Araba basınç haznesi, araç içinde bulunan ve aracın yürümesini, ilerlemesini sağlayan motorun yükünün dengelenmesine yardımcı olan bir sistemdir. Bahsedilen basınç haznesi, araç içinde bulunan fazla basıncın emilip soğurulmasını sağlamaktadır. Böylece arabadaki basınç, olması gereken düzeye inmektedir ve diğer sistemlere zarar vermesi önlenir. Araba basınç haznesi, çok genel olarak, bu gibi işlemler için kullanılsa da bazı durumlarda araba içindeki sıcaklığı da ölçmektedir. Arabanın iç kısmında yer alan sistemlerin sıcaklığı, tüm sistemler ve yürüyen aksam için çok önemli olduğundan dolayı basınç haznesinin bu işlevi de önem taşımaktadır.
Araba basınç haznesi, mutlak basıncın dengelenmesini de sağlamaktadır. Araç içinde yer alan basınç değeri, aracın sağlıklı biçimde ilerlemesi bakımından çok önemlidir. Bu nedenle fazla basıncın vakumlanması, önem taşımaktadır. Özellikle motorun çok yüksek hızda ve düzeyde çalışması durumunda motor içindeki basıncı kontrol edemez. Bu noktada ise motorun daha iyi çalışması adına araba basınç haznesi devreye girmektedir. Böylece, motorun hararet yapması ya da yolda ilerleyecek güç üretememesi gibi olumsuz ve istenmeyen durumlar ortadan kalkmaktadır.
Motordaki hızın çok fazla azalması sonucunda ise bu kez de motor, basıncı dengeleyemeyecek duruma gelmektedir. Bu tür durumlarda araba basınç haznesi bu azalmayı anlar ve yine aynı görevi görerek motoru tekrar sağlıklı basınç düzeyine getirir. Araba basınç haznesi, hem motor hızı yüksekken hem de düşükken aynı görevi görmektedir.
Tüm bu nedenler dolayısıyla araba basınç haznesinde meydana gelen bir arıza ya da aksaklık, araç içindeki pek çok sistemi etkilemektedir. Basınç haznesinin bozulduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini belirten bazı durumlar vardır. Bu durumlardan ilki, arabadaki motor çalışsa bile çekiş gücünün azalması ya da tamamen çökmesi şeklinde kendini gösterir. Ayrıca, aracın olağandan fazla yakıt tüketmesi de araba basınç haznesinin bozulduğunu gösteren durumlardan bir tanesidir. Tüm bunların yanı sıra arabadaki motorun sık sık hararet yapması ve artık kullanılamayacak hâle gelmesi de bu göstergelerden birisidir.
Ayrıca, araç içindeki voltajın düşmesi ya da tamamen yok olması ya da artık araç içine elektriğin ulaşmaması durumları da araba basınç haznesinde sorun olduğunun belirtisidir. İşte bu tür durumlarda araba basınç haznesinin muhakkak kontrol ettirilmesi ve eğer bir arıza ya da aksaklık varsa değiştirilmesi gerekir. Araba basınç haznesinde oluşan kırıklar, bu tür olumsuz durumlara sebebiyet verebilir. Genel olarak araba basınç haznesi, beş yılda bir olmak üzere değiştirilmelidir. Araba basınç haznesinde meydana gelen bir aksaklık ya da sorunun en kısa zamanda halledilmemesi, ileride çok daha büyük sorunlar doğurabilir.
Araba Basınç Haznesi Fiyatları
Araba basinç haznesi fiyatları, arabanın yakıt ya da motor türüne göre değişmektedir. Turbo olarak ifade edilen motorlardaki basınç haznesi ile normal ya da klasik olarak bilinen motorlardaki basınç haznesi farklı olduğundan fiyatları da farklı olmaktadır. Bunun yanı sıra araba basınç haznesi fiyatları basınç haznelerinin türüne göre de değişmektedir. Örneğin, analog ve dijital basınç hazneleri arasında fiyat farkı bulunmaktadır.
Arabada yer alan enjeksiyon sistemleri de basınç haznesi fiyatlarında fark yaratmaktadır. Elektronik enjeksiyon sistemleri ile klasik sistemler arasındaki bu fark, bariz olarak görülmektedir. Ayrıca, yalnızca araba içindeki basıncı dengeleyen basınç haznesi ile hem araba içindeki basıncı hem de sıcaklığı ölçüp dengeleyen basınç haznesi arasında da fiyat olarak fark bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda üretilen arabalar ile daha eski tarihli arabalardaki araba basınç haznelerinde büyük farklar bulunmaktadır. Arabanın yüksekliği dahi basınç haznesi fiyatlarındaki değişikliğe neden olmaktadır.