Kediler, özgür doğaları gereği yaşama alanlarını keşfetmekten, çevredeki diğer kedilere karşı alanlarını savunmaktan ve avlanmaktan hoşlanıyor. Gündüz saatlerinde genellikle dinlenme hâlinde olan kediler, tıpkı vahşi doğadaki büyük türdeşleri gibi geceleyin avlanıyor. Evcilleşen kediler, yüzyıllardan bu yana insanlarla birlikte yaşıyor olsa da bu vahşi alışkanlıklarını sürdürmeye devam ediyor. Pek çok ev kedisi, bu nedenle sosyalleşmek, keşif yapmak ve avlanmak için dışarı çıkıyor. Hayvanseverler, minik dostlarının şehir hayatının tehlikeleriyle karşı karşıya kalmasından endişe ediyor. Özellikle de kedilerinin başlarına kazalar gelmesinden, kaybolmalarından, sahipsiz sanılarak barınaklara götürülmesinden veya başkaları tarafından alıkonmasından korkan hayvanseverler; kedilerinin boynuna isimlik, kolye ve tasmalar takıyor. Bu sayede kediler, evlerinden çok uzağa gitseler bile isimliklerindeki adres ve telefon numarası sayesinde başka hayvanseverlerin yardımıyla evlerine ulaştırılabiliyor. Sesli ve görsel uyarıcı araçlara sahip ışıklı veya çıngıraklı pet kolyeleri, kedilerin kazalardan korunmasına yardımcı oluyor.
Kedi Künyesi & Kolyeleri
Kedi künyesi & kolyeleri, şık görünümleri ve işlevsellikleri nedeniyle en çok tercih edilen pet aksesuarlarının başında geliyor. Erkek kediler için papyon, kravat veya madalyon biçimli künyeler üretilirken; dişi kediler için toka, şapka, kurdele ve boncuklu kolye şeklinde isimlikler bulunuyor. Özellikle çok sayıda kedisi olanlar, barınak ve kedi pansiyonu sahipleri; kedilerin sağlık durumlarını yakından takip edebilmek amacıyla bu isimlikleri kullanıyor. İsimliklere kedinin adı, yaşı, varsa kronik hastalıkları yazılabiliyor. Tüp şeklindeki isimliklere ise kedinin sahibine ait telefon numarası, ev adresi gibi bilgiler kaydediliyor. Kedinin kan grubu ve kullanmak zorunda olduğu ilaçlar, adres tüplerine yazılarak olası bir kaza anında veterinerin kediye müdahalesi kolaylaştırılabiliyor. GPS takip özelliği bulunan modeller, gezip dolaşmayı seven minik dostların takibine olanak tanıyor. Böylece, evcil hayvan sahipleri, kedilerinin evden çıktıktan sonra nereye gittiklerini kolayca tespit edebiliyor; kaybolma vakaları yaşanmıyor.
Çıngıraklı kedi kolyeleri, özellikle günün her saatinde hareketli olan yavru kediler için tercih ediliyor. Bu kolyelerin uçlarında bulunan minik ziller sayesinde ev sakinleri, kedinin hareketlerini takip edebiliyor. Böylece küçük afacanlar, ev kazalarına karşı korunuyor. Benzer şekilde LED ışıklı kolyeler de gece saatlerinde hareketlenen kedilerin yerini bulmaya yardımcı oluyor. Gece dışarı çıkmayı seven kedi ve köpekler, ışıklı kolyeler sayesinde sürücüler tarafından kolayca fark ediliyor; trafik kazaları önleniyor. Özellikle de engellilere rehberlik eden köpekler için oldukça kullanışlı olan ışıklı kolyeler, kesilerek evcil hayvanın boyuna göre ayarlanabiliyor. Ucuna isimlik veya adres tüpü takılabiliyor. Işıklı kolyelerdeki LED ampul ve fosforlu reflektörler, 60 saate kadar dayanabiliyor. Kolyelerin güç düğmesi ile yalnızca gerekli durumlarda çalışması sağlanarak pil ömrü uzatılabiliyor. Pil gücü tükendiğinde piller, pratik bir şekilde yenisiyle değiştirilebiliyor.
Kedi künyesi & kolyeleri, kedilerin vücut yapısına uygun askılarla birlikte kullanıldığında hiçbir rahatsızlık vermiyor. Geniş ve sağlam materyallerden üretilmiş askılar, kolay kolay yıpranmadığı için uzun yıllar boyunca kullanılabiliyor. Tasma klipsi taşıyan askılara uzatma ipi bağlayarak güvenli bir şekilde yürüyüş yapmak mümkün oluyor. Ayrıca, uzun seyahatlerde kedinin arabada veya taşıma kafesinde yolculuk yapması gerektiğinde tasmalar, belirli bir yere sabitlenerek kedinin bulunduğu yerden uzaklaşması ve kaybolması da engelleniyor.
Parazit kovucu kedi kolyeleri; özgürlüğüne düşkün, dışarıda gezmeyi seven kedilerin iç ve dış parazitlere karşı korunmasına yardımcı oluyor. Bu kolyeler sayesinde dışarı çıkan kediler; diğer sokak hayvanlarıyla, toprakla ve dışkıyla temas etseler bile parazitlerden korunuyor. Kolyenin bant kısmına emdirilmiş olan parazit kovucular; deri hastalıklarına ve bağırsak kurtlarına yol açabilen parazitlerin; uyuz böceği, pire ve bit gibi asalak canlıların kedinin vücuduna yaklaşmasını engelliyor.