Akü/Takviye Kabloları ve Şarj Cihazları

Akü, aracın çalışabilmesi ve araç içi ışıklar, radyo, silecekler gibi sistemlerin çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini depolamaya yarayan cihazlardır. Araçların aküsü boşaldığında ise yeniden şarj edebilmek için akü şarj cihazlarından veya akü takviye kablolarından faydalanılır. Aküden aküye enerji aktarımı için gerekli olan akü takviye kabloları, akünün aracı çalıştıracak kadar enerji depolaması için kullanılır. Başka bir araçtan veya dolu bir aküden enerji almak için uygulanan bu yöntem, akünün sağlıklı şarj olmasını önlediği için sadece acil durumlarda tercih edilir. Bu yöntemde kullanılacak akü takviye şarj kablosunun özellikleri çok önemlidir. Çünkü kaliteli olmayan ve uygun kesitte olmayan kabloların tercih edilmesi akü arızalarına neden olabilmekte, hatta akünün tamamen bozulmasını sağlayabilmektedir. Binek araçlarda kullanılan aküler için 16 mm, 25 mm ve 35 mm kesitlere sahip takviye kabloları tercih edilirken kamyon, tır ve otobüs gibi daha büyük araçlar için 35 mm ile 50 mm kesite sahip olan takviye kabloları kullanılır. Aracın aküsünün acil durumlar haricinde boşalması durumunda ise akü şarj cihazları kullanılarak yeniden şarj olması sağlanır. Akü şarj cihazlarının özelliği, aküleri kademeli olarak doldurarak kullanım ömürlerini korumaktır. Özel programlar ile çalışan ve hem kontrollü hem de güvenli şarj sağlayan söz konusu cihazların da akü ile tam uyumlu olması gerekir.

Akü Takviye Kablosu Özellikleri

Akü şarj cihazına erişim olmadığında tercih edilen araç akü takviye kablosu, mevcut akünün özelliklerine ve amper değerine göre tercih edilmesi gereken bir araçtır. Başka bir ifadeyle akünün amper değeri ile takviye kablosu amper değerinin aynı olması gerekir. Bunun nedeni ise dolu olan aküden çektiği enerjiyi boş olan aküye aktaracak kablonun boş olan akünün giriş değerinin üzerinde akım vermesi sonucunda akünün fazla yüklenme sebebiyle bozma ihtimalidir. Oto akü takviye kablosu ile akünün amper değeri uyumlu olduğunda enerji aktarımı sorunsuz olarak gerçekleşir. Bu işlem için eğer dolu olan akü bir başka araçta ise iki aracın da kapalı vaziyette olması gerekir. Bunun sebebi, akünün kullanım dış kalarak enerji aktarımına uygun hale getirilmesidir.

Araba akü takviye kablosu amper değerine göre seçilmesi gereken bir üründür. 200, 400, 600, 800, 1000 ve 1200 amper değerlerine sahip olan söz konusu takviye kabloları arasında 1200 amper gibi yüksek değerlere sahip olanları büyük araçlarda yer alan ve daha fazla enerji depolayabilen güçlü aküler için uygundur. Söz konusu takviye kablolarının uzunluğu ve kesit ölçüsü de birbirinden farklıdır. Bu noktada büyük araçlar için uzun takviye kabloları uygun iken binek araçlar veya aküden aküye bağlama yapılması gereken durumlar için daha kıza takviye kabloları yeterlidir.

Akü Takviye Kablosu Bağlama Aşamaları

Aküsü bitmiş durumda olan bir aracın akü şarj cihazı bulunmayan durumlarda aküsü dolu olan bir başka araçtan enerji alması akü takviye kablosu ile mümkündür. Bunun için aküler ile uyumlu amper değerine sahip kaliteli bir akü takviye kablosu edildikten sonra sırası ile şu işlemlerini yapmak gerekir:

  • Akülerin üst kısımlarındaki plastik koruyucu çıkarılır ve takviye kablosunun genellikle kırmızı renkte olan ucu boş olan akünün + kutbuna öteki ucu ise dolu akünün + kutbuna bağlanır.
  • Kablonun siyah ucu boş olan akünün - kutbuna, öteki ucu ise dolu akünün bulunduğu aracın metal bir kısmına bağlanır. Kablo uçları mandal şeklinde olduğu için bu işlem oldukça zahmetsiz ve kolaydır.
  • Burada dikkat edilmesi gereken nokta, takviye kablosunun motorun hareketli parçalarına temas etmemesidir.
  • Bağlama işlemi tamamlandıktan sonra dolu akünün olduğu araç 5-10 dakika çalıştırıldıktan sonra boş akünün bağlı olduğu diğer araç çalıştırılmalıdır.
  • Son olarak takviye kablosu - kutuplardan başlamak üzere sırasıyla akülerden çıkarılır.

