Çeşitli amaçlar için tasarlanmış araba lambaları, aracınızın düşük ışık koşullarında daha görünür olmasını sağlayarak sürüş güvenliğini artırır. Sinyal lambaları gibi arka lamba çeşitleri çeşitli manevralar için diğer sürücüler için uyarı görevi görür. Araba lamba fiyatları, aracınıza ve kullanmak istediğiniz ampul türüne bağlı olarak değişebilir.
Farlar
Farların ana amacı, karanlıkta bile açık bir ışık hüzmesi yaratarak yolu görünür hale getirmek ve aynı zamanda diğer sürücülerin gelen trafiği görmesine yardımcı olmaktır. Bir sürücünün geçebileceği iki far modu vardır. Bunlar kısa ve uzun hüzmeli farlardır. Bu iki mod, çoğu araçta standart bir özelliktir. Uzun farlar çok parlaktır ve uzun menzilli aydınlatma için kullanılır. Normal ışıktan daha parlak olduğu için insan gözü için stresli olabilir. Bu nedenle sürücülerin, yaklaşmakta olan bir araçla sürüş mesafesinin 150 metrenin altına düşmesiyle birlikte kısa farlara geçmeleri önerilir. Genellikle uzun hüzmeli farlar, daha az aracın bulunduğu yollarda kullanılabilir. Kısa farlar ise yoldaki diğer sürücüleri rahatsız etmeden yeterli kısa menzilli aydınlatma sağlar. Halojen, LED ve Xenon olmak üzere üç yaygın far tipi vardır. Yeni far seçerken, parlaklık ve renk sıcaklığı gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu faktörler farlarınızın ne kadar iyi çalıştığını büyük ölçüde etkileyebilir.
Arka Lambalar
Aracın önüne ve arka kısmına takılan sinyal lambaları araçların aydınlatma sisteminin önemli bir parçasıdır. Genellikle çiftler halinde satılan lambalar, farklı fonksiyonlar için farklı tiplerde satışa sunulur. Sinyal lambaları veya dönüş lambaları arka lamba grubunun parçalarıdır. Standartlar nedeniyle genellikle sarı renklidir ve aracın sağa mı yoksa sola mı döneceğini gösterir. Acil durumlarda da kullanılır. Geri vites lambaları, sürücünün aracı geri vitese aldığında otomatik olarak yanan uyarı lambalarıdır. Bu lambalar genellikle arka lamba grubundaki en yüksek aydınlatmaya sahiptir ancak farlar kadar parlak değildir. Arka lamba grubunda yer alan bir diğer lamba olan park lambası, sürücülerin karanlık, sisli veya yağmurlu havalarda başka bir aracın varlığına karşı uyarır. Ayrıca fren lambası olarak da kullanılır. Park lambası genellikle sürücü frenlere basarken yanar ve en yüksek aydınlatmaya sahiptir.
Sis Lambaları
Aracınızın aydınlatması görünürlüğünüz için önemlidir. Sis farları sürüş güvenliğinizi artırmanızı sağlar. Farların hemen altına monte edilen sis farları, kötü havalarda özellikle daha önemli hale gelen daha geniş bir ışık dağılımı deseni sağlar. Sis farları, sizi veya geçtiğiniz diğer sürücüleri rahatsız etmeden daha geniş ışık yayabilir. İhtiyaçlarınıza uygun olarak farklı stiller ve tonlarla üretilir. Örneğin mavi ve sarı sis farları kötü hava koşullarında görüşünüzü artırır ve arabanıza da stil katar. Normal sis farları normalde tipik kısa farlarla yaklaşık aynı menzile sahiptir. Işığın çoğu kısa farın ışığından daha düşük bir seviyeye yöneliktir. LED sis farları gibi daha yüksek modeller, tüm ışığı yaklaşan sürücülerin göz seviyesinin hemen altında tutan, hassas hazırlanmış bir lens içerir.
Halojen, LED ve Xenon Lambaların Özellikleri
- Tüm araç aydınlatma sistemleri içinde halojen lambalar, LED ve Xenon gibi diğer teknolojilere kıyasla düşük maliyeti ile öne çıkar.
- Hem araç içi hem de araç dışı aydınlatmada en popüler lamba seçeneklerinden biridir. Işık üretmek için tungsten ve halojen filamanlarla karıştırılmış halojen gazı kullanır.
- LED lambalar özellikle modern araçlarda yoğun olarak kullanılan ve enerji verimliliği ile öne çıkan yeni nesil aydınlatmalardır.
- Yüksek kaliteli LED lambalar değiştirilmeden yıllar boyunca kullanılabilir.
- LED lambaların bir başka avantajı, güçlendirilmesinin ve yükseltilmesinin kolay olmasıdır. Daha yeni bir teknoloji kullandığından, LED farların değiştirilmesi ortalama 30 dakika sürer.
- Xenon veya yüksek yoğunluklu deşarj (HID) lambalar, parlak ve soğuk renk tonuna sahip ışık üretir. Diğer lambalardan farklı olarak ışık üretmek için metal bir filament kullanılmaz.