Hava & Sirkülasyon Motorları

Veteriner ve evcil hayvanlar için gerekli ihtiyaçları bulunduran pek çok yerde farklı akvaryum modelleri ve tasarımları mevcuttur. Bazıları oldukça önemli fonksiyonlara sahipken, bazıları yalnızca özel uygulamalar için kullanışlıdır. Evcil hayvanınız ve birçok balık türü için dikkatle üretilen akvaryumlarda bulunması gereken temel ekipmanlar vardır. Farklı sayıda ve çeşitte üretilen bu ekipmanlar, aynı zamanda tasarım ve estetik amacıyla da akvaryumlarda da kullanılabilir.

Akvaryum tankları üretildiği canlı türüne özgü şekil ve boyutlara sahiptir. Temelde cam ve akrilik olmak üzere iki materyalden üretilir. Her iki türün de kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Cam tanklar galon başına daha hesaplı seçenekler sunarken, akrilik malzemeye sahip tank modelleri daha yüksek fiyatlandırmaya tabi tutulabilir. Cam tanklarda oluşan çizikleri düzeltmek veya temizlemek zor olabilir. Akrilik yüzeyler ise cama oranla daha kalıcı şekilde parlatılabilir. Cam yüzeylerin kırılma oranı daha daha yüksek iken akriliklerin daha düşüktür. Buna rağmen cam tankların ağırlığı fazla, akrilik tankların ise daha hafiftir. Cam tankların sehpası destek sağlayan özel bir sehpaya daha ihtiyaç duyar. Akriliklerde ise tüm tank tabanının kenarlarını destekleyen bir tasarım bulunur. Cam tanklar kolay kırılırken akrilik tankların kırılması veya zarar görmesi daha güçtür.

Özellikle tropikal balıkların beslendiği akvaryumlarda kullanılan ısıtıcılar tankın fazla soğumasını engeller ve oda soğuduğunda dahi akvaryum sıcaklığının sabit kalmasını sağlar. Tropikal balık türleri için bu sıcaklık 25 derecedir. Akvaryumlar için iki ana ısıtıcı tipi bulunur ve bunlardan ilki olan dalgıç ısıtıcılar tamamen suyun altında kalan türlerdir. Daha geleneksel bir tarzı temsil eden yarı dalgıç ısıtıcılar ise su içerisine kısmen daldırılmış bir cam tüpe sahiptir. Isıtma bobinleri içeren bu tüp kontrol bölgelerini su yüzeyinde bırakır. Dalgıç ısıtıcılar tankın tabanı boyunca yatay olarak yerleştirilebildikleri için daha iyi bir tasarım olarak önerilir. Bu pozisyon tank sıcaklığının eşit tutulmasına yardımcı olurken kısmi su değişiklikleri yaparken ısıtıcının açıkta kalmasını önler. Geleneksel tasarımlarda ise su değişimi yapmadan önce ısıtıcının fişinin çekilmesi gerekir. Aksi halde batarya su üzerindeyken ısıtıcı açık bırakılırsa tüp ısınır ve tankı tekrar suyla doldurduğunuzda çatlayabilir.

Suyun uygun sıcaklıkta olup olmadığını doğrulamak için termometreler kullanılır. Geleneksel termometreler ev için kullanılan ısı ölçen aletlerle aynı şekilde çalışır. Tankın üst kenarından sarkar veya yüzey boyunca yüzer. Camın dışına yapışan düz modeller ise sıcaklığa duyarlı kimyasalları sayesinde sıcaklığı sayısal olarak göstererek belirli bir sıcaklıkta etkinleşir.

Filtreler ise akvaryumların temel ekipmanları arasında yer alır. Biyolojik, mekanik ve kimyasal olarak üçe ayrılan filtreler kullanılabilir yüzey alanı azaldıkça etkisi azalan bir ekipmandır. Biyolojik filtrasyon balıkların ürettiği toksik amonyağı atık ürün olarak ayrıştırır. Tüm balık tanklarında zorunlu olarak bulunan bu filtre türü toksik amonyağı parçalamak için hesaplı, verimli ve uzun ömürlü bir yoldur. Mekanik filtreler ise bitki yaprakları, yenmemiş besinler gibi parçacıklar bırakabilen kalıntıları hapsederek bu parçacıkların amonyağa ayrışmadan önce tanktan çıkarılmasını sağlar. Amonyak, ağır metaller, çözünmüş organikler gibi maddeleri adsorbsiyon veya iyon değişimi ile çıkarabilen kimyasal filtrasyon ise çoğunlukla su içerisindeki ilaçların temizlenmesinde veya tank içerisine girmeden önce musluk suyunun saflaştırılmasında kullanılır.

