Günümüz araçlarında yer alan fan motoru, fan pervanesi ve davlumbazdan oluşan set, araç motorunun soğutma işlemini gerçekleştirerek verimli çalışmasını sağlar. Motorların çalışma prensibi gereği yakıt motorda yandıkça enerjinin itiş gücüne dönüşmesi sırasında ısı enerjisi ortaya çıkar. Bu ısı enerjisini atmak için aracınızın ön kısmındaki radyatörlerin arka bölümünde bulunan termostat yardımı ile sinyal alan ve gerektiğinde çalışan fanlar kullanılır. Normalde bir araç, yeterli derecede hızlı gidiyorsa aracın ön ızgarasından giren hava akımı fanlara gerek bırakmadan artan ısıyı dengeler ve soğutma işlemini gerçekleştirir; ancak, araç yeterince hızlı gitmiyorsa o zaman fanlar devreye girerek mevcut ısıyı emerler. Böylece araçlarda kullanılan fanlar, motorda mevcut fazla ısıyı atarak motorun performansını etkilemeyecek şekilde tutup ısının ideal seviyede kalmasını sağlar. Soğuk ya da sıcak hava fark etmeksizin fanlar, motorun performansını etkileyen en temel unsurlardan biridir. Ancak, fanlar, her zaman değil; sadece araç düşük hızla giderken soğutma sağlar.
Fanlar, genelde su pompası şaftı üzerine monte edilmiş kayışların hareketi ile çalışır ve radyatör petekleri arasında kuvvetli bir hava akımı oluşturarak motoru korur. Motorun uzun ömürlü olması ve verimli bir şekilde kullanımı için motor sıcaklığının belirli bir seviyede kalarak yanan yakıttan açığa çıkan ısının atılması gerekir. Aksi hâlde bir süre sonra motor parçaları aşınarak erimeye başlar ya da genleşen pistonlar, silindirlerin içinde hareket edemeyecek kadar genişler. Fanlar, istenirse aküye bağlı ve elektrikle çalışan bağımsız bir ünite olarak da kullanılabilirler. Bazı fanların etrafında davlumbaz bulunur ve bu sayede sadece radyatör petekleri arasından mevcut sıcak hava emilir ve fanın verimi daha da yükselmiş olur.
Fanlar, motordaki sıcaklığın yükselmesine bağlı olarak daha hızlı döndüklerinde çok gürültülü çalışırlar, Aynı zamanda harcadıkları enerji de artar. Bu nedenlerden dolayı radyatör fanının sadece gereken zamanlarda devreye girmesini sağlayarak termostat yardımı ile sinyal alan ve gerektiğinde devreye giren donanım bulunur. Son dönemde teknolojik gelişmeye bağlı olarak araçlarda üç aşamalı sıcaklık kontrolü sağlayan hidrolik kavramalı fanlar kullanılmaktadır. Bu tür fanların hızı, radyatörden geçen havanın sıcaklığına bağlı olarak belli kademelerde değişir. Hava sıcaklığına bağlı olarak fanın hızı, motoru çabuk ısıtmak ve fanın gürültüsünü azaltmak için farklı hız kademelerinde artarak ya da azalarak denge sağlar. Soğutma sürecinde petek içerisinden geçen hava, radyatör ısısının değişmesine neden olurken havanın hızı ne kadar fazla ise radyatörün soğutma verimi de o kadar artar. Fanlar normalde sürekli çalışmazlar. Araç yüksek süratte giderken radyatör peteği içerisinden yeterli miktarda hava akışı olur bu motorun soğumasına yardımcı olur. Böylece fana gerek kalmaz; ancak, araç düşük süratle giderken ve motor yavaşlatılmış iken aracın ön kısmından gelen hava, gerekli soğutma işlemi için yetersiz hâle gelir. Bu yüzden fan, radyatörün soğutulması için hemen çalışmaya başlar.
Termostattan aldığı komutla devreye giren fan motoru, fan pervanesi ve davlumbazdan oluşan soğutma sistemi, dış etkenlere karşı sağlam, temizlemesi kolay, elektrik bağlantıları çok iyi yalıtılmış, montajı kolay ve takılıp sökülebilir durumdadır. Dayanıklı malzemelerden; özellikle de sıkıştırılmış çelik plakalardan veya sert plastik dökümden imal edilir. Fanlarda bulunan krank ile fan kasnağının çapı, 4 veya 8 kanatlı pervaneleriyle fanın motor devrinin üzerinde dönerek en kısa sürede artan ısı enerjisinin dışarı atılmasını sağlar. Kanatlarının hatveleri birbirinden farklı şekilde tasarlanan fanlar, çok yüksek devirlerde çok sessiz bir şekilde çalışabilir. Dolayısıyla araçta ilave gürültüye neden olmazlar.