Kriko Fiyatları ve Modelleri
Araçların kaldırılması için oldukça ihtiyaç duyulan bir ekip malzemesi olan kriko birçok farklı çeşidi ile kullanım olanaklarını arttırmaktadır. Dilediğiniz her an her yerden erişim sağlayarak temin edebileceğiniz bu krikolar ile yolda kaldığınız zaman ya da farklı zamanlarda araçlarınızın tamiratlarını gerçekleştirebilirsiniz. Araçların altına yapılması gereken bir işlem olduğunda ya da lastiklerin değişmesi gereken bir zamanda krikonun kullanımına daha fazla ihtiyaç duyulur. Her araçta mutlaka bulunması gereken krikolar sayesinde lastik değiştirme işlemleri çok daha pratik şekilde ve kısa sürede yapılabilir.
Her aracın sorunsuz bir şekilde kaldırılarak işlemlerinin tamamlanması için önem arz eden krikolar en sık kullanılan araç ekipmanları arasında yer alır. Detaylı şekilde kullanımını öğrenmek ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu sayede en doğru şekilde kullanımına yer verebilir ve böylece araçlarınıza hiçbir zarar gelmeden değişim ve diğer işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Büyük ve geniş hacimli olan araçların yerden kaldırılması insan gücüne aykırıdır. Özellikle de uzun süre aracın yukarıda kalması gerektiğinde çok daha fazla sorun meydana gelebilir. Basit bir şekilde aracı kaldırmak istediğinizde ya da araç kadar ağır ve hacimli, geniş nesneleri yerden kaldırmak istediğinizde krikonun kullanımına ihtiyaç duyulur.
Kriko fiyatları ve modelleri boyutlarına ve kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir. Ancak sabit bir fiyattan söz etmek doğru değildir. Modellerin boyutlarına ve markalarına bağlı olarak fiyatlarında değişiklikler meydana gelebilir. Bu nedenle sizler de hem bütçenize hem de kullanım sahanıza en uygun olan modelleri tercih edebilirsiniz. Hiç yorulmadan son derece pratik bir şekilde tüm araçları ve ağır nesneleri kaldırabilirsiniz. Kriko fiyatı net olarak şu kadardır denilemez. Krikoların yapım malzemesine, boyutlarına ve hangi nesneler için kullanılacağına bağlı olarak fiyatı artabilir ya da daha uyguna satışa sunulabilir. Bu nedenle kriko fiyatları sabittir demek yerine modelden modele farklılık gösterir demek daha doğru olacaktır.
Kriko Nedir?
Elbette ilk kez duyanlar için krikonun ne anlama geldiğini açıklamak gerekir. Kriko daha çok otomotiv işlerinde kullanılır. Araçları yerden yükseğe kaldırmak amacıyla kullanılan bu krikolar aslında farklı nesneleri ağır ve hacimli olduklarında kaldırmak için de tercih edilir. Bu sayede herhangi bir aracın ya da nesnenin alt tabanında işlem yapmak çok daha kolay bir hâl almaya başlar. Elle taşınması mümkün olmayan ağır yüklerin elle kaldırılması da haliyle mümkün değildir. Bu durumun önüne geçebilmek ve ağır nesneleri tek bir hareketle kaldırmak için insan üstü bir varlığın gücüne ihtiyaç duyulur. Krikolar da burada devreye girerek bu amacınıza ulaşmanızda büyük bir rol oynar. Özellikle de arabaların lastiklerini değiştirmek için ustaların ve şoförlerin en ihtiyaç duyduğu malzeme olarak kabul edilir.
Küçük araçların yanı sıra büyük servisler ve araçlarda da krikoların kullanıldığına şahit olabilirsiniz. Özellikle de servis yetkilileri tarafından en fazla önem verilen malzemeler arasında yer alır. Kaldıraç ya da çıkrık gibi bir makine sistemiyle çalışmakta olan bu ürün sayesinde tüm geniş hacimli ve ağır nesneleri kaldırmak artık pratiğe dönüşmüş durumdadır. Yalnızca metal ve sert malzemeler kullanılarak tasarlanmakta olan krikolar çeşitli form ve isimlerle adlandırılmaktadır. Şahsi kullanıma uygun olan krikoların boyutları küçük olmasına rağmen sundukları işlev oldukça büyüktür. En sık kullanım alanı arabalar olarak karşınıza çıksa da tüm ağır nesneler için kullanılabileceğinden emin olabilirsiniz. Böylece araçların ve nesnelerin altına rahatlıkla girmenize olanak sağlar ve elverişli bir şekilde işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Kriko Çeşitleri
Günümüzde sık sık kullanımına devam edilen kriko çeşitleri isimlerine ve formlarına göre ayrım göstermektedirler. Vidalı krikolar, araç krikoları, hidrolik krikolar, elektrikli krikolar olmak üzere dört farklı kategoriye ayrıldığı görülmektedir. Oldukça kullanışlı olan bu ürünler elverişli bir şekilde tüm işlemlerinizi yapmanızı sağlar. En çok kullanılan çeşitlerden biri mekanik makaslı kriko 2 ton cırcır kollu çeşittir. Büyük araçların kaldırılmasında ise devreye 5 ton şişe kriko giriş yapar. Bu sayede 5 tona varana dek tüm araçları kaldırma işlemini rahatlıkla yapmanızı sağlar. Daha ufak araçlar için arabalık kriko 1,5 ton seçebilirsiniz. Bir tık büyük olan ve orta halli 4x4 araçlar için de 3 ton kriko modellerini seçebilirsiniz. Vidalı krikolar daha çok bir levye yardımıyla kullanılır. Bir tona kadar yük taşıma kapasitesine sahip olurlar.