Işıklar ve başlık, akvaryumların önde gelen ekipmanları arasında yer alır. Başlıklar balıkların tanktan dışarı çıkmasını önlerken suyun buharlaşma oranını düşürür. Sızdırma oranını minimum seviyelerde tutan iki temel başlık türü bulunur. Bunlardan ilki olan tam başlıklar ışığı ve davlumbazı tek bir ünitede birleştirirken 1 veya 2 adet floresan ışık tüpü içerir. Cam kanopi başlıklar ise tankı plastik bir menteşe ile birbirine bağlanmış iki cam şerit ile kaplar, ışıklandırma içermez. Işıklar ise balıkların rengini vurgularken bitkiler için enerji sağlar. Sadece balık olan akvaryumlarda tek bir düşük voltajlı ampül yeterliyken bitki yetiştirilen akvaryumlar daha yüksek ışığa ihtiyaç duyar. Işıklandırmada akkor ampuller çok fazla ışık yayarak tankın üst kısmından ısı ve ışık sızmasına neden olur. Floresan ampüller daha soğuk çalışarak aynı miktarda ışık için daha az elektriğe ihtiyaç duyar.

Hava motorları akvaryumun hava kabarcıklarını oluşturan mekanizmalardır. Hava motorlarının hizmet ettiği amaçlardan ilki tank içerisinde yeteli oksijen konsantrasyonunun muhafaza edilmesini sağlamaktır. Tank yüzey ajitasyonu ile birlikte yeterli su hareketini sağladığı sürece bu amaca yönelik herhangi bir hava motoru gerekli değildir. Bu durum genellikle harici filtrelerin kullanıldığı akvaryumlarda geçerlidir. Hava motorlarının bir diğer amacı ise suyu bir filtreden geçirmektir. Özellikle yeterli su sirkülasyonu sağlayamayan akvaryumlarda hava motorları elzemdir.

Hava Motoru Nedir?

Hava motorları genellikle akvaryum filtreleri, dekorasyonlar ve diğer birçok hava sağlayan cihazla birlikte kullanılır. Akvaryum dışında bulunan ve akvaryuma hava pompalamak için elektrik kullanan mekanik bir cihazdır. Hava, hava borusu kullanılarak pompadan balık tankına gider. Böylelikle hava suya girdiğinde yüzeye çıkan kabarcıklar oluşturur. Yükselen kabarcıklar suda hareketin yanı sıra yüzey ajitasyonunun yaratılmasına yardımcı olur. Yüzeyin iyi çalkalanması akvaryum için uygun bir gaz değişiminin anahtarıdır. Gaz değişimi sayesinde fazla karbondioksit havaya salınır ve havadaki yeni oksijen balığın nefes alması için suda çözünür.

Akvaryumun hava motoruna ihtiyacı olup olmadığı akvaryumun sahip olduğu filtre türüne göre belirlenebilir. Tank arkasında asılı kalan filtreler veya teneke kutu filtreleri suyu hareket ettirmek için yalnızca bir elektrik motoru kullanır. Bununla birlikte sünger ve yer altı filtreleri gibi hava tahrikli filtreleme cihazları, suyu hareket ettirmek için hava kullanır ve bu nedenle motora ihtiyaç duyar. Hava motorları bazı ekipmanlarla birlikte kullanıldığında farklı işlevlere sahip olabilir. Hava taşı veya akvaryum fıskiyesi ile kullanıldığında gürültüyü azaltır, iyi bir filtre ile kullanıldığında suyu doğru şekilde temizler, dekoratif bir görünüm için kullanılabilir. Sünger filtre ile kullanıldığında filtreden su çekmeye ve yüzen parçacıkları süzmeye yardımcı olur. Hareketli bir filtre ile birlikte kullanıldığında biyolojik filtre ortamını karıştırmak ve faydalı bakterileri çoğaltmak için havayı kullanır. Dalgıç veya hazine kutusu gibi akvaryum dekorasyonları ile kullanılabilir. Durgun suyu önlemek ve oksijenlenmeyi iyileştirmek için tanka su getiren bir hava taşı ile kullanılabilir. Suyun akışını balıklara ve yumurtalarına yönlendirmek, mantarların çoğalmasını önlemek ve yumurtaların çatlama sürelerini azaltmak için yumurta kapları ile birlikte takılabilir.

