Zımpara

Zımparalama, bir aşındırıcı ile ahşap yüzeyinden az miktarda malzemenin çıkarılması işlemidir. Zımpara kağıdı, grit adı verilen farklı kalınlık seviyeleri ile ölçülür. Kaba kum zımpara kağıdı çok sayıda malzemeyi hızla kazıması için kullanılırken, ince kum zımpara kağıdı zaten çoğunlukla pürüzsüz olan bir yüzeyi düzeltmek ve daha da pürüzsüz hale getirmek için kullanılır.

Kum Boyutları: Zımpara kağıdı farklı kum boyutlarında gelir.

Kalın kum (40-50), ahşabı şekillendirmek için malzemeyi hızla kaldırmak veya yapıştırmaya hazırlık için bir yüzeyi pürüzlendirmek için mükemmeldir.
Orta kum (60-80), kabaca istediğiniz şekli aldıktan sonra bir yüzeyi zımparalamak içindir. Bu kumlar, daha kaba zımpara kağıdı kumlarındaki takım veya aşınma izlerini giderir.
İnce kum (80-120), zaten nispeten pürüzsüz olan bir yüzeye güzel ve pürüzsüz bir yüzey kazandırmak içindir, parlaklığı arttırılabilir ve orta kum zımpara kağıdındaki aşınma izlerini giderir. Bir yüzeyi cilaya hazırlamak için yapılan son işlem de denilebilir.
Çok ince kum (150-220) daha da ince bir zımpara finisajı sağlar - finisaj için yüzey hazırlamak için mükemmeldir.
Mikro kumlar (240-3000) ya cila veya boya katları arasında zımparalama olarak ya da ahşabı cilalamak için kumları kademeli olarak artırarak kullanılır.
Her zaman daha düşük kumlu bir zımpara kağıdıyla başlayın ve daha yüksek bir kuma geçmeden önce ahşabın üzerinde ilgilendiğiniz alanı çalışın. Çok fazla malzemenin hızlı bir şekilde çıkarılabildiği düşük kumlarda acele etmemek, ileride sizi çok fazla iş yükünden kurtaracaktır.


Kumları hızla geçmek bazen iyi olabilir, ancak zımparalanacak pürüzlü bir yüzey varken yüksek bir kuma geçmek uzun ve sıkıcı bir iş çıkaracaktır. Düzgün yapılmayan işlem, yüzeyin dilediğiniz gibi pürüzsüz olmamasına neden olabilir. Daha yüksek kumlara geçerken her kum ahşapta farklı derinlikte ahşap çiziklerine karşılık gelir ve yüzeyi yavaşça düzeltir. Zımparalamanın ilk aşamalarında zaman harcamak, bitirme işinizi çok daha keyifli hale getirir.

Zımpara Ucu Nedir ?

Zımparalama, mobilya üreticileri veya marangozlar tarafından yüzeyleri boyamadan veya verniklemeden önce temizlemek için kullanılan bir işlemdir. Malzemenin yüzeyindeki herhangi bir düzensizliği veya kalıntıyı gidermeyi amaçlayan bu işlem birçok farklı yüzeye uygulanıyor. Ahşap veya beton gibi hem yumuşak hem de sert yüzeyler üzerinde gerçekleştirilebilen bu işlem, doğramanın temelini oluşturuyor. Ürünün iyi performans göstermesi için tüm yüzeyler pürüzsüz bir halde olmalı. Boya veya verniğin gerçek renklerini göstermesi için gereken zımparalama işlemi elektronik ekipmanlarla veya elle yapılabilir. Geleneksel elle zımparalamanın aksine, elektronik ekipmanla zımparalama çok pratiktir. Farklı zımparalama hileleri gerektirir. Bu yöntem için gerekli olan zımpara ucu ve çeşitleridir. Cihaz için uygun başlıkları elde ettikten sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da zımpara işlemini yapacağınız yüzeydir. Büyük bir yüzeyin pürüzlerini temizlemek istiyorsanız, geniş yüzeyli zımpara makinelerini tercih etmenizde fayda vardır. Öte yandan, dar bir yüzey parçasını hassas bir tarzda işlemek isterseniz eğer, dar yüzeyli zımparaları tercih etmenizde fayda vardır. 

