Çiçek Soğanları
Ekimi oldukça kolay olan ve yetiştirmesi son derece keyifli olan çiçek soğanları her gün rahatlıkla ekebileceğimiz forma sahip tohumlardır. Kuru tohum bulamayan ya da belirli mevsimlerde çiçek ekimi yapmayı düşünen bahçe severler için soğanlar ideal bir tercih olacaktır. Hem ekmesi ve bakımı kolay olan hem de ekstra bir ilgiye gerek duymayan soğanlar tohum olmayan zamanlarda gönül rahatlığıyla tercih edilmektedir. Lale gibi, nergis, zambak ve orkide gibi daha kalın yapraklı ve gövdeli çiçeklerin ekiminde soğan kullanımına daha fazla yer verilmektedir. Çiçeklerin dikileceği zamanlarda hazır tohum bulunamaması ihtimali göz önüne alınarak çiçek soğanlarının yetiştirildiği bilinir. Soğuk havaya ihtiyaç duyan bu yetiştirmelerde fazla suya gerek duyulmaz. Çiçek soğanlarının gerektiği şekilde yetiştirilmesi için çiğdemlere ihtiyaç duyulur. Fazla su sevmediklerinden suya dair bakımları da sahiplerini zorlamaz. Çiçeklerin köklerinde bulunan ve adından da anlaşılacağı üzere soğana benzeyen kök kısımlarına soğan denir. Bazı bitkilerin tohum olarak yetiştirilmesi yerine soğan olarak yetiştirilmesi tercih edilir. Gerçek soğanlı bitkiler arasında genellikle lilyum, lale, nergis, sümbül, dutch iris gibi bitkiler yer alır.
Soğanımsı gövdesi olan bitkiler arasında ise crocus, gladiol ve frezya gibi çiçekler yer alır. Bunların yanı sıra rizomlu ve yumrulu olan bitkiler de mevcuttur. Süsen, şakayık, yıldız ve siklemen gibi çiçeklerde bu tür gövdeleri görmek mümkündür. Bu nedenle tohum yerine soğanları temin edilerek dikilmesi ve yetişmesi daha kolay ve uygundur. Toprak üstünde kalan diğer organları kuruduğunda, bitkilerin toprak altında kalan ve besin depolayarak soğan haline gelen kısmı yeniden toprağa ekilir. Çiçek soğanı olarak adlandırılan bu yapı bitkilerin bazılarında kök, yaprak, gövde ve hipokotolin kısımlarının toprak altında besin toplaması ve şişmesi sonucunda meydana gelir. Çiçek soğanlarının bazılarının söküm döneminde bazılarının ise sökümden sonra oluştuğu da bilinir. Dikilinceye dek ve dikimden sonra çiçek taslağı gelişimine devam eder. Bazı bitkilerde minyatür boyutlarda oluşan soğanlar bazılarında daha büyük şekilde oluşabilir. Çiçek soğanları aynı zamanda çiçek ampul olarak da adlandırılır. Hemen ekilir ve her toprağa ekim için uygundur. Aşırı kuru topraklar, kumlu topraklar, ağır tınılı topraklar ve hatta ıslak topraklarda yetişmeye dahi uygun olduğu bilinir. Ancak aşırı su durumunda ve su birikintilerinin olduğu alanlarda çiçek topları ya da soğanları bitkiyi yok eder, çürütür. Daha çok güneşli alanları tercih eden soğanları herhangi bir yere ekmek istediğinizde güneşli bir alan olmasına dikkat etmelisiniz.
Çiçek Soğanı Çeşitleri
Bahçelerinizi ya da saksılarınızı rengarenk ve mis gibi kokan avangart çiçekler ile donatmak istediğinizde birbirinden farklı forma ve kokulara sahip olan çiçek soğanı çeşitleri arasından istediğinizi tercih edilebilirsiniz. Hem ekimi hem bakımı son derece kolay olan bu çiçek soğanları içerisinde lale, zambak, nergis, sümbül, dağ lalesi anemon, yıldız çiçeği, papatya, maviş çiçeği, gül, frezya ve orkide soğanları yer alır. Her birinin ekim tarzı birbirine benzese de yetişme kısımlarında farklı yaklaşımlar ve bakım gerekebilir. Bu nedenle soğan temin etmeden önce hangi içek soğanının nasıl ekildiğini ve yetiştiğini bilmek gerekir.