Akvaryum Hava Motoru Nasıl Kurulur?

Bir hava motoru balık tankının dışından havayı emmek ve onu batık bir akvaryum aparatına pompalamakla sorumludur. Bu nedenle hava akışını doğru yönde ve doğru basınçta yönlendirmek için birkaç hava motoru aksesuarına ihtiyaç olabilir. Akvaryum kullanmaya yeni başlayanlar için hava yolu borusu ve bir adet valf kullanmak kurulum sırasında yardımcı olabilir. Havayolu hortumu hava pompasından gelen hava akışını akvaryum ekipmanına yönlendirir. Çek valfi hava pompası kapandığında veya gücünü kaybettiğinde suyun tanktan dışarı sızmasını önler. Hava valfi hava pompasından akvaryuma gelen hava akış miktarını kontrol eder. T ayırıcı bir havayolunu iki kanala bölerek tek bir hava pompasının iki cihazı birden çalıştırmasına izin verir. Dört çıkışa ve iki girişe sahip olan vanalar ise tek bir hava motorundan gelen hava akışını dört farklı akvaryuma bölerek kontrol eder. Havayolunu çalıştıran tutucular hava yolu hortumunu balık tankının içinde veya dışında tutmak için vantuz kullanır. Havayolu konektörü ise daha uzun mesafelere ulaşmak için iki parça hava yolu borusunu birbirine bağlar.

Tüm gerekli ekipmana sahip olduktan sonra akvaryum hava motoru kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Kurulum için birkaç basit adımı izlemek akvaryumunuzun doğru şekilde çalışmasına yardımcı olabilir.

• Hava motorunu akvaryumun dışındaki son konuma yerleştirin ve ardından hava hattı borusunu, akvaryum içindeki cihaza bağlanabilecek uzunlukta kesin. Hava motorunu ve akvaryum aparatını hareket ettirmeniz gerekmesi ihtimaline karşı hortumu hafif gevşek olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

• Hava hattı hortumunun bir ucunu akvaryum cihazına bağlayın ve cihazı akvaryum içine yerleştirin. Ardından hortumun diğer ucunu hava pompasına bağlayın.

• Hava motoru akvaryumun tepesinden daha aşağıda konumlandırılmışsa hava hattı borularından su sızıntısını önlemek için bir valfe ihtiyacınız olabilir. Bu durumda hava hattı borusunu sünger filtre ile akvaryum cihazı arasında belirlediğiniz bir noktada kesin ve valfi hava pompasına bakacak şekilde asın. Valf geriye doğru takıldığında hava pompasından hava akışı olmaz, bu nedenle valfi ters çevirmek yeterlidir.

• Hava motorunun güç kablosuyla bir damlama döngüsü oluşturun ve ardından hava pompasını takın. Birkaç saniye içinde akvaryum içerisinden gelen baloncukları görebilirsiniz.

Akvaryumdaki kabarcıkların miktarı çok fazla veya azsa hava akışını ayarlamak isteyebilirsiniz. Bazı hava motorlarında akışı arttırmak veya azaltmak için ayarlanabilir bir kadran bulunur. Hava motorunuz ayarlanabilir değilse hava akışını kontrol etmek için bir hava valfi kullanabilirsiniz. Ayrıca balıkların iyi su sirkülasyonu ve bol oksijen almasına yardımcı olmak için hava motorunun her zaman açık bırakılması önerilir.

Sessiz Hava Motoru Özellikleri

Kullanılan çoğu hava motorunda çevreden gelen havayı emen ardından bu havayı akvaryuma iten ve hızla ileri-geri salınım yapan bir diyafram bulunur. Bu salınım ve titreşim hareketi çoğu zaman gürültü yaratabilir. Hava motorunuzu birkaç basit uygulama ile daha sessiz hale getirebilirsiniz.

