Günümüzde kentlerde yaşayan hayvanseverler; minik dostlarını şehir hayatının tehlikelerine; kaybolma, çalınma gibi risklere ve sokaktaki diğer canlılardan bulaşabilecek hastalıklarla birlikte parazitlere karşı korumak için hayvanları ev ortamında beslemeyi tercih ediyor. Özellikle küçük cins köpekler, kediler, tavşan, hamster, Gine domuzu gibi kemirgenler ve kuşlar güvenli ev ortamında besleniyor. Bu hayvanlar, beslenme ihtiyaçlarını da özel yiyecekler ve hazır mamalar ile gideriyor. Evcil hayvan sahipleri, petlerinin rahatlığı açısından evlerinin küçük bir bölümünü beslenme köşesi olarak düzenliyor. Özellikle belirli bir alana alışan, beslenme ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için mahremiyete ihtiyaç duyan kedi, tavşan gibi hayvanların ve görme engelli petlerin mamalarının mutlaka kendilerine özel bir alana yerleştirilmesi gerekiyor. Bu alanın temizliğini ve düzenini sağlamak için mama servisi, tabla ve mama kapları gibi araçlar kullanılıyor.
Evde yaşayan hayvanlar; evi hem bir yaşam alanı hem de bir oyun sahası olarak görüyor. Özellikle de tek başına yaşayan hayvanlar; sahipleri evden çıkıp yalnız kaldıklarında evdeki eşyalarla oynayarak vakit geçirmeyi tercih ediyor. Çoğu kez bu eşyalar arasında kendi mama ve su kapları da oluyor. Kendileri için ayrılan mama köşesinde oynarken kaplarındaki mamayı ve suyu deviren hayvanlar, sahipleri eve gelinceye kadar aç ve susuz kalabiliyor. Özellikle yavru hayvanlar, devrilen büyük kapların altında kalabiliyor; soğuk havalarda oyun oynarken su kaplarını düşürüp ıslandıklarında çabucak hasta olabiliyor. Ayrıca, etrafa saçılan mamalar, halıların lekelenmesine; dökülen sıvı gıdalar da parkelerin ve fayansların zarar görmesine yol açabiliyor. İyi temizlenmeyen mama köşelerinde bakteriler üreyebiliyor. Bu durum, hayvanların sağlıksız bir ortamda beslenmesi sonucunu doğurarak rahatsızlanmalarına neden olabiliyor. Devrilen su kapları yüzünden nemli kalan duvarlar kabarıp küflenebiliyor; kayganlaşan zemin hem hayvanlar hem de hayvan sahipleri açısından tehlike arz edebiliyor. Bu durumu engellemek için mama ve su kaplarının altına mama servisi gibi altlıklar yerleştiriliyor.
Mama servisleri; kaymaz tabanları sayesinde üzerine yerleştirildikleri halı, beton, parke ya da ahşap zemine tutunarak mama kaplarının sabit kalmasını sağlıyor. Pürüzlü üst yüzeyleri, mama kaplarının kayıp devrilmesini engelliyor. Bu sayede evcil hayvanlar beslenirken veya oyun oynarken kaplar da her daim servisin üzerinde kalıyor. Yüksek kenarlara sahip oluklu mama altlıkları, kaplardaki gıdaların dökülmesi durumunda bile mamaların ve suyun yere saçılmasını engelliyor. Böylece özellikle de sıvı gıdalarla ve yaş mamalarla beslenen hayvanların yemek yerken etrafa mama sıçratması da önlenmiş oluyor.
Mama servisi ve mama setleri; geniş yüzeyleri sayesinde birden çok hayvanın aynı anda beslenebilmesine olanak tanıyor. Dikdörtgen, kare, oval, daire gibi farklı şekillere sahip olabilen mama servisleri; çeşitli renk seçenekleri ve desenli tablaları sayesinde ev dekorasyonuna da uyum sağlıyor. Böylece, hayvan sahipleri, mama köşelerini kendi zevklerine göre satın alacakları ürünlerle dekore edebiliyor. Mama servisleri, mama ve su kaplarından oluşan setlerle tamamlanarak uyumlu bir görünüm oluşturulabiliyor. Evdeki hayvan sayısına ve mama kaplarının ebatına göre farklı boyutlarda mama servisi ve tablası bulmak mümkün oluyor.
Piyasada plastik, ahşap, silikon, kauçuk, keçe veya kumaştan üretilmiş çeşitli mama servisleri bulunuyor. Mama kalıntılarının, servisin pürüzlü yüzeyinde birikerek mikroorganizmaların üremesi için elverişli bir ortam oluşturmasını engellemek amacıyla servislerin sık sık temizlenmesi ve 6 ayda bir yenisiyle değiştirilmesi öneriliyor. Keçe ve kumaş gibi tekstil malzemelerinden imal edilmiş servisler, çamaşır makinesinde yıkanarak temizlenebiliyor. Sert materyallerden üretilmiş mama servisleri ise bulaşık deterjanıyla veya sirke-karbonat karışımı gibi doğal temizleyicilerle silinip durulanarak kolayca lekelerinden ve yiyecek artıklarından arındırılabiliyor.