Lale Soğanı
En çok tercih edilen çiçek soğanlarından birisi olan lale soğanı 5’li ambalajlardaki tohumlar bahçelerinizin vazgeçilmezleri arasında yer almaya hazırdır. Çeşitlerine bağlı olarak farklı zamanlarda dikilmesi gerekse de genel olarak lale soğanları Mart ve Eylül aylarının ilk haftaları dikilebilir. Lale soğanlarının çukurlarının ya da kanallarının mümkünse 10- 15 gün önceden açılmış olması gerekir. Lale soğanlarını ekerken yapmanız gereken ilk şey budur. 10-15 cm yükseklik de ayarladıktan sonra çukurlar arası mesafelerin de 3-5 cm olmasına dikkat etmelisiniz. Soğanları 10-15 cm toprak ile kapattıktan sonra sulama aşamasına hemen geçmeniz gerekir. Ancak sulamayı abartmadan yeterli düzeyde yapmak gerekir. Mart-Mayıs aylarında lale soğanlarının çiçek açmaya başladığını görebilirsiniz. Ancak bu soğanları evinizde saksılama yöntemiyle yetiştirmek istediğinizde saksı içinde toprak karışımı yapmanız daha iyi olacaktır. 10 litrelik bir toprakta %20 oranında torf kullanılması soğanların daha iyi yetişmesine olanak sunar. Aynı zamanda saksının tabanına 3-4 cm çakıl taşı yerleştirmek de son derece etkili olacaktır. Saksıya ekeceğiniz soğanlardan önce toprağı sulamaya özen göstermelisiniz.
Zambak Çiçeği Soğanı
Kokusuyla ve renk tonlarıyla kendine hayran bırakan çiçek türlerinden biri de zambaktır. Latince ismi lilyum olarak bilinen zambak romantizmi de temsil etmektedir. Ayrıca hem evlerde hem de bahçelerde bakıma uygun olan zambak çiçeklerini ekebilmek için zambak çiçeği soğanı temin etmeniz gerekir. Zambak soğanlarını ekmek için en uygun zaman sonbahar ve erken ilkbahar zamanlarıdır. Sonbaharda yapılan dikimde toprağın donmadan öncesi halini kullanmak son derece uygundur. Aynı zamanda erken ilkbaharda ekim için zemin oldukça çalışılabilir durumdadır ve çamurlu değildir. Toprak ve mevsimler bu özelliklere sahipken zambak soğanlarını dikmek için en uygun zamanlardır. Eğer sonbaharda zambak soğanı dikmeyi düşünüyorsanız ampulleri 12 saat ılım suda beklettikten sonra dikmeniz daha uygun olacaktır. Yeterli miktarda suyu emen ampuller iki-üç haftalık bir süre içerisinde su tasarrufu sağlarlar. Zambak soğanlarını dikmek için en uygun yer ise az yarım güneş alan alanlardır.
Nergis Çiçeği Soğanı
Nergis çiçeği soğanı kokulu bir çiçek tohumu olarak satışa sunulur. Oldukça güzel görünen ve son derece enfes bir kokuya sahip olan nergis çiçekleri ile evlerinizin balkonlarını, camlarını ve bahçelerinizi muhteşem bir ambiyansa kavuşturabilirsiniz. Nergis soğanları temin edildikten sonra dikime hazırdır. Öncelikle nergis soğanlarının sivri uçları yukarı doğru gelecek şekilde toprağa yerleştirilmelidir. Nergisler, ampulün boyunun iki katı derinliğine dikilmelidir. Doğru şekilde yerleştirildikten sonra ampullerin üzeri topraklar örtülür ve dikme bittikten sonra iyice sulamak için kapatılır. Sulama aşamasına geçildiğinde yalnızca can suyu verilmesi gerekir. Çok su vermek bitkinin büyümeden çürümesine neden olacaktır.
Karışık Renk Sümbül Çiçeği Soğanı
Muhteşem kokusuyla ve lila renkleriyle herkesin gönlünde taht kuran sümbül çiçeğini sizler de evlerinizi güzelleştirmek ve bahçelerinize harika bir ambiyans katmak için dikmek isteyebilirsiniz. Tek renk yerine birden fazla renk sümbülle etrafı donatmak istediğinizde karışık renk sümbül soğanı temin edebilirsiniz. Tıpkı diğer çiçekler gibi bulunduğu alanın son derece güzel kokmasına olanak sunan sümbüller ile canlılığı yakalayabilirsiniz. Sümbül soğanlarını dikeceğiniz alanın her açıdan güneş ışığı aldığından emin olmalısınız. Rüzgarı çok sevmeyen bir bitki olduğundan sert rüzgar alan, klima bulunan alanlardan uzak tutmanız gerekir. Sulamasını ise haftada 2 defa olacak şekilde yapmalısınız. Tüm bu koşulları göz önüne aldığınızda sümbüllerinizle harika vakit geçirebilirsiniz.
Dağ Lalesi Anemon Soğanı
Dağ lalesi ya da anemon olarak adlandırılan bu çiçekler de renkleriyle ve kendine has formuyla dikkat çeken bitkiler arasında yer alır. Dağ lalesi anemon soğanı temin ederek sizler de muhteşem dikimler yapabilirsiniz. Çiçeklerinizin kısa sürede büyüdüğüne dikkat edebilir ve böylece etrafı ne kadar güzelleştirdiğinin de farkına varabilirsiniz. Ekim için en uygun zamanlar geç kış ve erken ilkbahar zamanlarıdır.
