Buzağıların boynuz düğümlerini kimyasal dağlama yapmak amacı ile kimyasal içerikli Boynuz Köreltme Jeli kullanılır. Gpa kostik jel kullanımı bakımından çok pratik olduğundan, buzağıların yaşamları boyunca bulundukları sürü içerisinde kontrolsüz yaralanmaların önüne geçmelerini sağlamaktadır.
Ekseriyeti büyükbaş hayvanlarda bir sorun teşkil eden sürü hiyerarşisi, çiftlik modeli hayvancılıkta bazı durumlarda problemlere yol açmaktadır. Aynı şekilde meraya dayalı olan hayvancılıktada durum çok farklı olmamaktadır. Farklı işletmelerden bir araya gelen hayvanlar aynı merada otlamak için çayırlara çıkarılmaktadırlar.
Bu durumda ise sivri boynuzlara sahip olan hayvanlar doğuştan boynuzsuz olan hayvanlara göre üstünlük sağladıklarından dolayı onların beslenmelerine engel olmaları söz konusudur. Yine aynı şekilde hırçın mizaca sahip olan hayvanlar, sahiplerine dahi zarar verebilirler.
İşte bu gibi durumların engellenmesi için boynuzlar köretilmektedir. Buzağılarda boynuz köreltme işleminin ne zaman yapıldığını merak edenlere cevabımız ise; ilk hafta içerisinde başlayıp 2 aylık olana kadar kostik jeller ile yapılabilir, şeklinde cevaplanır.
Buzağı boynuz köreltme nasıl yapılır; vazelin ya da bir benzeri olan kremle çevrelenen boynuz düğümünün üzerine leblebinin yarısı miktarında sürülen buzağı boynuz köreltme jeli yedirilmektedir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken konu düğümün tamamının koterize edildiğini anlamak olmalıdır. Aksi halde boynuzlar fizyolojik yapısının çok dışında büyüyerek çok daha farklı sorunlara yol açmaktadır.