Boya & Boya Malzemeleri

Ev dekorasyonları için değişim yapılmak istendiğinde, ilk olarak evin duvarlarındaki boyalar göze çarpıyor. Yani dekorasyon değişimine ilk duvar renginin değişimi ile başlanıyor. Yüzeye sürüldükçe alttaki katmanı örten boyalar; çeşitli özelliklere sahip ve içerisinde kimyasal maddeler bulunduruyor. Yaşam alanlarına renk katan boyalar hem iç hem de dış duvarların renklendirilmesi için kullanılıyor. Boyalar toz ya da sıvı halde satışa sunuluyor. Pürüzsüz ve renkli yüzeyler vadeden boyalar, homojen kıvama geldikten sonra katman halinde sürülüyor ve sürüldüğü yerde kuruyor. Son teknoloji ile üretilen boyalar sadece renklendirmeyle kalmıyor, koruma görevi de görüyor. Boyalar yaşam alanlarının uzun süre boyunca temiz ve bakımlı görünmesini sağlıyor. Boya özellikleri arasında; nem emme veya kendini temizleme gibi ekstra özellikler bulunuyor. Boyalar kullanım alanlarına göre sınıflandırılıyor. Örneğin; iç cephe boyaları adından da anlaşılacağı gibi binaların iç duvar yüzeylerini ve tavanlarını boyamak için kullanılıyor. Duvar kaplama malzemesi olan boyalar; rulo, boya makinesi ve fırça gibi boya malzemelerinden yardım alınarak sürülüyor. Boya malzemeleri, boyayı doğru şekilde uygulama konusunda kullanıcılara yardımcı oluyor. Boya seçiminde; hem boyanın uygulanacağı duvarın sahip olduğu özellikler hem de boya cinsi önem arz ediyor. Boya renkleri geniş bir alternatif sunduğu için her kullanıcı kendi zevkine ve dekorasyonuna hitap eden renge karar verebiliyor. Dekoratif boya malzemeleri ise bu bağlamda yardımcı oluyor. Boyalar ve boya aksesuarlarını görüntüleyerek sizin zevkinize hitap eden boyayı ve size uygun olan malzemeleri seçerek satın alabilirsiniz. 

Boya Çeşitleri

Boya çeşitleri kullanım alanlarına ve içeriğine göre sınıflandırılıyor. Kullanım alanlarına göre boyalar iç cephe ve dış cephe boyası olarak ikiye ayrılıyor. İçeriğine göre boya çeşitleri arasında ise; su bazlı boyalar, plastik iç cephe boyaları, ipeksi mat boya, yağlı boya, silikonlu boyalar, mıknatıslı boya, tahta boyası, izolasyonlu boya, doğal boya, antibakteriyel boya ve toz boya yer alıyor. 

  • Kullanım Alanlarına Göre Boyalar

Kullanım alanlarına göre boyalar iç ve dış alana göre kategorize ediliyor. İç cephe boyalarının dış alanlarda, dış cephe boyalarının ise iç alanlarda kullanılması önerilmiyor. Çünkü her iki cephenin de ihtiyaçları farklı oluyor. Boyadan yüksek verim alınabilmesi için kullanıcıların doğru seçim yapması gerekiyor. Birçok renk ve dokuya sahip olan iç ve dış cephe boyaları arasından kullanıcıların kendi zevklerine göre seçim yapabiliyor. Evlerin ve ofislerin iç duvar yüzeylerinde kullanılabilen iç cephe boyaları, farklı renklerde ve çeşitlerde üretiliyor. Boyalar; yüzey çeşitliliğine, küf gibi ek sorunlara ve örtücülük kapasitesine göre alternatif seçenekler sunuyor. Boya renkleri daha mat ya da daha parlak olabiliyor. İç mekanlarda kullanıma bağlı olarak kirlenme, zedelenme, haşere ve nem sorunları görülebiliyor. Hatta boya işlemi doğru yapılmamış ise duvarda çatlaklar meydana gelebiliyor. İç cephe boyaları tüm bu sorunlara çözüm oluyor ve aynı zamanda renklendirme yapıyor. Yapıların dış duvarlarında kullanılmak için uygunluk gösteren boyalar ise dış cephe boyası olarak isimlendiriliyor. Dış cephe boyaları zorlu hava şartlarına karşı dayanıklılık gösteriyor. Yoğun bir kıvama sahip olan dış cephe boyaları, duvarda kalın bir tabaka oluşuyor. Dış cephe boyaları; kar, yağmur, rüzgar ve çiğ gibi kötü hava şartlarına karşı direnç göstererek binaları koruyor. Dış mekan boyalarında da geniş bir renk skalası bulunuyor. 

