Fren Balataları

Aracınızın frenine her bastığınızda tekerleklerinizden ve fren sisteminizden sesler geliyorsa balatalarınızı değiştirmenizin zamanı gelmiş demektir. Seramik, yarı metalik ve organik fren balatası gibi en yaygın balata takımı çeşitleri arasından aracınız için uygun takımları inceleyebilirsiniz. En yaygın otomobil markaları ve modelleri için üretilmiş modeller arasından seçim yapabilirsiniz.

Fren Balatası Değişimi

Çoğu otomobil dört tekerleğin hepsinde bulunan bir diskli fren sistemine sahiptir. Disk fren sistemleri; fren “diski” veya rotoru, fren ‌kaliperi grubu olarak bilinen hidrolik piston takımı ve bir çift fren balatası olmak üzere üç ana bileşenden oluşur. Fren balataları, fren pedalına her basıldığında aşınan ve sürtünme sağlayan bir mekanik parçadır. Fren pedalına basıldığında, hidrolik pistonlar fren balatalarını fren rotorunun her iki tarafına doğru iter ve aracı durdurmak için gerekli sürtünmeyi yaratır. Fren hareketi, her defasında balataları ve rotorları hafif bir şekilde aşındırır. Tekrarlanan fren döngüsü, zaman içinde balataların aracın durma gücünü etkileyecek kadar aşınmasına neden olur. Bu nedenle belirli bir süre sonunda tüm araçların fren balata takımlarının değiştirilmesi gerekir. Yıpranmış balatalarınızı değiştirmek ve yeni bir balata takımı seçmek için aracınızı nasıl kullandığınızı belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Örneğin sadece şehirde dolaşıyorsanız, yarışlar için tasarlanan fren sistemlerinin performansı sürüşünüz için uygun olmayacaktır. Ağır yükleri çeken bir kamyonunuz varsa, üretilen ekstra ısı ile başa çıkmak için ağır hizmet frenlerine ihtiyacınız olacaktır. Böyle bir durumda yarı metal balata takımlarını tercih etmeniz gerekebilir.

Fren Balatası Modelleri

Yolcu araçlarında bulabileceğiniz fren balataları organik, seramik ve yarı metalik olmak üzere iç türdür. Organik balata modelleri, organik yapısı nedeniyle asbest içermez. Sürtünme malzemesi doğaya karışabildiğinden çevre dostudur. Aynı zamanda diğer fren balatalarının çoğundan daha yumuşaktır. Bu sayede çok daha sessiz çalışır. Öte yandan daha hızlı aşınması daha fazla toz üretmesi anlamına gelir. Organik balatalar çok fazla sert fren gerektirmeyen, hafif araç uygulamaları için en uygunudur. Seramik fren balataları mükemmel durma gücüne sahiptir. Isıyı en iyi şekilde dağıtır. Çoğu normal sürüş uygulaması için seramik balatalar idealdir. Çok az toz ve gürültü üretir. Aynı zamanda uzun ömürlüdür. Birçok yerli ve yabancı araç üretim hattında seramik fren balataları ile donatılır. Yarı metal fren balataları iyi bir durma gücüne sahiptir. Metalik yapı ısıyı dağıtmada çok etkilidir. Bununla birlikte gürültülü olabilir ve seramik fren balatalarından kıyasla daha fazla toz oluşturur. Yarı metal balatalar diğer balata çeşitlerine göre daha sert sürtünme malzemeleriyle üretildiğinden rotorlarında daha agresif aşınmalara sahip olabilir.

Fren Balatası Fiyatları

İyi bir fren balatasının, bir aracı durdurabilmesinden çok daha fazlasını yapabilir. Fren balatası satın alırken, ısıyı emme ve dağıtma yeteneği, aşınma kapasitesi, oluşturduğu gürültü ve toz miktarını dikkate almanız gerekebilir. Fren balatası fiyatları, kullanılan malzemeye ve modele göre oldukça geniş bir aralığı sahiptir. Ekonomik modeller uygun fiyat avantajına sahip olmakla birlikte malzemenin yapısı gereği daha gürültülü çalışmaya yatkın olabilir. Hem balatalarda hem de fren rotorları gibi diğer fren sistemi parçalarında aşınmaya neden olmaması için her zaman kaliteli balata modellerini tercih etmeniz önerilir. Fren balatası seçerken bütçenizin izin verdiği en yüksek kalitedeki ürünleri tercih ederek, daha yüksek performans ve daha uzun süreli kullanım gibi faydalar sağlayabilirsiniz.

Fren Balatası Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • En iyi genel performans için hangi tip fren balatasının aracınız için en iyisi olduğuna karar verirken teknisyeninize danışabilirsiniz.
  • Sürüş alışkanlıklarınızı dikkate alarak, aracınızın orijinal fren balası modeline uygun ya da yeni bir tip balata seçebilirsiniz.
  • Sürüş koşullarına ve sürüş tarzına bağlı olarak 30.000 ila 60.000 km arasında, fren balatalarını değiştirmeniz önerilir.
  • Rotorlarınızın değiştirilmemesi performansın düşmesine, frenleme sırasında titreşime ve yeni balatalarınızın daha hızlı aşınmasına neden olabilir.
  • Rotorların balatalarla birlikte değiştirilmesi, fren sisteminizin en yüksek performansta çalışmasını sağlamanın kolay bir yoludur.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Fren Balataları

10.000+ ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
Yurt Dışından Ürünler
İndirimli Ürünler
Toplam 24 / 10000+ ürün
DSACategoryId/60002705/2147483631/20003812/20019478/60001488