• Titreşimleri hafifletmek için hava pompasının altına küçük bir havlu, köpük bloğu veya yumuşak bir malzeme yerleştirebilirsiniz.

• Hava motorunun titreşime neden olmayacak kadar sağlam bir yüzeye dayanıp dayanmadığını kontrol edebilirsiniz.

• Hava motoru ağır değilse pompasının herhangi bir şeye değmemesi ve titreşim yaratmaması için bir güç kablosuna asabilirsiniz.

• Akvaryum cihazının veya hava motorunun takılır dekorunu temizleyebilir, biriken parçacık ve yosunları motordan arındırabilirsiniz.

• Hava motorunu USB nano hava pompası gibi daha sessiz ve küçük bir pompayla değiştirebilirsiniz.

• Köpürme sesi yüksekse akvaryuma hava taşı eklemeyi deneyebilirsiniz. Hava taşları yüzeyde patladıklarında fazla ses çıkarmayan daha ufak kabarcıklar üretir.

Avantajlı Hava Motoru Fiyatları HepsiBurada’da!

Her bir hava motoru farklı uygulama ve akvaryum sistemleri için farklı şekilde kullanılabilir. İhtiyacınıza uygun olanı seçmek hesaplı bir alışveriş yapmanızı sağlarken ürünü uzun süre kullanabilmenize imkan tanır.

USB nano hava motoru extra hava taşına ihtiyacı olan daha büyük akvaryumlar ve küçük açık havuzlar için kullanılır.Hava taşına ihtiyaç duyan hava motorları ekstra harcamalar yapmanıza neden olabilir. Akvaryumlarda bulunan hava çıkışı, standart hava motorlarının çıkış gücünden daha düşük olduğundan neredeyse sessiz çalışır ve az elektrik kullanır. Böylelikle faturanızı etkilemeden akvaryumunuzun ihtiyacı olan oksijeni sağlayabilirsiniz. Hava çıkışları aynı zamanda karides ve yavru balıklar için daha yavaş hava akışı sağladığından idealdir. USB kablo ise hava motoruna sunduğu güç seviyesi bakımından da oldukça avantajlıdır. Daha derin akvaryum tankları ise daha fazla basınca ihtiyaç duyar. Motor gücü arttıkça basınç artacağından, yüksek basınca ihtiyaç duyan daha büyük akvaryumlar için daha yüksek fiyat aralıklarına sahip hava motorları birer alternatif olabilir. Çoklu tanklara uygun üretilen 20 ila 50 galonluk akvaryum hava motorları AP-50 olarak adlandırılır. AP-100 olarak adlandırılan 50 ila 100 galonluk akvaryumlar, AP-50 motorlara oranla daha uygun fiyat aralıklarına sahiptir. Her iki modelde de akvaryumunuza doğru miktarda hava akışı sağlamak üzere ayarlanabilir akış kadranları bulunur. Çoğu duvar prizine takılıyor olsa da, USB nano hava motorları taşınabilirdir. Akvaryum büyüklüğüne göre motor gücünü belirleyebilir, harcamanızı daha hesaplı hale getirebilirsiniz.

Hepsiburada ihtiyacınıza uygun hava pompasına ulaşmanıza yardımcı olacak farklı seçeneklere sahiptir. Hava motoru fiyatları ve ayrıntılı özelliklerine ürün sayfalarından ulaşabilir, hem balıklarınız hem yeni akvaryumunuz için sağlıklı bir çalışma sistemi oluşturabilirsiniz.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Hava Motoru Fiyatları

1845 ürün listeleniyor
Pet Shop
Pet Shop
Balık
Balık
Hava & Sirkülasyon Motorları
Hava & Sirkülasyon Motorları
Hava Motorları
Hava Motorları
Sirkülasyon Motorları
Sirkülasyon Motorları
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
Yurt Dışından Ürünler
İndirimli Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
Sepette Kampanyalı Ürünler
Konumunuzu seçerek hızlı teslimattan faydalanın
Toplam 24 / 1845 ürün
DSACategoryId/2147483616/24001725/24001756