  • İçeriğine Göre Boyalar

İçeriğine göre boya çeşitleri arasında birçok farklı seçenek bulunuyor. Kullanıcılar ihtiyaçlarına bağlı olarak boyalar arasından seçim yapıyor. İçeriğine göre boyalar;

  • Su bazlı boyalar dış etkenlere karşı dayanıklılık gösteriyor. Hızlı kuruyan akrilik boya su bazlı boyalar olarak, nemli bir bez yardımıyla silinerek temizlenebiliyor. Vernikli su bazlı boyalar ahşap yüzeylere uygulanabiliyor. 
  • Plastik iç cephe boyaları, iç mekanlarda en sık tercih edilen boyalar arasında yer alıyor. Pratik bir şekilde uygulanabilen plastik iç cephe boyası, ekonomik fiyatı ile kullanıcılara avantaj sağlıyor.
  • İpeksi mat boya; kolay kuruması, kapatıcılığı ve dayanıklılığı ile dikkat çekiyor. Silinerek temizlenebilir ipeksi mat boyalar pratik bir kullanım vadediyor. 
  • Yağlı boyanın yapışma etkisi ve kapatıcılığı oldukça yüksek. Parlak bir görünüm sunan yağlı boyalar, tek uygulamada kapatıcılık sağlıyor. 
  • Silikonlu boyalar su itici özellikleri ile dikkat çekiyor. İnceltilerek uygulanan silikonlu boyalar, uzun ömürlü kullanım vadediyor. 
  • Mıknatıslı boya, manyetik boya olarak da adlandırılıyor. Kokusuz bir boya olan mıknatıslı boya, sürüldüğü yüzeyi mıknatıslı bir hale getiriyor. Duvarları rengarenk bir panoya dönüştüren mıknatıslı boyalar; anaokullarında, evlerinde, çocuk odalarında sıkça kullanılıyor. 
  • Tahta boyası, duvarların tahta gibi görünmesini sağlıyor. Kara tahta boyası olarak da bilinen tahta boyasının üzerine yazılan yazılar ve resimler silinerek hızlı bir şekilde temizlenebiliyor. 
  • İzolasyonlu boya, yalıtım boyası olarak da biliniyor. Hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilen izolasyonlu boya, yüksek performansı ve düşük iletkenliği ile beğeniliyor. Su yalıtımı gibi ek faydalara sahip olan izolasyonlu boya, ısıdan zarar görmediği için uzun yıllar boyunca kullanılabiliyor. 
  • Doğal boya herhangi bir koruyucu madde içermiyor. Doğal boya tamamen doğal bir içeriğe sahip olarak tasarlanıyor. 
  • Antibakteriyel boya, duvarlarda küf, mantar ve bakteri üremesini engelliyor.
  • Toz boya, su eklenerek kullanılabiliyor. Yüksek kapatıcılık sunan toz boyalar, dış etkenlere karşı direnç gösteriyor. 

Boya Renkleri

Boya renkleri hem iç hem de dış mekanların için oldukça fazla seçeneklerden oluşuyor. Bazı kullanıcılar daha soft renkler tercih ederken, bazısı canlı renklere yöneliyor. Günümüzde en trend olan boya renkleri aşağıda sıralanıyor. 