Avantajları ile Akü Şarj Cihazı Çeşitleri

Araçların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini kimyasal bir işlem ile depolayabilen akülerin kullanım yoğunluğuna bağlı olarak belirli aralıklar ile yeniden doldurulması gerekir. Ni Cd akü olarak bilinen Nikel Kadmiyum akülerde yeniden şarj için akünün tamamen boşalması gerekirken Li-Ion veya LiPo akülerde enerji azaldığı anda aküyü şarj etmek mümkündür. Bunun için de akü şarj cihazlarından faydalanılır. Akü ile uyumlu ve kaliteli şarj cihazları tercih edildiğinde hem akü daha kolay şarj olur hem de akünün kullanım ömrü korunmuş olur. Özellikle yeni nesil teknolojiler sayesinde son derece güvenli hale gelen aküler ve akü şarj cihazları, ani akım değişimleri ve kısa devre gibi olumsuz durumlarda aküye ve cihaza zarar gelmesini önleyecek özel emniyet sistemlerine sahiptir.

Güvenlik önlemlerine sahip ve akü ile uyumlu olan şarj cihazları tercih edildiğinde akülerin yeniden şarj olması oldukça zahmetsiz gerçekleşir. Boşalan aküyü şarj etmek için aracı servise götürmek istemeyenlere hitap eden akü şarj cihazları, pratik kullanım şekilleri ile öne çıkar. Hemen herkesin kendi aküsünü istediği zaman yeniden doldurmasına olanak tanıyan bu cihazlar, manuel ve otomatik aküler için farklı olarak üretilir. Otomatik şarj cihazları bağlandıkları akünün ihtiyaç duyduğu voltajı ve akım değerini otomatik olarak ayarlarken manuel olan cihazlarda bu değerlerini el ile ayarlanması gerekir.

Akü Şarj Cihazı ile Akü Şarj Etme Aşamaları

Akü şarj cihazlarının marka ve modele göre farklı kullanım aşamaları bulunabilir. Dolayısıyla şarj işlemi öncesinde cihaz ile birlikte gelen kullanım talimatları kitapçığının dikkatle okunması önerilir. Ancak genel olarak cihazın aküye bağlanması ve şarj işlemi sonunda yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • Akü şarj cihazı ile akü şarj etmek için hava alan bir yer seçilmesi önerilir.
  • Uygun ortam sağlandıktan sonra şarj cihazını aküye bağlayabilmek için akünün üst kısmında yer alan kapakların açılması ve cihazın kablolarının akünün + ve - kutuplarına bağlanması gerekir.
  • Daha sonra şarj cihazının kullanım talimatları takip edilerek akünün dolması sağlanır.
  • Şarj işlemi tamamlandıktan sonra ise cihazı aküden ayırmadan önce mutlaka şarj cihazının kapatılması gerekir. Çünkü, kapanmamış durumdaki cihazın aküye bağlı olan uçlarında elektrik olacağı için kullanıcının elektrik akımına kapılma ihtimali vardır.

Akü Takviye Kablosu ve Şarj Cihazı Fiyatları

Araç, motor, otomobil akü şarj cihazı gibi pek çok isme sahip olan akü şarj cihazları araçlarda boşalan veya enerjisi azalan akülerin pratik, güvenli ve kısa sürede şarj edilebilmesini sağlayan cihazlardır. Akü şarj takviye kabloları ise şarj cihazına erişimin olmadığı acil durumlarda akünün aracı çalıştırabilecek kadar enerji depolamasını sağlar. Tüm bu ürünler yerli ve yabancı onlarca marka tarafından geliştirildiği için farklı fonksiyonlara sahip birçok alternatif sağlar. Bu sebeple oldukça geniş bir fiyat aralığında kullanıcıların beğenisine sunulur.