Zımpara Kullanımında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Makinenizin uçlarını işlem bittikten sonra çıkarıp temizlemeniz de daha uzun süre kullanabilmeniz için çok önemli bir detaydır. Kullanımdan sonra toz ve kalıntılardan temizlenmiş bir ucu saklama kutusuna yerleştirerek saklayabilirsiniz. Bu şekilde ürünleriniz daha uzun süre kullanılabilir ve kesme yüzeyleri bozulmadan kalır. Bir yüzeyi ilk kez zımparalarken, önce dikey hareketler yapılmalı, ardından dairesel hareketlere geçerek zımparalamaya devam edilmeli.

Uygun Bütçeli Zımpara Uçları Modelleri

Farklı amaçlar için kullanabileceğiniz farklı yüzey zımpara uçları, kullandığınız zımpara aletine bağlı olarak değişir. Aletiniz için doğru ucu seçmenin çalışmanızda kaliteli sonuçlar almanızı sağlayabilirsiniz. Matkaplarla uyumlu uçların yanı sıra şarj edilebilir ekipmanlarla uyumlu uçlarda vardır. Ayrıca teknik olarak kullanıcıların en çok tercih ettiği yöntem matkapla yapılan yöntemdir. Yüzeyi temizlerken kullanılacak aletin yanı sıra cihazın tasarım özellikleri de önemlidir. Dar, yuvarlak ve geniş modellerin yanı sıra küçük üçgen modeller de vardır. Dairesel ve üçgen olanlara ek olarak, makine aynı zamanda yüzeylerin daha hassas bir şekilde işlenmesini sağlayan bir gravür olarak da adlandırılır. Manuel ekipmanın aksine, bu elektrikli cihazlar zımpara makinesinin daha ritmik ve hızlı hareket etmesini sağlar. Ayarlanabilir hızları sayesinde istenilen hassasiyette kullanılabilen bu cihazlar, yüzeylerin kolayca temizlenmesine olanak tanıyor. Yüzeyler sertliklerinden kurtulur ve verniklenmeye ve boyanmaya hazır hale gelir. Dikkatli ve temiz çalışmayı sevenler için tasarlanan gravür zımpara ucu, girintili bölgelerde de güçlü sonuçlar elde etmenizi sağlar. Dönen silindirik tasarımı sayesinde farklı yüzey türlerinde aynı sonuçları elde edebilirsiniz. Üzerinde çalışılacak alanın büyüklüğüne bağlı olarak gravür başlığının boyutunu değiştirmeniz gerekeceğini unutmayın. Dar girintili yüzeyler için daha küçük başlıklar ve geniş girintili yüzeyler için ise daha büyük başlıklar daha iyidir. Manuel yönteme alternatif olan matkaplar kablo ile çalıştırılır. Ve çalışma alanında bir elektrik prizi bulunmalıdır. Elektriksiz bir ortamda ya da açık bir alanda çalışıyorsanız bu ürünler yeterli olmayacaktır. Şarj edilebilir zımpara makineleri bu nedenle matkaplara alternatif olarak kullanılabilir. Şarj edilebilir bir zımpara ucu takılıp çalışan bu aletler kullanımı oldukça işlevseldir.