  • Lületaşı boya, beyaz düz boya çeşitleri arasında yer alıyor. Sarımtırak özelliğine sahip olan lületaşı rengi, beyazı kırıyor. Evlere aydınlık katan lületaşı rengi, daha geniş bir görünüm sağlıyor. Rustik ahşap ile beraber kullanılan lületaşı rengi, açık renk mobilyalarla iyi bir uyum yakalıyor. 
  • Kemik rengi boya, modası hiç geçmeyen zamansız renkler arasında yer alıyor. Açık renk özelliği ile mekanları aydınlatan kemik rengi boya, evin tüm odalarında kullanılabiliyor. 
  • Taş rengi boya, soğuk renklerden hoşlanan kullanıcıların beğenisini kazanıyor. Evlere ve ofislere şık bir hava katan taş rengi boya, beyaz ışıkla daha güzel bir görünüme kavuşuyor. Taş rengi boya, kül grisi boya ile beraber kullanılabiliyor. 
  • Kiremit rengi boya, evlere sıcak bir dokunuş katıyor. Bej renk mobilyalarla ve açık renk pencerelerle kiremit rengi boya iyi bir uyum gösteriyor. Kiremit rengi boya hem iç hem de dış mekanlarda kullanılmak için tercih edilebiliyor. Kiremit rengi farklı boyalarla kombinlenerek kullanılabiliyor. Örneğin; bir duvarda kiremit rengi boya, diğer duvarda kemik rengi boya kullanıldığında odanın dekorasyonu daha estetik duruyor. Sıcak bir renk olan kiremit rengi boya, soğuk renk mobilyalarla beraber kullanılabiliyor. 
  • Açık mavi boya trend renkler arasında yer alıyor. Gök mavisi boya, beyaz renk boya ile beraber kullanıldığında eve Ege esintisi geliyor. 
  • Metalik boya renkleri, iddialı görünümden hoşlanan kullanıcılara hitap ediyor. Standart mat renkler parlak dokunuşlarla metalik renge dönüşüyor. Metalik boyalar yansımalar sunarak odaya ayrı bir hava katıyor. Sıradanlıktan sıkılan kullanıcılar ofislerin bir ya da birkaç duvarını metalik renge boyuyabiliyor. Ayrıca metalik boyalar, düz boya renklerinin üzerinde kadife bir boya deseni oluşturmak için de tercih edilebiliyor. 

Boya Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?

Boya seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. İlk olarak kullanıcıların boyaların temizlenebilir özelliklerine bakması öneriliyor. İkinci olarak ise boyaların kapatıcılığına bakılıyor. Kapatıcılık için boyanın rengi dışında içeriği ve yoğunluğu da önem arz ediyor. Evinde küf ve nem gibi problemler yaşayan kullanıcılar antibakteriyel özelliğe sahip olan boyaları değerlendirebiliyor. Boya yapmak için fazla vakti olmayan kullanıcılar, kokusuz olan ve hızlı kuruyan boyalara göz atabiliyor. Çünkü kış aylarında boyaların kuruma süresi uzayabiliyor. Buna çözüm olarak hızlı kuruyan boyalar, kullanıcıları uzun süren bekleme ve evi havalandırma zahmetinden kurtarıyor. Duvar boyası seçiminde duvarın ışık alma oranının da dikkate alınması tavsiye ediliyor. Çünkü duvarın ışığı alma oranı yansıtıcılığını doğrudan etkiliyor. Az ışık alan duvarlarda renkler daha koyu görünürken, çok ışık alan duvarlarda renkler daha açık görülüyor. Örneğin; az ışık alan ya da hiç ışık almayan bir duvar küf yeşili boya ile boyandığı zaman, duvar rengi siyaha yakın bir renk olarak görünüyor. Bunun dışında çok ışık alan bir duvar kum beji boya ile boyandığında daha beyaz bir görünüm sunuyor. Boya seçiminde renk değişikliği yapılacaksa ton farklılıklarına dikkat edilmesi öneriliyor. Örneğin; duvarın rengi koyuysa ve açık renk bir boya uygulanacaksa, boyanın kapatıcılığının oldukça yüksek olması gerekiyor. Boya seçiminde teknik özelliklerin dışında estetik görünüm de oldukça önemli. Kullanıcılar kendi zevklerine ve ev dekorasyonlarına uygun olan boyayı seçebiliyor. Küçük çocuklara sahip olan ebeveynler, silinebilir boyalar arasından tercih yapabiliyor. Koku hassasiyeti olan ya da boya alerjisi olan kullanıcılar su bazlı boyaları değerlendirebiliyor. Her boya türünün kendi içerisinde avantajları bulunuyor. Boya seçiminde tüm bu avantajların göz önünde bulundurulması öneriliyor. 