Siz de aracınızın akünün boşaldığı ve şarj cihazına ulaşamadığını acil durumlarda akünüzü şarj edebilmek için uygun bir akü takviye kablosuna sahip olmak veya akü şarj cihazı alarak düzenli olarak akünüzü şarj edebilmek istiyorsanız Hepsiburada’nın zengin ürün yelpazesinde yer alan yerli ve yabancı akü markalarının yeni nesil ürünlerine ulaşabilir, aracınızın aküsü için uygun olan bir takviye kablosu veya araba akü şarj cihazı satın alabilirsiniz.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Akü Fiyatları ve Modelleri

4449 ürün listeleniyor
Yapı Market / Bahçe / Oto
Yapı Market / Bahçe / Oto
Oto Aksesuar
Oto Aksesuar
Oto Aksesuar Ürünleri
Oto Aksesuar Ürünleri
Akü/Takviye Kabloları ve Şarj Cihazları
Akü/Takviye Kabloları ve Şarj Cihazları
Akü Şarj Cihazları
Akü Şarj Cihazları
Akü Aksesuarları
Akü Aksesuarları
Akü Takviye Kabloları
Akü Takviye Kabloları
Akü
Akü
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
Yurt Dışından Ürünler
İndirimli Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
Toplam 24 / 4449 ürün
Akü Takviye Kabloları Kategorisinde En Çok Merak Edilenler
İnverter Günlük hayatta kullanılan tüm motorlu cihazlar, çalışmak için elektriğe ihtiyaç duyar. Şehir şebekesinden gelen akımın evde ya da iş yerinde kullanılan elektrikli aletler için uygun akıma dönüştürülmesi gerekebilir. Genel olarak yüksek gerilim hattından gelen akımın elektrikli alete ulaşmadan önce gerilim ve frekans ayarını yapmaya yarayan cihaza "inverter" denir. İnverter'lar, "AC Drives", "Variable Speed Drive" ya da "Variable Frequency Drive" olmak üzere farklı kullanım işlevlerine sahiptir. En doğru işlevi ise frekans dönüştürücü olarak kullanılmasıdır. İnverter, elektronik cihazlarda bulunan devrelerin frekans ayarını düzenlemeye yarar. Doğru Akımı Alternatif Akıma Çevirmek İçin İnverter Kullanılır 12, 24 ve 48 Volt elektrik akımını evlerde kullanılan 220 Volt'a çevirmek için kullanılan inverter, doğru akım güç kaynağı, kesintisiz güç kaynakları, elektrikli araç sürücüleri,indüksiyon ısıtma ve değişken frekanslı sürücülerde farklı işlevler için kullanılabilir. Elektrik sistemlerinde akım dönüştürücü ya da düzenleyici olarak da kullanılan inverter, DC olarak bilinen doğru akımı alternatif akıma (AC) çevirir. Off-Grid ve On-Grid İnverter Nedir? İnverter, off-grid ve on-grid olmak üzere iki temel gruba ayrılır. Elektrik akımının doğrudan kullanılmadığı ve önceden depolanması gereken alanlarda off-grid inverter tercih edilirken, akımın bir panele uğramadan doğrudan aktarıldığı yerlerde ise on-grid inverter tercih edilir. Çevirici ya da dönüştürücü olarak adlandırılabilen off-grid inverter, şebeke elektriğinin olmadığı yerlerde solar sistemlerden yaralanılarak üretilen elektriğin uygun akıma dönüştürülmesini sağlar. İnverter Seçiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir? Sahip olunan elektronik alete uygun akımın uygulanması için inverter kullanıldığından benzer özellikler taşıyan her alet bu hatta çalıştırılabilir. İnverter seçiminde en önemli konu, kullanılacak sistemde harcanan toplam gücün bilinmesidir. Kullanılan cihazların harcadığı toplam güçten daha yüksek güce sahip bir inverter seçmek, en doğru yol olacaktır. Tüm cihazların aynı anda çalıştırılmadığı düşünülürse enerji tasarrufu yapmak da kolaylaşır.
