2010 yılına kadar üniversite okumak için girilen ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı), 2010 yılında kalktı ve günümüzde yerini YKS (Yükseköğretim Kurumu Sınavı) almıştır. Ancak hala pek çok kişi tarafından ÖSS adı ile bilinir.
YKS'de Hangi Dersler Çıkıyor?
ÖSS’nin yerini alan YKS, 2 oturumdan oluşur. TYT (Temel Yeterlilik Testi), sınavın ilk bölümüdür ve Türkçe, matematik, fen bilimleri ile sosyal bilimler derslerinden 40 soru çıkar. Sınavın 2. bölümü olan AYT (Alan Yeterlilik Testi)’de sorulan sorular ve soru sayıları öğrencinin sözel, sayısal, eşit ağırlık öğrencisi olmasına göre değişiklik gösterir. Sayısal öğrencileri matematik ve fen bilimleri, eşit ağırlık öğrencileri matematik ve edebiyat-sosyal bilimler 1, sözel öğrencileri ise edebiyat-sosyal bilimler 1 ile 2 sorularını çözer.
YKS Kaç Puan Üzerinden Değerlendirilir?
YKS'de puanı hesaplanırken TYT puanının %40’ı, AYT puanının %60’ı ve okul başarı puanı toplanır. TYT ve AYT’de en fazla 500 puan alınır. Okul başarı puanı ise öğrencinin orta öğretim diploma not ortalamasının %60’ı hesaplanarak bulunur. TYT ile AYT’den tam puan alan ve diploma notu 100 olan bir öğrencinin YKS puanı 560 olur.
TYT İçin Hangi Kitaplar Alınır?
YKS’nin ilk bölümü olan TYT konuları, 9. sınıf müfredatındaki ünitelerinden oluşur. Genellikle temel seviyedeki bilgiler sorulur. Ayrıca soruda bilgi verilip, bilginin yorumlanması da istenebilir. Bu neden TYT kitabı alırken geniş anlatımı olan kitapları kullanmak zaman kaybı olur. Konuya dair en önemli noktaların anlatıldığı özet kitaplar, konuyu öğrenmek için yeterli olur.
TYT matematik, TYT’de en zorlanılan derslerden olsa da kaynak seçimine dikkat edilir ve düzenli çalışılırsa kısa süre içerisinde netler artar. Kolaydan zora doğru ilerleyen ve bol soru içeren soru bankaları kullanılabilir. Ayrıca çözümlü soru bankaları sayesinde çözülemeyen soruların cevaplarını öğrenmek öğrencinin gelişmesini sağlar.
TYT Türkçe kitaplarında ÖSYM tarzı soruların olması çok önemlidir. Mümkün oldukça fazla sayıda soru çözmek netlerinizin artmasına yardımcı olur. Türkçe soru bankalarının yanı sıra en az bir tane de paragraf soru bankası bitirmekte fayda vardır.
TYT fen bilgisi konuları oldukça fazladır ancak konunun tüm detaylarını öğrenmek zaman kaybına neden olur. Konuya dair püf noktaları öğrenir ve ardından çok sayıda soru çözerseniz fen bilgisi dersinde başarılı olabilirsiniz. Soru bankalarında testlerin yanında soruya dair pratik bilgilerin yer aldığı kaynaklar öğrencinin gelişimine katkıda bulunur.
TYT sosyal bilimler konularına çalışırken görsel destekli yayınlar kullanmak öğrenme sürecini kısaltır. Özellikle harita destekli anlatımlar sayesinde bilgileri kavramak kolaylaşır. Sosyal bilimler netlerinizin artması için farklı soru tarzlarını görmek önemlidir. TYT’de genellikle bilgi verip bilginin yorumlanması istendiğinden dolayı konu özetli kitaplardan çalışmak ve bol soru ile konuyu pekiştirmek daha verimli olur.
AYT İçin Hangi Kitaplar Alınır?
AYT’de sözel, eşit ağırlık ve sayısal bölüm öğrencileri farklı derslerden sorumludur. Öğrenci kendi alanı olan derslerden sorumlu olduğu için sorulan sorular da daha detaylı olur. Bu nedenle AYT için geniş konu anlatımı olan kitapları tercih edebilirsiniz. Ayrıca tek kaynaktan çalışmak yerine en az iki konu anlatımlı kitaptan çalışırsanız konunun tüm noktalarını ele alabilirsiniz.
AYT konuları ile TYT konuları birbirine yakın olsa da soru tarzları arasında büyük farklar bulunur. Bu nedenle AYT için ayrı kitaplar kullanmakta fayda vardır. Öğrencinin seviyesine uygun kolaydan zora ilerleyen soru bankalarını kullanmak çalışma motivasyonunu yüksek tutar. Ayrıca geçmiş yılların çıkmış sorularını çözerek ÖSYM soru tarzlarını görebilir ve kendinizi psikolojik olarak da sınava hazırlayabilirsiniz.