Boya Badana Nasıl Yapılır?

Boya badana nasıl yapılır ya da nereden başlanmalıdır soruları merak ediliyor. Boya yaparken evin boş olması avantaj sağlıyor. Evin boş olmadığı durumlarda ise eşyalar ortaya çekilerek duvardan uzaklaştırılıyor ve üzerleri örtülüyor. Bu şekilde boya yapılırken eşyalar herhangi bir zarar görmüyor. Boya yapılırken zemini korumak için ise zemin koruma brandalarından yararlanılabiliyor. Böylece parkelerin boyanması engelleniyor. Çok dikkat edilse dahi sıvı boyalarda damlama sorunu yaşanıyor. Duvar boyama işlemine başlamadan önce tavanla duvarın birleştiği kenarlara, kapı ve pencere kenarlarına kalın bantlar yapıştırılması öneriliyor. Bu şekilde boya badanası taşırmadan yapılabiliyor. Kalın bantlar sabit olan dolapların kenarlarına da sürülebiliyor. Maskeleme bandı sayesinde boya badana işlemi hızlandırılıyor. Boya işlemine başlanmadan önce duvarın astarlanması gerekiyor. Çünkü astar, duvar ile boya arasında tampon görevi görüyor. Bu şekilde su ve nem geçimi minimuma indiriliyor. Boyalar su ile seyreltilerek uygulanabiliyor. Fırçalar yardımıyla boya kolay sürülüyor. Siyah kıllı fırçaların sentetik boyalarla, beyaz kıllı fırçaların ise su bazlı boyalarla beraber kullanılması öneriliyor. Düz zeminlerde boya yapmak için saten rulo, sıvalı yüzeyler için ise plastik rulo kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca rulo ve fırçaların yüzey büyüklüğüne uygun seçilmesi de oldukça önemli. Geniş alanlar için büyük ve geniş fırçalar kullanılması gerekiyor. Büyük rulo fırçalar yardımıyla duvarlar yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarıya boyanabiliyor. Bantlarla çevrelenen alanlar boyandıktan sonra, bir kat daha boya uygulanabiliyor. 2-3 saat sonra çıkarılan koruma bantlarının yeri ince fırça yardımıyla rötüşlenebiliyor. Tavan ve duvar birleşim yerleri için ise kestirme fırçası kullanılabiliyor. 

Ne Kadar Boya Satın Alınmalı?

Boya satın alırken kullanıcılar ne kadar boya alması gerektiğini kestiremeyebiliyor. Detaylara göre oranlar değişiklik gösterebiliyor. Ancak genellikle 100 metrekarelik 3+1 bir ev için ortalama 15 litre boya kullanılıyor. Evin tavanı için ise 17.5 litre boya yeterli geliyor. Yaşam alanlarının metrekaresi büyüdükçe kullanılan boya oranı da artış gösteriyor. 1 litre boya ortalama 9.45 metrekare bir alanı boyayabiliyor. Bir oda boyanırken yaklaşık 2.5 litre boya satın alınması gerekiyor. 9 metrekare olan bir odanın her katında ortalama 1 kg boya kullanılıyor. Bu şekilde 2.5 kg boya ile oda iki kat boyanabiliyor. 7.5 litrelik boya ile 20-30 metrekarelik bir salonun boyaması gerçekleştirilebiliyor. Boyaların seyreltilme oranı, kullanılacağı alana yetip yetmemesini etkiliyor. Örneğin; düşük renk kapatıcılığı ve renk yoğunluğu istendiğinde, boyaya daha fazla su eklenerek daha çok alan boyanabiliyor. 

