Motosikletin uzun ömürlü ve güvenli kullanılması için bakımlarının aksatılmaması gerekir. Genellikle kış aylarında garaja kaldırılan ve havaların ısınmasıyla birlikte garajdan çıkartılan motosikletlerin kullanım öncesinde bakımının yapılması zorunludur. Bir süre kullanılmayan motosikletlerde genel olarak tüm bakımlarının yapılması, güvenli sürüşler için gereklidir. Bakımları düzenli olarak yapılmayan motosikletler sonrasında çok daha maliyetli ve ciddi sorunlara da yol açar. Bu nedenle motosiklet sahipleri bakım konusunda hassas ve titiz olmalıdır. Güvenli sürüş için gerekli olan bakımlar aynı zamanda daha bakımlı ve güzel bir araç görünümü için de gereklidir. Bunların yanı sıra motosiklete uyumlu aksesuarlar da motosikleti çok daha kaliteli gösterecektir.
Motosiklet Bakımı Nasıl Yapılır?
Motosiklet bakımı yaparken genel olarak motorun tüm aksamları elden geçirilmelidir. Akü, zincir, fren, amortisör, rolanti, tel jant, hava filtresi, radyatör, ekzoz ve elektrik aksamları temizlenmeli ve bakımları yapılmalıdır.
Akü Bakımı: Uzun süre kullanılmayacak olan motorların akülerinin ölmemesi için haftada bir kez motorun çalıştırılması önerilir. Böyle bir imkan yoksa akü motordan sökülerek herhangi bir tahtanın üzerine bırakılmalıdır. Eğer aküye su takviyesi yapılacaksa kesinlikle saf su kullanılması tavsiye edilir.
Zincir Bakımı: Zincirlerin bakımı yapılırken, özel olarak hazırlanan zincir temizleme spreylerinden kullanılması tavsiye edilir. Zincirin durumuna göre yağ takviyesi de yapılabilir.
Amortisör bakımı: Amortisörlerin temizliği oldukça önemlidir. Özellikle yağmur ve çamurda kullanılan motorların amortisörlerinin gecikmeden temizlenmesi gerekir.
Fren bakımı: Fren balatalarının aşınması fren hidroliğinde azalma meydana getirir. Hidrolik takviyesi yaparken mutlaka hidroliğin kapağında yazılı olan seri numaralı yağdan takviye yapılmalıdır.
Tel jant bakımı: Motosikletin ilk 1000 km ve sonrasında 5000 km’de bir jantlar kontrol edilmeli ve gerekli oranda sıkılmalıdır.
Hava filtresi bakımı: Hava filtresi her 5000 km'de bir temizlenmelidir. Aksi takdirde motosiklet daha fazla benzin yakar. Filtre temizlenirken filtre deterjanları kullanılmalıdır. Yıkama işleminden sonra kuruması beklenen filtre 10 numara yağ ile yağlanıp yerine takılır.
Radyatör bakımı: Radyatörlerin su seviyesinin 1000 km'de bir kontrolünün yapılması gerekir. Gerekli durumda su ya da antifiriz eklenmesi gerekir.
Ekzoz bakımı: Motosiklet çalıştıktan sonra motor tam olarak ısınmadan stop edilirse egzoz içerisindeki buhar sıvıya dönüşür. Bu durumda egzoz çürüme yapar. Bunun önüne geçmek için stop etmeden önce motorun ısınması beklenmelidir.
Elektrik aksamları bakımı: Elektrik aksamlarının düzenli olarak tozunun alınması, motorun soketlerinin ise mutlaka anti-krozyon spreyler ile korunması gerekir.
Motosiklet Temizliğinde Nelere Dikkat Edilir?
Motosiklet temizliğinde dikkat edilmesi gereken unsurların başında motoru tazyikli suyla yıkamamak gelir. Özellikle elektrik aksamlarının suya maruz kalmaması gerekir. Motosikleti temizlerken profesyonel temizleme spreyleri ve fırçaları kullanılmalıdır. Zincirlerin yağlanması, motorun ve motosikletin yüzenin temizlenmesi için tasarlanan fırçaların yanı sıra temizleme spreyleri ve motosiklet cilaları motosikletlerin bakımlarında kullanılır.
Motosiklet Bakım Ürünleri Tercihi Nasıl Yapılmalıdır?
Motosiklet bakım ürünleri alırken titiz davranmak gerekir. Motosikletin çeşitli aksamları için farklı ürünler kullanılır. Motor için alınan temizleme spreyi, balatalarda kullanılmamalıdır. Her bölüm için ayrı olarak geliştirilmiş bakım ürünleri tercih edilmelidir.
Uygun Motosiklet Aksesuarları Nasıl Seçilir?
Motosiklet aksesuarlarında orijinal ve kaliteli aksesuarlar kullanılmalıdır. Gerek motosiklet için alınan branda, fırça ya da çeşitli aksesuar parçaları olsun, gerekse kişisel motosiklet aksesuarları olsun her iki durumda da ürünlerin sağlayacağı maksimum faydaya odaklanmak en doğrusu olacaktır. Motoru güneş ya da yağmurdan koruyan branda seçimlerinde ve kask, mont, dizlik gibi kişisel aksesuarlarda ürünlerin kalitesinin yanı sıra koruma kapasitelerine de azami ölçüde dikkat etmek gerekir.