Body Kit
Temel görevleri otomobillerin elektrik sistemlerinde ateşleme yapmak olan bobinler, çekiş verimliliğine ve yakıt harcamasına da doğrudan etki ediyor. İdeal düzeyde ateşleme voltajı sağlayan oto aksesuarı, titreşim ve sıcaklık direncini de sürekli hâle getiriyor. Çok yönlü etkiye sahip olan bobinler, kıvılcım sürelerini artırıyor; yakıt tüketiminin ve zararlı egzoz emisyonunun azaltılmasına katkı sağlıyor.
Mekanik bir parça olan bobin, benzinli motorlu otomobillerde silindir içerisinde sıkıştırılmış vaziyetteki hava ve yakıt karışımının ateşlenmesini sağlıyor. Oto aksesuarı, aküden gelen düşük gerilimin yüksek gerileme dönüştürülmesinde son derece kritik bir rol oynuyor. Bobinin çalışma prensibi, iki sargısı sayesinde manyetik alan etkisini değiştirip buji tırnakları arasında kıvılcım meydana getirmesine dayanıyor.
Bobinler, genellikle demirden koruyucu bir nüve içerisine yerleştirilmiş olan sargılardan meydana geliyor. Bir bobin içerisinde birbirinden yalıtılmış olarak yerleştirilmiş iki adet sargı bulunuyor. "Primer sargı" olarak da adlandırılan ilk sargı, 0,7 ile 1 mm kalınlık arasında değişen ve ortalama 200 sarımlı telden; "sekonder sargı" olarak da adlandırılan ikinci sargı ise 0,03 ile 0,07 mm kalınlık arasında değişen ve ortalama 20.000 sarımlı telden oluşuyor. Primer sargıda bakır tel kullanılıyor.
Bobin üzerinde üç adet uç bulunuyor ve bağlantılar, uçlar aracılığıyla yapılıyor. Uçlardan ilki kontak anahtarına, ikincisi distribütör girişine, sonuncusu ise distribütör kapağının merkezine bağlanıyor. Sonuncu kablonun bağlantısı, buji kablosuyla yapılıyor.
Uzun ömürlü ve dayanıklı bir oto aksesuarı olan bobin, marka ve model özelinde farklı performanslar göstermekle beraber ortalama 70.000 kilometre boyunca kullanılabiliyor. Bobin kaynaklı sorunlar, otomobilde yakıt tüketiminin belirgin biçimde artmasına neden oluyor. Değişim yapılmak suretiyle sorun gideriliyor. Hızlı ve sorunsuz bir şekilde takılıp çıkarılır olması nedeniyle bobin değişimi kolayca gerçekleştiriliyor.