Diğer Zımpara Ucu Türleri

Dış mekan kullanımına uygun olan şarj edilebilir cihazlar, elektriğe ihtiyaç olmadan zımparalama işlemini yapıyor. Tek ihtiyacı olan doğru başlık seçimidir. Tank, eksantrik, multi, delta ve titreşimli olarak ayrılan zımpara türlerinden, üzerinde çalışmak istediğiniz yüzeye en uygun olanı satın almanız gerekir. Yüzey ve malzeme şeklinde farklılık gösteren bu zımpara türleri boyut olarak da farklılık gösteriyor. Örneğin, mini zımpara uçları olarak da bilinen delta türleri köşeler ve kenarlar için kullanılır. Öte yandan, kavisli yüzeyler üzerinde çalışmak istiyorsanız, eksantrik türleri tercih etmenizde fayda vardır. Taban ve boyut şekline bakılarak değişen modellerin yanı sıra, zımpara yapıldığı malzemeye göre de çeşitli modeller de vardır. Bu modellerin başında ise tel zımpara ucu bulunuyor. Tellerden meydana gelen demet şeklinde olan model, çalışılan yüzeyde bulunan büyük kalıntılar için kusursuzdur. Bir diğer yandan, uçları ve zımpara makinesini kullanırken göz önünde bulundurulması gerekli olan birkaç husus bulunuyor. Bunlardan en önemlisi makinenin düzenli bir şekilde temizlenmesidir. Zımparalama sırasında görünür ahşap damarına paralel çalışırsanız, daha kaliteli çalışma adımları elde edersiniz. Öte yandan, kullanacağınız spiral zımpara ucu, yüzeylerin kenarlarda dökülen kısımlarını düzeltmek için çok işlevseldir. Spiral ürün modelleri, bir deliği iyileştirmek ve birkaç mm büyütmek için de kullanılabilir. Açı ve rotasyon gibi kavramlar operasyon için önemliyse, frenleme sistem olan bir makineniz olması gerekiyor. Fren fonksiyonlu makineler için uygun uçlar genellikle geleneksel modellerle aynıdır. Çalışmalarınız için havalı zımpara ve havalı zımpara ucu tercih ettiğinizde, talaş, çapak ve tozları hemen temizleyebilir, kesintisiz ve sıkışmadan çalışmaya devam edebilirsiniz.

Her Uygulama İçin Elverişli Zımpara Ucu Türleri

Zımpara aletleri, yüzeyleri boyamadan veya verniklemeden önce düzensizlikleri gidermek ve mükemmel bir yüzey oluşturmak için kullanılır. Bu iş için, elektronik bir alete bağlanabilen ahşap zımpara uçlarını tercih etmenizde fayda vardır. Zımpara uçları, yüzeydeki çapakların giderilmesi ve düzensizliklerin giderilmesi için çok kullanışlıdır. Boya veya vernik yapmak istiyorsanız zımpara ile oldukça iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Elektrikli zımpara makineleri için hem titreşim hem de dönüş açısından birçok farklı zımpara uçları vardır. Seçiminizi yaparken, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olarak, ekipmanınızla uyumlu uçları seçmelisiniz. Ekipmanınızla uyumlu taşlama zımpara ucu, ekipmanınızın sağlığını korurken işinizin kalitesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacaktır. Bir diğer yandan makinenize taktığınız ucun kullanımından dikkat edilmesi gerekli olan birkaç husus bulunuyor. Çalıştığınız malzemenin türüne bağlı olarak, kullandığınız ucu belirlemeniz ve makine devir ayarlarının doğru şekilde yapılması gerekir. Aksi durumlarda çalışılacak yüzeyin yanması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Doğru hız ayarı elde edeceğiniz verim için çok önemlidir. Diğer bir yandan, zımpara seçimi kullandığınız makinenin markasına, modeline ve tabanına bağlıdır. Titreşimli, delta, multi, eksantrik ve tank makine türlerine göre değişik uçlar bulmak mümkündür. Delta modeller genellikle ince işler için kullanılırken, titreşimli modeller genellikle boyama veya vernikleme öncesi düzensizliklerin giderilmesi için tercih edilir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer sorun da zımpara ucu ile makine arasındaki tozdur. Toz ve talaş gibi istenmeyen malzemeleri düzenli olarak temizlemeli ve makinenin düzgün çalıştığından emin olmalısınız. Biriken toz ve talaş gibi malzemeler makineniz üzerinde uzun süreli baskı oluşturarak istenmeyen durumlara sebep olabilir. Çalışırken makineyi sıkıca tutmak, zımpara ucunun hedefine yönelmesini sağlayacak ve size daha iyi sonuçlar verecektir. Kullandığınız makineye bağlı olarak, tekrar tekrar kullanmak üzere saklayabileceğiniz titreşimli, spiral veya dairesel zımpara uçlarından birini satın alabilir ve stoklayabilirsiniz.