Yıldız Çiçeği Soğanı
Adından anlaşılacağı üzere görünümü de tıpkı bir yıldızı andıran yıldız çiçekleri ile balkonlarınızı ve bahçelerinizi güzelleştirmeye hazır olun. Dilediğiniz kadar yıldız çiçeği soğanı temin ettikten sonra yapmanız gereken tek şey ekim aşamasına geçmektir. Yıldız çiçeği soğanlarının yerleşmesi için iyice drene edilmiş toprağa ve tam güneşe ihtiyaç duyulur. Kısmi olarak gölgede yetişmesi de mümkündür. Yıldız çiçeği soğanlarını 2-3 inç derinliğe ve yaklaşık olarak 2 inç aralıklı şekilde yerleştirmeniz gerekir.
Papatya Soğanı
Tohum şeklinde de soğan şeklinde de ekimi mümkün olan papatyalar herkesin gönlünde taht kuran en önemli çiçek çeşitlerinden birisidir. Papatya tohumlarını ya da soğanlarını temin ettikten sonra Mart ayını beklemeniz iyi olacaktır. Papatyalar için en uygun ekim ayı Mart ayıdır. İlkbahar aylarında ekimi yapıldıktan sonra çok daha kısa süre içerisinde çiçek vermeye başlar.
Maviş Çiçeği Tohumu
Adı gibi mavi renkte olan maviş çiçeği için maviş çiçeği tohumu temin edebilirsiniz. Uzun ömürlü ve kış soğuklarına tam dayanıklı olan maviş çiçeği aynı zamanda mor, pembe ve beyaz renklerde de açabilir. Çançiçeği familyasından olan maviş çiçeği genelde balkon saksılarında yerini alır. Hibrit ve melez bitki çeşidi olarak bilinen maviş çiçeği, yıldız şekline sahiptir. Hem görünümüyle hem de birbirinden farklı renk tonlarıyla kendisine hayran bırakır ve balkonlarınızı gerçek manada süsler.
Gül Soğanı
Romantizmin en büyük simgesi haline gelmiş olan güller çok farklı renklerde yer alan bitkilerdir. İster tohum şeklinde ister soğan şeklinde ekimi mümkün olan gülleri ekmek için en uygun dönemler bahar dönemleridir. Bahar bitmeden kısa sürede açan bu güller bulunduğu alanları hem mis gibi kokularıyla bezer hem de rengarenk görünümleriyle dikkat çeker.
Frezya Çiçeği Soğanı
Sevilerek ekilen ve büyütülen çiçeklerden biri olan frezya çiçekleri özel renk frezya çiçek soğanı fiyatı uygun seviyelerde olarak satışa sunuluyor. Hem saksılarda hem bahçelerde yetiştirmeye uygun olan frezya çiçekleri serada da 55-60 F derecede yetiştirilebilir. Özenle hazırlanan frezya soğanları sonbahar aylarında ekime uygundur. Temmuz ayına kadar çiçeklenen frezyaları çok sık rahatsız etmekten kaçınmalısınız. Paketlerinde yazan talimatlara göre sulamalı ve gübrelemelisiniz.
Çiçek Soğanı Fiyatları
Güzelleştirmek istediğiniz alanlara çiçek ekmeye karar verdiğinizde bu karar son derece doğru bir karardır. Ortamı hem doğal görünüme hem renkli hem de mis kokulu bir alana dönüştürmüş olacaksınız. Bu güzellikleri elde etmek için uygun şekilde belirlenen çiçek soğanları fiyatları kapsamında soğan alışverişi yapabilirsiniz. Uygun mevsimlerde dikimini sağlayarak her yeri güzelleştirme amacınıza kısa sürede erişim sağlarsınız. Hem dikim aşaması hem de yetiştirme aşaması oldukça keyifli olan çiçek soğanları içerisinde tüm çeşitleri bulmanız da mümkündür. Sulama ve gübreleme talimatlarıyla da soğanları en güzel şekilde yetiştirmiş olacaksınız. Fiyatları ise bütçenizi aşmayacak seviyelerde olmaktadır.
Çiçek Soğanları Nasıl Ekilir?
Çiçek soğanlarının doğru şekilde ekilmesi için toprakta ve saksılarda açılması gereken ölçülere dikkat edilmelidir. Tüm soğanların ekimi için gerek duyulan boyutlar ve derinlikler farklı olsa da, genel olarak 1-15 cm yeterli olmaktadır.
Çiçek Soğanları Ne Zaman Ekilir?
Çiçek soğanlarının ekimi çeşitlerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak Ocak-Nisan arası sonbahar aylarında ya da Mart-Mayıs gibi ilkbahar başlarında ekime uygundur. Soğanlar genelde suyu sevmediğinden sulu alanlardan uzak, kısmen gölge alanlara dikilmelidir. Tamamen ya da dolaylı olarak güneş almasına da özen gösterilmelidir.
Çiçek Soğanları Nasıl Sulanmalıdır?
Çiçek soğanları çok fazla sulanmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle haftada 1-2 defa olmak kaydıyla sulama yapılabilir.