Taşıtların ön konsolunda yer alan araba çakmağı, elektrik gücü ile ısıtılan bir üniteyi çalıştırmak üzere tasarlanır. Oto çakmakları, her ne kadar ateş yakmak için dizayn edilse de standart bir DC konnektör olarak da kullanılabilir. Üretici firmalar, çakmak ekipmanını isteğe bağlı bir aksesuar olarak araç üzerine ekleyebilir ya da dahili bir araç donanımı olarak kullanıcılara sunabilir. Silindir şekline sahip giriş yuvası ile bilinen araç çakmaklarının kullanımı da son derece kolaydır. Silindir içindeki metal halkalar, çakmağın düğmesine basıldığında rezistans ile temas ederek hızla ısınır. Yeterli sıcaklığa ulaşan çakmak, kendiliğinden dışarı çıkar. Oto çakmakları, araç içinde sigara içiciliğinin azalmasıyla birlikte daha farklı işler için de tercih edilmeye başlar. 12 voltluk cihazlar ile uyum içinde kullanılabilen araba çakmakları; araç içi aydınlatmaları, fenerler, telefon şarj aletleri, soğutucular, fanlar ve lastik şişirme kompresörleri gibi cihazları rahatlıkla çalıştırabilir.
Araba Çakmağı Fiyatları
Araba çakmağı fiyatları; ürünün modeli, türü, kalitesi, fonksiyonları ve tasarımı gibi detaylara bağlı olarak farklılık gösterebilir. Geleneksel araç çakmakları, nikrom metal şeritten oluşan ince ve silindir şekline sahip düz bobinler içerir. Çakmağın dışı ve düğmesi, güvenli kullanım için plastik, lastik ya da kauçuk malzemeler ile kaplanabilir. Cihazın çalıştırılması esnasında yaklaşık 10 amperlik yüksek akım metal silindirlere geçer. Isınmanın daha hızlı ve kolay sağlanabilmesi için çakmak gövdesine iç içe geçirilmiş sac şeritler eklenir. İçeri itilen oto çakmağı, yay kuvvetine karşı metalik bir klipsle tutulur. Yeterli sıcaklığa ulaşan çakmak, kendini otomatik olarak dışarı atar. Isınan metal yüzeyler, kırmızı veya turuncu renkte parlar. Sıcak bir çakmak ile sigara, puro veya çabuk tutuşabilen ufak materyalleri kolaylıkla yakabilmek mümkün olur. Yakıtlı çakmak ve kibrit gibi malzemelerin bulunmadığı durumlarda da araç çakmaklarına sıklıkla başvurulur.
Kullanıcılara daha esnek çözümler sunmak için geliştirilen araç çakmak üniteleri; taşınabilir GPS cihazlarına güç sağlama, telefonları şarj etme, elektrikli süpürge ile aracın içini temizleme ya da motorlu pompalar ile aracın lastiklerini şişirme gibi günlük işlerde sıklıkla tercih edilir. Kablolara takılan portatif çakmak yuvalarını, doğrudan araç aküsüne bağlamak için metal klipsler de geçici olarak kullanılabilir. Bazı araç firmaları, ulaşım kolaylığı sağlaması amacıyla, orta konsol veya ön koltukların arasına da ikinci bir çakmak yuvası ekleyebilirler. Çakmak yuvasının dışında, 12 volt güç sağlamak için tasarlanan oto prizleri de araç içine ilave edilebilir. Standart 12 voltluk otomobil fişleri, araç aküsü adaptörleri ile birlikte elektrik gücünün araç kabinine ulaşmasını sağlar. Güçlü ve dengeli akım üreten araç içi elektrik prizleri, oto buzdolabı ve su ısıtıcısı tarzındaki elektronik cihazların kullanımı için son derece idealdir.
Araç çakmakları, tıpkı diğer elektronik oto donanımlarında olduğu gib sadece araç çalıştığında (kontak anahtarı açık konumda tutulduğunda) aktif olur. Bu özellik, kısa devre kaynaklı yangınları engellemek ya da çocukların çakmak ile oynayıp kendine veya çevreye zarar verebilme ihtimalini önlemek için oldukça yerinde bir koruma mekanizması sağlar. Yeni nesil araçlarda bulunan oto çakmakları, genellikle çocukların ulaşamayacağı kapalı gözler ya da üniteler içine saklanır. Oto çakmak mekanizmalarının farklı şekillerde açılıp kapatılabilmesi de güvenliği artırıcı detaylar arasında yer alır. Sürüş esnasında yol koşullarından ya da aracın hızından kaynaklı olarak akü bağlantı elemanlarında aşırı gerilim dalgalanmaları meydana gelebilir. Bu nedenle, özellikle cep telefonu, laptop veya tablet gibi cihazları kullanırken daha stabil güç üreten 12 volt çıkışlı adaptörlerin tercih edilmesi önerilir.