Küçük yüzeylerden büyük taşıma kolilerine kadar pek çok yerde kullanılan bantlar, kullanılacak yüzeyin gereksinimine göre farklı yapışkanlık derecelerine ve kalınlıklara sahiptir. Bu nedenle bantlayacağınız yüzeye ve sağlamlık ihtiyacına göre bir bant seçmeniz gerekir. Büyük bir koliyi hediye paketi yaptığınız bantla, bir hediye paketini de koli bandı ile yapıştırmaya çalışmak doğru bir seçim değildir.
Renkli Bantlar ile Neler Yapılabilir?
Renkli ve desenli bantları genel olarak el işi uygulamalarında kullanabilirsiniz. Hem kendiniz için güzel ürünler ortaya koymak hem de çocuğunuzla keyifli aktiviteler gerçekleştirmek için kullanabileceğiniz renkli bantları, yapışkan özellikleri sayesinde farklı yüzeylere de rahat bir şekilde uygulayabilirsiniz. Örneğin renkli bantlar ile kurşun kalemlerinizin üstünü kaplayabilir, kendinize çok şık telefon kılıfları hazırlayabilir, çocuğunuzun odasındaki parkeye ve duvara yapıştırarak farklı motifler çizebilir, süs amaçlı olarak kapı içine yapıştırabilir, fotoğraf çerçeveleri yapabilir ve hatta kavanozlarınızı ya da cam şişelerinizi süslemek için kullanabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzla birlikte hediye paketleri süslemek, duvara takvim yapmak, kartpostal hazırlamak ve defter kaplamak için de renkli ve desenli bantlardan yararlanabilirsiniz.
Koliler Nasıl Bantlanır?
Bir kolinin sağlam olması nasıl bantlandığı ile oldukça ilgilidir. Bu yüzden özellikle içine kırılabilecek eşyalarınızı koyacağınız kolinizi doğru şekilde bantlamanız gerekir. İlk olarak koliyi katlama ve birbirine geçme noktalarının üzerinden dikkatli bir şekilde bantlamalısınız. Bu işlemin ardından kesişim noktaları üzerinden pek çok uzun bant geçmelisiniz. Bir noktayı tekrar tekrar bantlamak yerine farklı noktalardan bantlar geçirmek kolinizin daha sağlam olmasını sağlar. Eğer koliyi havaya kaldırabiliyorsanız bandı mümkün olduğu kadar kolinin çevresinde döndürmenin de faydası vardır.
Yüzeyler Üzerindeki Bantlar Nasıl Çıkarılır?
Yapışmış olduğu bir yüzeyden bant çıkarmak her ne kadar kolay bir yöntem olsa da asıl zor olan bandın yüzeyde bırakacağı yapışkanı çıkarmaktır. Bant, bir ucundan el ile çekerek ya da biraz su ile ıslatarak kolayca çıkabilir. Geride kalan yapışkan kalıntılarını çıkarmak için ise yüzeye uygun yöntemler uygulamanız gerekir. Cam ya da taş yüzeylerden bandın kalıntılarını çıkarmak için keskin bir cisimle kazıma yoluna gidebilirsiniz. Buna karşılık ahşap yüzeylerdeki ya da duvarlardaki kalıntılar için biraz daha dikkatli olmalısınız. Bunun için uygulayacağınız en doğru yöntemlerden bir tanesi, bulaşık deterjanı kullanmaktır. Bulaşık deterjanını su ile karıştırıp iyice köpürttükten sonra yapışkan kalmış objeyi bu suyun içine bırakabilir ya da karışımı yüzeyin üstüne bolca dökebilirsiniz. Tam olarak etki etmesi için birkaç saat bu şekilde beklemelisiniz. Sonrasında bulaşık süngerinin sert tarafını kullanarak yüzeyi iyice ovabilir ve bant kalıntılarını kolayca çıkartabilirsiniz.
Koli bandı diğer standart bantlardan biraz daha yoğun yapışkan maddeye sahiptir. Bu yüzden koli bandı kalıntılarını çıkarmak için daha farklı yöntemler denemeniz gerekebilir. İlk yöntem olarak bir bezin üstüne tiner dökerek kalıntıyı silmeyi ve sonrasında spatula ile kazımayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem için en doğru yüzey ahşap ya da camdır. Eğer evinizde buhar makinesi varsa ve bant kalıntısı evinizdeki ahşap eşyaların üzerinde bulunuyorsa kalıntıyı buhar makinesiyle genleştirdikten sonra bez ile silme yöntemini deneyebilirsiniz. Buhar makinesi yerine saç kurutma makinesi de işinize yarayabilir. Koli bandı lekesinin olduğu yüzey küçük bir objeye ait ise çamaşır sodası da kullanabilirsiniz. 1 su bardağı kadar çamaşır sodasını sıcak su olan bir kabın içine döktükten sonra objeyi bu karışımın içine koyabilir ve bir süre bu şekilde bekleyebilirsiniz. Birkaç saatin ardından yüzeydeki kalıntılar kolayca ayrılır.