Filtre Fiyatları
Kamera filtre modelleri, farklı netliklerde ve uzaklıklarda çekimler yapmanız için tasarlanan aparatlardır. Genellikle, profesyonel çekimler yaparken farklı filtrelere ihtiyaç duyulmaktadır. Amatör ya da profesyonel çekimler yapmayı seven bireyler, kamera filtrelerini kullanabilirler. Objektifler, kameraların en önemli parçalarından bir tanesidir. Kameraların gövdesiyle birlikte önemini koruyan bu parçalara filtre eklemesi yapılabilmektedir. Farklı kamera filtresi tasarımları yapıldığı için bu ürünlerin fiyat aralıkları birbirinden ayrılmaktadır. Kamera filtrelerinin, teknik özellikleri, teknolojik düzeyleri, kaliteleri, markaları ve benzeri unsurları fiyatlarını etkilemektedir. Fiyatları etkileyen detaylar arasında; filtrelerin çekim özellikleri de yar almaktadır. Yakın çekim, uzak çekim, portre ve benzeri modları kullanabileceğiniz filtreler sayesinde, istediğiniz çekimleri yapabilirsiniz. Yapacağınız çekim türüne bağlı olarak, tercih etmeniz gereken filtrenin özelliği de değişkenlik gösterecektir.
Objektif seçimi yaparken profesyonel ve amatör çekimler yapıp yapmayacağınızı göz önünde bulundurmalısınız. Aynı zamanda, diyafram açığını da dikkate almalısınız. Bu doğrultuda tercih edeceğiniz filtreye ürün özelliklerine bağlı olarak ödeme yapmış olursunuz. Kamera filtrelerinin kalite unsuru da fiyatları etkileyen detaylardan bir tanesidir.
Fotoğraf Makinesi Filtre Modelleri
Fotoğraf makinesi filtre çeşitleri, farklı özelliklerde imal edildiği için seçeneklere ayrılır. Arka arkaya dizili olan mercek ya da merceklerden meydana gelen objektifler, her ihtiyaca yanıt vermektedir. Seçenekler arasında yer alan objektif modelleri arasında analog filtreler de sık sık tercih edilmektedir. Analog makinalarda fotoğraf filmi, sensör üzerine görüntünün düşmesine yardımcı olmaktadır. Dijital makinelerde ise görüntünün analogdan dijitale çevrilme özelliği bulunmaktadır. Profesyonel ve yarı profesyonel fotoğraf makinelerinin önem arz eden özellikleri arasında; objektiflerin değiştirilebilir yapıda olması yer almaktadır. Fotoğraf makinelerinin objektif seçiminde temel olan iki adet kriter vardır. Bunlardan ilki filtrenin diyafram açıklığı özelliği vardır. Diğer ismiyle F değerinin kullanım amacınıza uygun olarak seçilmesi gerekir. Diyaframın temelde fotoğraf çekimindeki görevi, fotoğraf filmi üstüne düşecek ışık miktarını ayarlamaktır.
F değeri olarak bilinen özellik, ışık miktarıyla ilgilidir. F değeri yükseldikçe ışığın miktarında azalma meydana gelir. Ancak fotoğraf makinesi filtre modelinin F değeri düştükçe ışık miktarının yükseldiğini görebilirsiniz. Düşük F değerine sahip olan filtrelerle, çekeceğiniz fotoğrafın arka planındaki nesneyi yalıtabilirsiniz. Çekeceğiniz insan, nesne ya da objenin niteliği korunarak fotoğraf çekimi yapabilirsiniz. Arka planın bulanıklaştığı çekimleri de tercih edeceğiniz filtreler ile yapabilmeniz mümkündür. Çekeceğiniz nesnenin netliğini koruyarak arka planı bulanıklaştırdığınız fotoğraflar, profesyonel çekimlerinizde yerini alacak özellikte olacaktır. Arka planın bulanıklaşması ise F değerinin düşüklüğüyle orantılı olarak ayarlanabilir.
Fotoğraf Makinesi Filtresi Özellikleri
Fotoğraf makinesi filtreleri ve özellikleri üründen ürüne değişkenlik gösterir. Odak uzunluğu olarak farklı özelliklerde tasarlanan filtrelerin milimetre cinsinden hesaplaması yapılır. Odak uzunlukları milimetre cinsinden hesaplanan değerlerdir. Satın alacağınız filtrenin üzerinde yer alan “mm” değerinin düşük olması ile lens açısı bir o kadar geniş olacaktır. Bu değerin yükselmesi ise açıyı daraltacaktır. Ancak açının daralması ise nesneyi yakınlaştıran bir detaydır. Bazı ürünlerin değiştirilebilir odak uzunluğu bulunmaktadır. Değiştirilebilir odak uzunluğuna sahip olan lenslerde genellikle zoom özelliği bulunur. Zoom ile yakınlaştırma ve uzaklaştırma işlemi yapabilirsiniz. Zoom özellikli lenslerin genellikle gezi fotoğrafçıları tarafından tercih edildiğini söyleyebiliriz. Gezi fotoğrafçılarına konfor ve rahatlık sağlayan bu lensler sayesinde, birden fazla lens taşıma zahmeti içine girmezsiniz. Dolayısıyla birden fazla lensi taşımamak için zoom özellikli lensleri tercih edebilirsiniz.