Araç krikoları olarak üretilen özel ürünler ise dişli bir çubuk sistemine sahiptir. 25 tona kadar olan yükleri ve araçları kaldırma kapasitesine sahiptirler. Hidrolik krikolar ise yükü hareket ettirmek amacıyla suyun basıncından faydalanan modellerdir. Elektrikli krikolar ise piyasada farklı boyutları bulunan modellerdir. Yükü kaldırmak için elektrik gücünden yararlanmayı gerektirir. Araç için üretilen elektrikli versiyonlar ise çakmak yuvasına takılarak çalıştırılmaktadır. Her türlü görevi yerine getiren bu krikolardan vidalı modellerden biri arabalı kriko olarak bilinir. Hidrolik olanlardan biri de şişe kriko olarak bilinir.
Her birinin kullanımı oldukça pratiktir ve kullanıcıları yormadan işlemleri tamamlamanıza olanak sunar. Günümüzde en fazla tercih edilen ürünler arasında hidrolik olanlar yer alır. Çünkü hem kullanımları oldukça pratiktir hem de çok fazla güç gerektirmez. Böylece insan gücüne üst düzeyde ihtiyaç duyulmadan işlemler hayata geçirilir. Aynı zamanda elektrikli olan krikolar da son derece popüler bir şekilde kullanılmaya devam eder. Ancak elektrikli krikoların araçların elektrik aksamında bir sorun meydana geldiği takdirde kullanılamayacağını bilmekte fayda vardır.
Kriko Ne İşe Yarar?
En çok merak edilen konulardan biri de kriko ne işe yarar sorusudur. Kullanıcıların tüm faydalarını ve kullanımını bilmek istediği krikoların kullanımı pratik olduğu kadar yararları da fazladır. Kriko genellikle Lastik sorunlarında aracın bakıma ihtiyacı olduğu zamanlar gibi durumlarda kullanılır. Motorlu araç ve arabalarda kriko bulundurmak zorunludur. Kısaca araçları havaya kaldırmaya yarar. Ağırlığından dolayı elle taşınması mümkün olmayan bir alettir. Kaldıraç ve çıkrık tarzı aletler tarafından oldukları yerden istediğiniz yere kolaylıkla kaldırabilirsiniz. Bu sayede işiniz daha da kolaylaşmış olur ve daha pratik bir şeklide işinizi halletmiş olursunuz. Krikoların birden fazla çeşidi olduğu için farklı aletler ile taşınması mümkündür.
Kendi ihtiyacınıza en uygun olan ürünü seçip uygun fiyatlar dahilinde temin ettikten sonra kullanma aşamasına geçiş yapabilirsiniz. Farklı boyutlarını bulabilir ve kaldırmak istediğiniz araçların ve nesnelerin hacim ve ağırlığına göre seçim yapabilirsiniz. Bir başkasının çok kolay bir şekilde kullandığı krikolar sizin için zorluk teşkil edebilir. Ancak bu zorluğu daha kolay hale getirebilmek için yapmanız gereken tek ve en önemli şey amacınıza en uygun olan krikoyu tercih etmektir. Böylece hiç zorlanmadan tüm işlemi sırasıyla ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Aynı zamanda deneyimlediğiniz kriko modeli ve markasına dair yorum yaparak farklı kullanıcılar için de bilgi vermiş olabilirsiniz. Ne işe yaradığını öğrendikten sonra bir de elbette nasıl kullanıldığını bilmek de önem arz eder. Krikoların kullanımını en doğru şekilde bilmek ve hayata geçirmek işinizi de daha doğru şekilde yapmak demektir.
Kriko Nasıl Kullanılır?
