Araçlarda temel olarak üç tip basınç sensörü bulunuyor. Bunlar turbo basınç sensörü, mutlak basınç sensörü ve egzoz geri basınç bildirim sensörü olarak gruplandırılıyor. Araba basınç sensörü terimi genellikle egzoz geri basınç bildirim sensörünü ifade etmede kullanılıyor. Araba basınç sensörü, emme manifoldu akış kontrolü moturunun arka tarafında, bölme duvarının yan kısmında bulunuyor. Sensör, partikül filtresinin giriş ve çıkış noktalarında ölçtüğü egzoz basınç değerlerini elektronik kontrol ünitesine (ECU) bildiriyor. Elektronik kontrol ünitesi, sensörden gelen veriler ışığında enjektörleri denetliyor. Bu sayede partikül filtresinin egzoz gazına karşı gösterdiği direnç belirlenerek filtrenin tıkanıp tıkanmadığı elektronik kontrol ünitesi tarafından tespit edilebiliyor. Partikül filtresinin tıkanıklık durumunun belirlenmesi dışında araba basınç sensörü, turbo basınç düzenlemesi için gerekli bilgiyi de elektrik kontrol ünitesine aktarıyor. Egzoz gazının çıkış sıcaklığı, debimetreden alınan sinyal ve egzoz geri basınç değeri elektronik kontrol ünitesi tarafından işlenerek turbo basınç düzenlemesi gerçekleştiriliyor.
Araba basınç sensörü, iki adet gaz bağlantı ucuyla araç sistemine bağlanıyor. Bu bağlantılardan biri partikül filtresinden hemen önceki egzoz boru hattında, diğeri ise partikül filtresinden sonraki egzoz boru hattında bulunuyor. Bu sayede araba basınç sensörü filtrenin girişindeki ve çıkışındaki basınç değerini ölçerek tıkanıklık ve çalışma bilgisi elde ediyor. Partikül filtresi girişi ve çıkışı arasındaki basınç farkı azsa partikül filtresinin açık olduğuna kanaat getiriliyor. Aksi durumdaki basınç farkının fazlalığı ise tıkanıklık göstergesi olarak kabul ediliyor. Tıkanıklık durumunda giriş basınç değerinin artarak çıkış basıncını aştığı gözleniyor. Egzoz gazı geri basınç bildirim sensörünün içinde basınç nedeniyle oluşan elektrik direnci değişikliğini gösteren bir diyafram ünitesi bulunuyor. Basınç farkı yüzünden esneyen piezo diyaframın elektrik direnci değişince sensörün bağlı bulunduğu elektronik devre, direnç değişimini voltaj sinyali cinsinden elektronik kontrol ünitesine iletiyor. Elektronik kontrol ünitesine ulaşan sinyal, partikül filtresinin doluluk durumu hakkında bilgi veriyor. Elektronik kontrol ünitesi doluluk durumuna göre gerekli gördüğü durumda partikül filtresindeki tıkanıklığa müdahalede bulunmak amacıyla rejenerasyon işlemini başlatıyor. Bu işlem tıkanıklık unsurlarının yakılarak filtreden uzaklaştırılmasına yarıyor.
Araba Basınç Sensörü Fiyatları
Araba basınç sensörleri tüm diğer parçalar gibi zaman içinde eskiyip işlevini yitirebiliyor. Çeşitli sebeplerden dolayı basınç sensörünün egzoz bağlantı uçlarında kırılma, çatlama meydana gelebiliyor; bağlantı hortumlarında kaçak ve yırtılmalar oluşabiliyor. Elektrik bağlantı soketinde gerçekleşen oksitlenme, kirlenme, gevşeme ve temassızlık gibi durumlar da sensörün elektronik aksamının çalışmasını engelleyebiliyor. Egzoz gazı geri basınç bildirim sensörünün bağlantı kablolarındaki kopukluk elektronik sistemde kısa devreye sebep olabiliyor.
Basınç sensörü arızalarında elektronik kontrol ünitesi egzoz basıncını değerlendiremediği için partikül filtresinin performansını çözümleyemiyor. Bu nedenle rejenerasyon işlemi düzenli olarak yürütülemiyor. Bu tür arıza durumlarında genellikle partikül filtresi arıza uyarı lambası yanarak sürücüyü uyarıyor. Arıza lambası yanmasa bile egzoz gazının çıkışında yaşanan zorlanma, motor performansının beklenmedik şekilde düşmesi, araç çekişinin zayıflaması ve yakıt sarfiyatının artması gibi durumlarda basınç sensörü arızasından şüphelenmek gerekiyor. Arızanın tespiti durumunda en kısa süre içinde arızalı basınç sensörünün değiştirilmesi aracın eski performansına ulaşmasını sağlamak açısından önem taşıyor. Araba basınç sensörü fiyatları üretici firmaya, sensörün uyumlu olduğu araç markasına, modeline, üretimde kullanılan materyalin cinsine göre çeşitlilik gösterebiliyor. Ayrıca ürün kalitesi ve orijinallik durumu da araba basınç sensörü fiyatları üzerinde etkili oluyor. Araba basınç sensörünün yenilenmesi gerektiğinde güvenilir firmalar tarafından üretilen, aracın modeline uygun, orijinal veya orijinal eşdeğerliği bulunan yedek parçaların kullanılması tavsiye ediliyor.