve beklentinize uygun olan farklı ampul çeşitlerinden birini set olarak satın alabilir, kendi başınıza ya da profesyonel kişilere montajını yaptırabilirsiniz. Beklentinin ne olduğunun önceden belirlenmesi akıllı seçim yapmayı sağlar ve üründen alınan verimi maksimum seviyeye çıkarır.
Xenon Kit Yasal mı?
Yüksek performansı ile tanınan Xenon kit farların kullanımının yasal olup olmadığı ve muayeneden geçme durumu insanlar tarafından merak edilir. Xenon kitlerin kullanımı yasak olmasa dahi belirli sınırlamalar dolayısı ile muayeneden geçebilmek için dikkatli kullanım tavsiye edilir. Hatta araç üretimi sırasında dahili olarak bu farın kullanıldığı otomobiller de vardır. Yüksek ışık dolayısı ile geceleri karşıdan gelen araç sürücüsünün gözünü alan seviyede ve modelde kullanımı engellemek için bazı sınırlandırmalar bulunur. Kullanılan far modelinin araç ile uyumlu olması hem verim açısından hem de karşıdan gelen sürücüyü engellememek için önemlidir. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 64/1-b-5 numaralı maddesinde farların kullanımında sınırlama sebepleri ve ekstra ilgili açıklamalar yer alır. Araç standardına uygun bir Xenon far kullanırsanız; muayeneden sorunsuz şekilde geçer, açılıp kapanabilir özellikleri olanlar denetleme öncesi kapatılma avantajına sahiptir. Bazı Xenon far modellerinde ekstra olarak far yıkama sisteminin bulunması muayeneden sorunsuz geçiş için öne çıkan detaylar arasındadır.
Ürün seçimi yaparken dikkat edebileceğiniz bazı noktalar bulunur. En önemli seçim unsuru, aracın yapısı ile uyumlu ve sorunsuz çalışan bir tasarımın kullanılmasıdır. Yüksek aydınlatma gücüne sahip olan farların arasından karar verirken aracınızın izin verdiği sistemleri kullanmak hem başarı hem de muayeneden geçme açsından önemlidir. Aracın üretim yılı, hangi markaya ait olduğu, modeli gibi özelliklerini seçim sırasında göz önüne alarak, far tasarımları arasından karar verebilir, montaja hazır kitlerden birini belirleyebilirsiniz. Seçim sırasında farın aracın hangi bölgesinde kullanım için üretildiğine ve renklerine de dikkat ederek akıllıca bir karar verebilir, başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Kelvin değerlerinin renk skalası; 1000-5000 sarıdan turuncuya, 5000-10000 maviden beyaza doğru farklı tonlara sahiptir. Yüksek parlaklık derecesi gece körlüğü gibi problemleri olan insanlara geniş ve aydınlık bir alan sunarak, iyi bir görüş sağlar.
Xenon Kit Kullanımının Avantajları
Marka ve modele göre seçimi yapılan Xenon kit kullanımının sürücüsüne sağladığı birçok avantaj vardır. Yüksek performans, dayanıklılık, uzun ömürlü kullanım ve aydınlatma seviyesi gibi farklı alanlarda sağladığı kolaylığın yanı sıra araca oldukça havalı bir görünüm kazandırır. Fark renkleri ve kullanımı açısından çeşitli özelliklere sahip olan kitler, aracın rengine ve kişinin zevkine göre uyumlu olanlar arasından seçilebilir. Sarı ve beyaz ışık kullanımının yakıştığı araç tonları vardır. Örneğin, sıcak renklerden olan kırmızı ve turuncu tonlarına sarı, siyah ve gri renklerine ise beyaz ışık oldukça fazla yakışır. Renk değiştirme özelliğine sahip olan Xenon far modelleri ile kullanıcısına çeşitli kullanımlar sunar. Havanın sisli, yağmurlu ya da gece olmasına göre, çevrenin yeşillik ya da kıyıda bulunmasına göre daha iyi görüş sağlayan far rengini aktive edebilirsiniz. Xenon farlar sadece uzun ve kısa ya da her ikisi birden kullanıma uygun olarak farklı seçeneklere sahiptir. İkili kullanım sağlayan tek bir set, avantajlı oluşuyla öne çıkar. Sis, fren ve yan sinyal gibi farklı seçeneklere sahip olan modeller arasından zevke ve ihtiyaca göre seçim yapma imkânınız bulunur. Sadece otomobil değil, büyük araçlar ve motosikletler için de kullanılabilir olan yüksek değerli ve dayanıklı Xenon far kitleri bulunur. Birçok motorlu araçta kullanılabilir olan Xenon farları arasında yer alan deli mavi ürünleri de oldukça dikkat çekicidir. Mavi ışık veren LED lambalı ve muayeneden geçebilecek özellikli tasarımlar özellikle modifiye araçlardan hoşlanan kişilerin dikkatini çeker. Şimşek etkili ve etkileyici ışıklandırma sistemine sahip çeşitleri de bulunan deli mavi beyaz araçlarda oldukça şık durur. Kullanılan araca havalı ve modern bir görünüm kazandıran pek çok değişik fonksiyon ve özelliğe sahip Xenon kit fiyatları da kullanıcıların avantajına olacak şekilde belirlenir.
Xenon Kit Nasıl Takılır?
Çakarlı olarak bilinen ve resmi araçlarda da kullanılan modeller, belli araçların geçiş üstünlüğünü belirtmek için kullanılır ve normal şartlarda sivil otomobiller için yasaktır. Aç-kapa özelliği bulunan tasarımlar, muayene sırasında kapatılarak sorunsuz şekilde denetimden geçmesi sağlanabilir. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olarak imal edilen modeller, düşük sıcaklıklarda da performansından ödün vermeyen özel gaz sistemine sahiptir. Selektör yaparken şimşek özellikli olanları tercih etmeniz aşırı hızlı çalışmayı sağlar. Anlık olarak oldukça hızlı bir şekilde yanıp sönen lambalar ile selektör yaparken, görüş kaybınız uzun süreli olmaz. Birçok farklı özelliğe sahip ürünlerin montajı tek başınıza ya da duruma göre profesyonel ustalar tarafından yapılabilir. Modelin gereksinimleri ve karmaşıklığına göre montaj kolaylığı değişkenlik gösterir.
Montaj sırasında kırılarak ya da delinerek kurulumu yapılan kapaklar, profesyonel ellerde çıkartılarak takma işlemine hazırlanır. Far takmadan önce kontağın kapalı olduğundan kesin olarak emin olmanız, çarpılma ihtimaline karşı dikkat edilmesi gereken bir güvenlik önlemidir. Far ampulüne giden elektrik bağlantı kablosuna ait olan soketi bularak yerinden çıkartmak ikinci adımdır. Eski ampul sökülmeli, yerine yeni Xenon ampul takılmalıdır. Elektrik bağlantılarını yapmak, balastı sabitlemek, güç soketini balasta bağlamak standart takma işlemlerinde izlenen sıralamadır. Beyinli, çakarlı ve çift flamanlı gibi farklı özelliklere sahip bir far seçtiğinizde montajı profesyonellere bırakmak akıllıca olur. Modelin özelliğine göre montajı çok daha karmaşık işlemler gerektirebilir. Bu konuda kendinize güvenmiyorsanız her daim sanayide ya da serviste bir ustadan yardım alabilirsiniz. Birbirinden işlevsel ve farkı çalışma prensiplerine sahip, kaliteli Xenon kit modellerini inceleyebilir; aralarından bütçe ve aracınıza uygun olanı seçebilirsiniz.