Tütünü doğal, pratik ve keyifli bir şekilde tüketebilmenize olanak tanıyan nargileler, farklı tasarımları ve ilginç şekilleri ile göz dolduruyor. Kase, hortum, döküm kanal, metal gövde, küllük ve marpuç gibi temel parçalardan oluşan nargileler, kullanım ihtiyacınıza ve tarzınıza hitap edebilecek çok sayıda model içinden tercih edilebiliyor. Nargile kafası olarak da bilinen kase parçası, genellikle; kil, mermer ya da cam materyallerden üretiliyor. Kullanım esnasında delikli alüminyum folyo ile kaplanan kase, ıslak tütünü ve kömürü bir arada tutuyor. Kasenin hemen altına konumlandırılan metal küllük, kor haline gelen kömürlerin kase üzerine yerleştirilebilmesini ve artık küllerin bir arada muhafaza edilebilmesini sağlıyor. Tütün içindeki farklı aromaların kaybolmasını önlemeye yardımcı olan ufak kase parçası, kor kömürün tütünü eşit şekilde ısıtmasını ve ideal bir duman elde edilebilmesini de kolaylaştırıyor.
Nargilenin ana iskeletini oluşturan orta gövde demiri, döküm ya da presleme yöntemleri ile üretiliyor. Pirinç, demir, çelik ve alüminyum gibi metallerden imal edilen orta gövde; su altlığı, küllük, kase ve marpuç parçalarını bir arada tutuyor. Marpuç bağlantı noktaları da demir gövde üzerine ekleniyor. Bazı nargile çeşitlerinde bir adet marpuç girişi yer alırken, daha büyük gövdeli modellerde birden çok giriş alanı bulunabiliyor. Harici olarak satın alınabilen marpuç hortumu, hem yapısal anlamda hem de fonksiyon olarak birbirinden farklı özelliklere ve tasarımlara sahip olabiliyor. Çeşitli aromalar ile zenginleştirilen tütünleri içerken birbirinden farklı marpuç setleri kullanılabiliyor. Marpuçların ucuna doğrudan bağlanabilen sipsi parçası ise, tamamen kişiye özel olarak tasarlanıyor. Tek kullanımlık sipsi çeşitleri veya sürekli olarak kullanılabilen sipsi modelleri arasında tercih yapabilirsiniz. Üzerine isim ya da sembol işlenebilen gümüş ve altın kaplamalı sipsiler ile daha özel bir nargileye sahip olabilirsiniz.
Çok kullanılan nargile malzemeleri arasında yer alan nargile kapağı veya diğer adıyla küllük haznesi, kömür artıklarının etrafa dağılmasını ve kor kömürlerin zemine düşmesini önlüyor. Kapak çevresine eklenen ufak delikler, havanın kömür üzerine hafifçe ulaşmasını sağlıyor. Bu sayede, çok daha uzun süreler boyunca konforlu ve güvenli bir şekilde nargile içebilirsiniz. Kapak çevresinde veya küllük yanında bulunan maşa, kor parçalarını kase üstüne yerleştirebilmek için gerekli oluyor. Çoğunlukla ince sac metal kalıplardan üretilen maşalar, kömürün yanı sıra ısınan metal parçaları da el değmeden taşıyabilmenize imkan tanıyor. Harici bir ekipman olan köz yakma makineleri ise hızlı ve pratik bir biçimde köz hazırlayabilmenizi sağlıyor. Elektrikli köz yakma aletleri, kömürü kısa süreler içinde ısıtarak kor haline getiriyor. Delikli ve kapalı bir hazneye sahip olan makineleri tıpkı bir cezve gibi kolaylıkla bir yerden başka bir yere taşıyabilirsiniz.
Nargile için uygun kömürlerin tercih edilmesi, köz yakma aletleri ile çalışırken işinizi önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Hafif, özel olarak şekillendirilmiş ve organik içerikli kömürler, nargile hazırlarken kullanabileceğiniz ideal ürünler arasında bulunuyor. Genellikle Hindistan cevizi kabuklarından veya organik ağaç parçalarında elde edilen hafif kömürler, kase üzerinde kolaylıkla durabilecek şekilde presleniyor. Kare, dikdörtgen ya da silindir formunda imal edilen ürünler; koku, sis, kurum ve parlama gibi sorunlara yol açmıyor. Yüksek kalorili kömürler, tutuşturulduktan sonra uzun süreler boyunca yanmaya devam edebiliyor. Nargilenin kullanım süresine ve nargileyi kullanan kişi sayısına göre kömür sayısını belirleyebilmek mümkün oluyor. Delikli folyo üzerine yerleştirilen kömürler kendi kendine yanabildiği için kullanım esnasında ekstra bir ısıtma işlemine de gerek kalmıyor. Özel olarak paketlenen kömürler ve diğer nargile aksesuarları, isteğinize ve kullanım ihtiyaçlarınıza uygun olarak seçilebiliyor.