Zoom özelliğine sahip olan lenslerin F değeri, genellikle sabit lenslerden daha azdır. Bu nedenle, nesne ya da portre çekimi çalışmalarında sabit lensler kadar zoomlu lenslerden verim alamayabilirsiniz. Portre çalışmalarında genellikle 30 ila 50 mm aralığında odak uzunluğu tercih edilir. Çekim yapacağınız insan, doğa ya da figürün ön plana çıkması adına farklı diyafram açıklıklarına sahip olan lensleri kullanmalısınız. Çekeceğiniz nesneyi ön plana çıkaracağınız f1.2, f1.4, f1.8 gibi değerler diyafram açıklıkları modları olarak seçeneklere ayrılır. Bina, manzara, insan çekimleri gibi çekimlerde genellikle 35 mm altında geniş açılı lensler kullanılır. Ancak gezi fotoğrafçıları genel olarak, uzak mesafeden odaklamaya yardımcı olan 100 mm üstündeki lensleri kullanırlar. SLR fotoğraf makinesi olarak tasarlanan modellere alacağınız parçaları doğru bir şekilde seçmeniz gerekir. Çünkü diğer fotoğraf makinelerine alacağınız parçaların fotoğraf kalitesi açısından son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Fotoğraf Makinesi Filtreleri Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Fotoğraf makinesi filtresi seçimi yaparken bazı detaylara dikkat etmeniz gerekir. Çekeceğiniz fotoğraf türüne bağlı olarak filtre seçimini yapmanız son derece önemlidir. Çünkü fotoğraf makinesi filtreleriyle doğa, manzara, portre gibi fotoğraflar çekilebilmektedir. Bu çekimlerde ise ışığın ve pozlamanın doğru bir şekilde ayarlanması için filtre seçimini çekim amacınıza uygun yapmanız gerekir. Seçenekler arasında yer alan polarize filtreler, ışık yansımasını algılamaktadır. Böylece su, bitki gibi yüzeylerdeki parlamalar da en aza indirilmiş olur. Polarize filtreleri tercih etiğinizde daha kaliteli fotoğraflar çekme fırsatına sahip olabilirsiniz. Bu gibi çekimlerin yanı sıra, farklı türden çekimler yapmak için tercih etmeniz gereken birçok filtre bulunmaktadır. Yapacağınız çekim türüne bağlı olarak filtre araştırması yaparak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Aynı zamanda, maddi açıdan ve işinizin kaliteli bir şekilde ortaya çıkması için filtre seçimine dikkat etmeniz önemlidir.
Yansıma yapmayan filtreler, genellikle doğa çekimlerinde kullanılır. Cam, metal, su yüzeylerin yansımasını engelleyen bu filtre türleri, sık tercih edilmektedir. Bu filtreleri kullanarak canlı ve doygun renkli fotoğraflar çekebilirsiniz. Polarize özellikteki filtreler iki seçeneğe ayrılır. circular ve linear olarak seçeneklere ayrılan bu filtrelerin yaptığı şey aynı olsa da kullanım sağlanacak makine türleri farklı olabilmektedir.
Fotoğraf Makinesi UV Filtre Kullanmanın Önemi
Fotoğraf makinesi filtre seti olarak satın alabileceğiniz ürün gruplarının yanı sıra, tekli olarak da bu ürünlere sahip olabilirsiniz. UV filtreleri, lensin cam kısmını korumak için imal edilmiştir. Bu sayede, objektif camının darbelerden korunabilmesi de mümkün olur. UV filtresi kullanmanın amaçları arasında; güneşten gelen zararlı ışınların emilmesini sağlamak yer alır. Mor ötesi ultraviyole ışınların emilmesini bu filtreler sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Temiz bir görüntü elde etmek için UV filtrelerin kullanılması son derece önemlidir. Aynı zamanda, ışık patlamalarından kurtulmak ve beyaz ayarı dengesizliklerinin önüne geçmek için de bu filtreleri kullanmanız gerekir. Bunun yanı sıra, UV filtreler ile rüzgardan kaynaklı lense yapışan tozların da engellenmesi mümkündür. Yağmur ve benzeri diğer hava muhalefetlerinin de lense zarar vermemesi UV filtreler ile mümkün olacaktır. UV filtreler, fotoğrafçılık için önemli olan lens türlerinden bir tanesidir.
Fotoğraf Makinesi Filtreleri Ne İşe Yarar?
Profesyonel ve amatör çekimler yapmak için çeşitli fotoğraf makinesi filtrelerine ihtiyaç duyulur. Cam, metal, bitki ve su gibi yüzeylerin parlamasının engellenmesi ve daha net görüntüler elde etmek için filtre kullanılması gerekir.
Fotoğraf Makinesi Filtreleri Polarize mi UV mi Olmalıdır?
Lens temizliği konusunda hassas olan fotoğrafçılar, UV filtrelerini tercih etmelidirler. Parlamalardan fotoğrafınızı korumak için ise polarize filtreleri kullanmanız son derece önemlidir.
.rTable { display: table; width: 100%;}
.rTableRow { display: table-row; }
.rTableHeading { background-color: #ddd; display: table-header-group; }
.rTableCell, .rTableHead { display: table-cell; padding: 3px 10px; border: 1px solid #999999; }
.rTableHeading { display: table-header-group; background-color: #ddd; font-weight: bold; }
.rTableFoot { display: table-footer-group; font-weight: bold; background-color: #ddd; }
.rTableBody { display: table-row-group; }