Yuvarlak Zımpara Aparatı

Yuvarlak zımpara aparatı ahşap, metal ve plastik gibi malzemeleri düzleştirmek için kullanılan bir cihazdır. Küçük el zımparalarının aksine, disk zımpara tipik olarak bir çalışma tezgahına monte edilir. Bir elektrik motoruyla çalışan disk zımpara çok yüksek bir hızda çalışır. Zımpara diski disk zımpara makinesine birkaç farklı yöntemle takılabilirken, kanca ve halka, yapışkan destek ve sprey yapıştırıcı en popüler olanlarıdır. Tipik olarak kaba finisaj için kullanılan disk zımpara, malzemeyi çok hızlı bir şekilde kaldırır.

Finisaj zımparası olarak kullanılması amaçlanmayan bir disk zımpara, tipik olarak orta dereceli bir zımpara kağıdı ile donatılmıştır. Bu, zımpara makinesinin büyük miktarlarda malzemeyi hızla çıkarmasını sağlar. Zımpara diskinin dairesel şekli nedeniyle, malzemenin çıkarılma hızı, malzemenin disk yüzeyinde farklı yerlere konumlandırılmasıyla değiştirilebilir. Malzeme diskin merkezine ne kadar yakın yerleştirilirse, zımparalama işlemi o kadar hızlı olur. Bu yüksek hızda zımparalanırken malzemenin yanmamasına büyük özen gösterilmelidir.
Birçok disk zımpara makinesi disk ve bant zımpara kombinasyonu olarak üretilmektedir. Bant zımparanın eklenmesi, operatöre zımparalama seçeneklerinde bir seçenek sunar. Bant zımpara, iki tambur kasnağı üzerine monte edilmiş bir zımpara kağıdı kayışıdır. Bu, düz kenarları zımparalamak için kullanılabilecek uzun bir yüzey oluşturur. Dairesel zımpara yüzeyi nedeniyle disk zımparada bu mümkün değildir. Dairesel bir zımpara diskinde, diskin bir yarısı her zaman diğerinden farklı bir yönde hareket eder.
Disk zımparanın elde taşınabilen bir versiyonu da rastgele yörüngeli veya salınımlı yörüngeli zımparadır. Bu tip zımpara makinesi dairesel bir disk kullanır; ancak disk sürekli değişen dikdörtgen bir dönüşle çalıştırılır. Yörüngedeki bu değişim, pürüzsüz, düz yüzeyler oluşturma konusunda çok yetenekli bir disk zımpara oluşturur. Rastgele bir yörünge ile çalışmayan el tipi zımparalar tipik olarak taşlayıcı veya şekillendirici olarak adlandırılır.

Tezgaha monte disk zımparalama ünitelerinin birçoğu eğilebilir tabla ile donatılmıştır. Bu tabla seçeneği, operatörün sadece tablanın eğimini değiştirerek bir iş parçası üzerindeki açıları zımparalamasına olanak tanır. Açı daha sonra birkaç parça üzerinde başarıyla çoğaltılabilir. Zımparanın disk kısmı birçok boyutta mevcuttur ve daha büyük boyutlar tüm ev atölyelerinde kullanım için en uygunudur.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Elektrikli Zımpara Aksesuarları

3279 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
Yurt Dışından Ürünler
İndirimli Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
Güvenle Kapında
Sepette Kampanyalı Ürünler
Konumunuzu seçerek hızlı teslimattan faydalanın