Genellikle kullanımı zor olan bir sistemdir. Herkes tarafından krikonun nasıl kullanıldığını bilmek önem arz eder. Teorik olarak kullanımı zor görünse de aslında öğrendikten sonra pratiğe dökmek oldukça basittir. Her sürücünün de mutlaka aracında olması gereken krikonun nasıl kullanıldığını bilmesi gerekir. Bazen aracın lastiği hiç beklenmedik anda ve yerde patlayabilir ve değişim gerekir. Ya da aracın alt tabanında yer alan farklı sorunlar da meydana gelebilir ve acil bir şekilde onarılması gerekebilir. Bu durumda derhal araç sağ emniyet şeridine çekilir ve işleme başlamak için krikonun takılması gerekir.
Aracın nerede ne zaman başına ne geleceği belli olmayacağı için mutlaka her araçta krikoya yer verilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda sık sık şehirlerarası yolculuk yapılan servis ve otobüslerde de bulunma zorunluluğu vardır. Detaylarına inmek gerektiğinde ise krikoyu aracın altına yerleştirmeden önce aracın ve krikonun mutlaka düz yolda sabit durduğundan emin olmalısınız. Araç ve kriko aniden kaymayacak şekilde aracın altına yerleştirildikten sonra tekerleklerin önüne takozlar koyulduğundan da emin olunmalıdır. Her an aracın kayma tehlikesi olduğundan ağır takozların tekerlerin önüne koyulması gerekir. Böylece risk teşkil etmeden lastik değişimi ve diğer işlemler yapılabilir. Daha sonra yapılması gereken işlem ise aracın ağırlık merkezinin bulunmasıdır. Krikolar doğru noktaya yerleştirilmediği takdirde verimli sonuçlar elde edilemez ve verimli işlemler yapılamaz.
Verimi olabildiğince üst düzeyde koruyabilmek adına mutlaka doğru merkezi ağırlık bulunmalıdır. Daha sonra doğru noktaya krikonun yerleştirilmesi sağlanmalıdır. Ardından aracın ağırlık bilgileri de kullanma kılavuzundan kontrol edilmelidir. Kullanma kılavuzundan aracın ağırlığını öğrendikten sonra hangi ton kriko kullanmanız gerektiğine de kolaylıkla karar verebilirsiniz. Böylece hiç sorun yaşamadan krikonuzu temin edebilir ve aracınıza en uygun şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Artık tüm bu detay bilgileri öğrendikten ve doğru krikoyu temin ettikten sonra yapmanız gereken son işlem krikoyu doğru alana yerleştirmektir. Doğru alana yerleştirdikten sonra formuna ve yapısına göre çalıştırabilir ve aracı istediğiniz yüksekliğe kadar çıkartabilirsiniz. Artık aracın alt tabanında yapmanız gereken tüm işlemleri de güvenle yapabilirsiniz çünkü aracın düşme ve inme gibi bir durumu meydana gelmez.
Hidrolik ve elektrikli olan krikolardan tercih ettiğiniz takdirde işiniz çok daha kolay olacaktır. Kol çevirmek zorunda kalmadan ve manuel olarak uğraşmak zorunda kalmadan yalnızca elektrik gücüyle çalıştırabilirsiniz. Krikoların çalışma prensibi oldukça basittir ve bir makine mantığıyla tasarlanırlar. Sistemde destek noktası doğru şekilde ayarlandığında ve kuvvet uygulanan kol boyutu düzgün şekilde seçildiği takdirde en az kuvvetle işleme alabilirsiniz. Pascal Prensibi olarak adlandırılan çalışma sistemi ise hidrolik krikolarda ön plana çıkar. Böylece kol hareketinde piston ve basınç çok daha pratik şekilde ayarlanabilir.
Kriko Kaç Ton Kaldırır?
Krikolar adından ve formundan çok basit bir araç gibi görünse de aslında çok sistemli ve ağır araçları kaldıran önemli bir malzemedir. Tüm araçlarda mutlaka bulunması gereken krikoların kaç ton kaldırabileceği de merak konusudur. Kendileri küçük ancak işlevleri son derece büyük olan krikolar çeşitlerine göre farklı ağırlıkları kaldırabilirler. Vidalı krikolar bir levye yardımıyla 1 tona kadar yükü kaldırır. Araç krikolarında kullanılan dişli çubuk sistemler sayesinde 25 tona kadar yük kaldırdıkları bilinir. Hidrolik krikolarda daha çok sıvı sistemi ve basıncından faydalanılır. Bu nedenle yük kaldırmak yerine hareket ettirmek amacıyla tercih edilirler. Elektrikli krikolar ise elektrik gücüyle 25 tona kadar kaldırma yapabilirler.