Jel Akü Jel akü, içerisinde jel kıvamında elektrolit bulunduran akü çeşididir. Özellikle yenilenebilir enerji sistemlerinde kullanılan jel aküler, hemen şarj edilmediklerinde bile derin deşarjdan geri döndürülerek kullanıma devam edilebilir. Uzun deşarjlarda performansını üst seviyeye taşıyan aküler, günlük çevrimsel kullanım için de tercih edilir. Özellikle teknelerde, karavanlarda, golf araçlarında, seralarda, jeneratörlerde, ambulanslarda, savunma sanayii araçlarında, transpaletlerde, yer temizleme makinelerinde, telekomünikasyon sistemlerinde, tekerlekli sandalyelerde, mobil dükkânlarda jel akülere rastlanabilir.  Jel akülerin çalışma prensibi, diğer akülerden farklıdır. Dönüşüm esasıyla çalışan ürünler, içinde gazlaşan elementlerin daha sonra yoğunlaşmasıyla dönüşümü tamamlar. Güvenlik sebebiyle jel akülerin içinde özel bir valf sistemi yer alır. Valf, gazın aküden uzaklaşmasına engel olarak su kaybını en aza indirir. Bakımsız tip akü olarak adlandırılan akülere, su ve benzeri sıvılar ilave edilmez. Valfleri açmak, akünün ömrünü kısaltır. Bu akülerde gaz çıkışı en az düzeydedir. İçerideki gaz, sürekli dolaşıma girerek yeniden kullanılır. Bu nedenle akü çevresinden gazı uzaklaştırmak için çok küçük havalandırma pencerelerinin olması yeterlidir.  İçindeki elektrolitin sıvı olmaması, akma sorununun önüne geçer. Sulu akülerde kapasite kullanımı %50'ler civarındayken, jel akülerde oran, yüzde 80'dir. Çevre dostu olarak tabir edilir. Hava kirliliğine neden olmaz. Kolay şarj edilen jel aküler, her türlü hava koşulunda güvenle kullanılabilir. Aşırı sıcağa, çevresel koşullara karşı üstün dayanıklılığa sahip akülerdir. Saf su kullanımına ihtiyaç duymadığı gibi, gazı ise yalnızca yüksek basınç durumunda çıkarır. Kuru akülere ve diğer akülere göre %5 daha verimlidir. Jel akülerin fiyatlarının da uygun olması, onları tercih edilebilir kılar. Akünün bakım maliyetinin yok denecek kadar az olması, kısmen kırılsa bile çalışabilecek kadar dayanıklı olması da jel aküyü diğer akülerden ayırır. Titreşimli ortamlarda bile çalışabilir.
Agm Akü Halk arasında "kuru akü" olarak da bilinen AGM aküler, diğer akü türleri ile karşılaştırıldığında birtakım avantajlara sahiptir. Güvenli bir kullanış sağlayan AGM akünün çalışma prensibi de sulu akü türlerinden farklılık gösterir. Elektriksel dirençlerinin düşük olması, depolama işleminin şarjlı bir şekilde yapılması, nispeten düşük asit oranı, gaz verim oranının yüksek olması gibi faktörler, AGM akünün farkını ortaya koyan durumlardan birkaçını oluşturur.  AGM akülerin enerji tüketimi, çalışma düzeneği ve uzun ömürlü kullanım imkânı, bu akü türünün geniş bir kullanım alanına sahip olmasına imkân vermektedir. Araçlar başta olmak üzere büyük güç kaynaklarından kesintisiz kaynaklara birçok alanda rahatlıkla kullanılabilen AGM akü, ekonomik anlamda da önemli bir değer kazanmaktadır. AGM akülerin askeri araç ve uçaklarda dahi kullanıldığı görülür. Sözü edilen akü türünün içerisinde fiberglas mat bulunur. Bu içerik sayesinde daha kolay bir şekilde emilen sülfirik asit, dökülme gibi problemlerin oluşmasını engellemiş olur. AGM akülerin kullanım alanının geniş olması, dökülmelerin önüne geçilmesi sayesindedir. Kişisel ya da çevresel faktörler sonucu rastlanan olası kazalarda aküler, sorunların büyümesine yol açabilir. Ancak, AGM akülerin dökülme riskinin az olması, kaza durumlarında da avantaj sağlar; olası felaketlerin önüne geçer.  AGM aküleri ön plana çıkaran noktaların başında şarj edilme süresinin hızlılığı gelir. Ortalama yüzde 80 deşarj derinliği sunan AGM aküler, bu perspektifte de avantajlı kabul edilir. Ayrıca soğuk havalarda dahi etkili performansından bir şey kaybetmemesi, titreşim gibi durumlarda dahi dayanıklılığını koruması, zor şartlarda veriminin düşmemesi ve dökülmelerin engellenmesi gibi özellikler de AGM akülerin dikkat çeken nitelikleri arasında gösterilir. Uzun ömürlü olan AGM aküler, sıcak havalarda 10 yıla kadar kullanılabilirken ortalama sıcaklıklarda yaklaşık 4 yıl kadar dayanabilir.
DSACategoryId/60002705/2147483631/253574/20033704