Trafikte seyir halindeyken arkadan gelmekte olan araçlara duracağınızı belli eden ve araçların arkalarında yer alan lambalara stop lamba ya da bir diğer adıyla fren lambası ismi veriliyor. Özellikle stop lambası trafikteyken sürücülerin hem can güvenliğini hem de mal güvenliğini sağlamak açısından çok önemli oluyor. Araçlardaki güvenlik donanımları arasında yer alan stop lambaları, frene çok hafif bir şekilde dokunulduğunda dahi direkt olarak kırmızı bir ışık yayıyor. Bu ışığın arkadaki araçlar için anlamı, öndeki aracın durmak üzere olduğu oluyor. Bu yüzden stop lambaları tüm araçlardaki vazgeçilmez elektrik aksamlar arasında yer alıyor. Üstelik stop lambası çalışmayan araçlar trafik polisleri tarafından ağır kusurlu olarak sayıldıkları için araç sahiplerine yüksek trafik cezalara kesilebiliyor. Dolayısıyla eğer stop lambanız çalışmıyorsa tamir ettirmeli, tamir ettirerek problem giderilemiyorsa da bir yenisiyle değiştirmelisiniz.
Stop Lamba İşlevi
Stop lambasının işlevi arkadaki araçlara duracağınızı belli etmek olduğu için stop lambasının çalışmaması halinde arkadaki araçlara duracağınız bilgisini vermenin başka bir yolu bulunmuyor. Böyle bir durumda arkadaki araçların aracınıza çarpma ihtimali yüksek oluyor. Hatta ölümcül kazalara yol açabilen bu durum, stop lambaların ne kadar önemli bir işlevi olduğunu ortaya koyuyor. Can ve mal güvenliği sağlayan stop lambalarının çalışmaması halinde mutlaka yenilenmesi ya da tamir edilmesi gerekiyor. Yeni bir stop lambası satın aldığınızda değişim işlemini kendiniz yapamıyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almalısınız.
Stop Lambasının Çalışmama Nedenleri
Stop lambasının genel çalışmama nedenleri arasında ampulünün bitmiş olması, ampulünün yanmış olması, sigortanın yanmış olması ve stop lambası anahtarının zarar görmüş olması yer alıyor. Dolayısıyla stop lambaları pek çok farklı neden yüzünden bozulabiliyor. Ancak stop lambasının bozulduğunu fark ettiğiniz anda ilk olarak lambanın işlevini kaybettiği ihtimaline ağırlık verebilirsiniz. Bu duruma yanma adı veriliyor. Eğer fren lambasında herhangi bir yanma durumu gözlenmiyorsa ikinci olarak sigortasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Fakat bu ihtimal de geçersiz olursa son olarak stop lambası anahtarını kontrol edebilir ve bozulup bozulmadığına bakabilirsiniz. Müşir adı da verilen fren lambası anahtarının arızası nedeniyle stop lambası uyarı sistemi direkt olarak devre dışı kalabiliyor.
Stop Lamba Temizleme İşlemi
Stop lambalarının arızasının yanı sıra güvenli bir sürüş için parlaklıklarına ve temizliklerine de dikkat etmek gerekiyor. Zaman içerisinde buğulu bir hal alan ya da sararmış olan stop lambaları, arkadaki araçların sizi ve frene basma hamlenizi fark edememesine yol açabiliyor. Bu gibi durumlarda yaşanabilecek muhtemel kazaları önlemek için stop lambası temizliği ve parlatma uygulaması yapmak gerekiyor. Stop lambası temizliği ve parlatma işlemi genel olarak dört aşamadan oluşuyor. İlk aşamada stop lambasına maskeleme yapılıyor. Sonrasında stop lambasının yüzeyi ıslatılıyor. Ardından zımpara ve cila işlemi gerçekleştiriliyor. Son olarak da mikrofiber bezle yüzey iyice temizleniyor.
Uygulamaya başlamadan evvel sararma durumunun içte mi yoksa dışta mı olduğuna karar vermeniz gerekiyor. Stop lambasının sararma seviyesine göre farklı cam cilaları ya da zımparalar kullanabilirsiniz. Uygulama öncesinde mutlaka stop lambasının kenarlarına maskeleme yapmalısınız. Bu işlem stop lambasının çevresinin korunması açısından oldukça önemli oluyor. Zımparalama işlemini yaparken bazı bölgelerde sararma çok daha şiddetli olabiliyor. Bu bölgelere daha yoğun şekilde uygulama yapabilirsiniz. Ayrıca zımparalama yapmadan önce mutlaka yüzeyi iyi bir şekilde ıslatmalısınız. Eğer ıslatma yapmazsanız stop lambası geri dönüşü olmayacak şekilde çizilebilir ve hasar görebilir. Bu durumda yeni bir stop lambası satın almak zorunda kalabilirsiniz.