Araçların çalışmasını sağlamak için sürücü ayağı tarafından harekete geçirilen ayak pedalları, başlıca motor kontrol ekipmanları arasında yer alır. Kullanım kolaylığı ve fonksiyonelliği nedeniyle ağır iş makineleri de dahil olmak üzere birçok araçta ayak pedallarına yer verilir. Kara yollarında seyreden araçlara iki ya da üç tane ayak pedalı eklenir. Araba pedalları, paletlerin nereye monte edildiğine bakılmaksızın, soldan sağa doğru sıralanır. En solda debriyaj, orta bölümde fren ve en sağda da gaz pedalı yer alır. Otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı olmaz; sadece fren ve gaz pedalı bulunur. Bazı otomatik vites ve manüel vites araçlarda boşta olan ayağı dinlendirmek ve daha güvenli bir sürüş için destek pedalına da ihtiyaç duyulabilir. Debriyaj ile kapı arasında yer alan destek pedalının araç kontrolü üzerinde etkili olabilecek herhangi bir fonksiyonu bulunmaz.
Araba Pedalı Fiyatı
Araba pedalı fiyatı; ürünün sayısı, türü, modeli, özellikleri, kalitesi ve yapısı gibi hususlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Taşıtların kokpiti ve iç hacmine uygun bir şekilde tasarlanan ayak pedalı, araçların markasına ve bulundukları segmente göre de çeşitlilik kazanır. Ergonomik formda dizayn edilen ürünlerin her biri, farklı simetri ve ölçülere sahip olacak biçimde üretilir. Demir, karbon, çelik ve alüminyum gibi materyallerden imal edilen ürünler, farklı fiyat aralığında kullanıcılara sunulur. Araçların fabrika çıkışı orijinal pedalları; muadili bir pedalla, performans ürünleri ile veya yan sanayi ürünleri ile değiştirilebilir. Karbon, karbon elyaf, titanyum ya da çelik gibi metallerden hazırlanan performans pedalları, tempolu ve sert kullanımlar için gerekli olan desteği sağlar. Pedalların sabitlenmesine yardımcı olan bağlantı parçaları, hareketli menteşeler, aktarma telleri ve çubuklar da pedalın uzun ömürlü olmasına katkıda bulunur.
Ayak kontrol birimlerinin en sağında yer alan gaz pedalı, motora yakıt/hava karışımını gönderme görevini üstlenir. Pedala basıldıkça gaz kelebeği açılır ve yakıt yanma odalarına ulaştırılarak motorun hızlanması sağlanır. Gaz pedalının oldukça emniyetli bir tasarımı vardır. Pedala sürücü tarafından basılmadığı anlarda motor, rölanti konumuna geri döner. Gaz pedalının arızalanması veya tutukluk yapması, aracın daha verimsiz kullanılmasına ve gerekenden fazla yakıt tüketimine neden olabilir. Ortada bulunan fren pedalı ise aracı yavaşlatmak ve durdurmak için kullanılır. Kontrol ünitesi, dört teker üzerinde de etkili olur. Gaz pedalı gibi frenin çalışması için de sağ ayağın kullanılması tavsiye edilir. Yavaşlamak ve hız kesmek için yavaşça pedala basılması yeterlidir. Gaz ve debriyaj ünitelerinin aksine fren pedalının daha sert ve katı bir yoğunluğu bulunur. Frene basıldıkça pedalın tepkileri sertleşmeye ve dozaj gücü artmaya başlar.
Manüel araçlara eklenen debriyaj pedalı, motor ile vites dişlileri arasındaki bağı kurar. En sol tarafta yer alan kontrol pedalı, balata ve aktarma organları yardımıyla vites değişikliği yapılabilmesine olanak tanır. Vites değiştirirken debriyaja dibine kadar basılarak kusursuz geçiş sağlanır. Debriyaj yukarıya geldiğinde motor tekerleklere bağlanır; debriyaja tam basıldığında ise motor tekerleklerden tamamen ayrılır. Yarım ya da çeyrek pedal uygulamaları ile farklı çekiş ve güç talepleri elde edilebilir. Aracı belli bir süre kullandıktan sonra tüm pedalların kavrama noktalarını ve yeteneklerini öğrenebilmek mümkün olur. Pedalları kullanırken ani ve sert davranışlarda bulunulmaması önerilir. Sert hareketler, pedalların deforme olmasına, menteşe ve bağlantı parçalarının aşınmasına yol açabilir. Orijinal şeklini ve yapısını kaybeden parçaların yenisi ile değiştirilmesine; eriyen pabuçların yenilenmesine; fren, gaz, debriyaj bağlantılarının düzenli bakımlarda kontrol edilmesine sürüş güvenliği için özellikle dikkat etmekte fayda olduğu unutulmamalıdır.