Boya Malzemeleri

Boya malzemeleri boya yapılacak alana ve boyanın çeşidine göre değişiklik gösteriyor. Duvar boyama işlemine başlamadan önce, alt zeminde yer alan kusurların ve çatlakların kapatılması daha iyi bir görünümü destekliyor. Bunun için de duvar macunu kullanılabiliyor. Yapı malzemesi olan duvar macunu, duvar ve tavanları hizalamak için tercih ediliyor. Boya malzemeleri denildiği zaman ilk sırada fırçalar geliyor. Fırçaların çeşitleri ve özellikleri kullanılacak alana bağlı olarak değişiyor. Boya fırçaları duvar boya malzemeleri olarak duvar boyama işlemi sırasında kullanıcılara hız ve pratiklik kazandırıyor. Pompalı boya rulosu, tüm duvar ve tavan boyama işlemleri için kullanılabiliyor. Uzun ve hafif pompalara sahip olan pompalı rulo boyası, merdiven kullanmadan duvar ve tavan boyası yapmayı mümkün kılıyor. Emiş sistemlerine sahip olan ve içten beslenen rulolar, damlatma yapmadan boya yapmaya imkan tanıyor. Boya hazneleri, zaman kaybı yaşamadan hızlı bir şekilde boya işlemi yapmayı sağlıyor. Efekt rulosu, duvarları kişiselleştirmek ve minik detaylar eklemek için tercih ediliyor. Efekt rulosu desenleri arasında; gül, pullu, kalp, tuğla, çim, hasır, balon, dama gibi farklı seçenekler yer alıyor. Parmak rulolar; ulaşılmayan dar yüzeyler, kaloriferler, dolap kapakları, balkon demirleri gibi alanları boyamak için kullanılıyor. Boyanacak alanın genişliğine göre farklı boyutlardaki fırçalar arasından seçim yapılabiliyor. Parmak rulolar ince işçilik gerektiren alanlar için pratik bir kullanım sunuyor. Kestirme fırçası; süpürgelikleri, pencereleri ve diğer ahşap bölümlerin çevresini boyamak için kullanılabiliyor. Sentetik boya uygulaması için sentetik tiner ile boyanın inceltilmesi yapılabiliyor. Bu sayede boya duvar üzerinde daha rahat dağılıyor ve daha düzgün görünüyor. 

Boya Fiyatları

Boya fiyatları renk yoğunluğuna ve teknik özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Boyaya daha fazla su katılarak ekonomik boyama yapılacağı düşünebiliyor. Ancak bu şekilde boyadan alınan verim düşüş gösterebiliyor. Boya fiyatlarını etkileyen diğer bir unsur boyanın cinsi oluyor. Örneğin; plastik boya, yağlı boya ve tavan boyası fiyatları farklılık gösteriyor. Boyanın miktarı da fiyatını doğrudan etkiliyor. Boya satın alırken kullanıcıların metrekare hesaplamasını doğru yapması öneriliyor. Aksi bir durumda duvar boyası eksik kalabiliyor. Aynı boyadan bulmak zorlaşabiliyor. Fazla satın alınan boyalar ise gereksiz bir harcamaya neden oluyor. Boya fiyatları karşılaştırırken sahip olduğu özelliklerin de dikkate alınması tavsiye ediliyor. Doğrudan cazip fiyatlı boyayı satın almak yanlış bir seçime neden olabiliyor. Örneğin; evde küf sorunu yaşayan kullanıcıların antibakteriyel özelliğe sahip olan boyayı seçmesi öneriliyor. Farklı markalar tarafından satışa sunulann boya çeşitleri arasından seçim yapmak üzere Hepsiburada rehberliğine güvenebilirsiniz.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Boyalar ve Boya Aksesuarları