Makas, basit makineler grubunda yer alan bir kaldıraçtır. Makasın birbirine bakan iki yüzeyi sertleştirilmiş çelikten yapılır. Bu birbirine bakan iki yüzey keskinleştirilir. Makaslar birbirine bakan bu keskin yüzeyler aracılığıyla çeşitli nesnelerin kesiminde kullanılır. Makasların kullanım amaçlarına göre şekilleri ve yapımında kullanılan malzemeleri değişebilir. Örneğin klasik makaslar iki keskin ucuna bağlı yuvarlak tutamak alanlarına sahiptir. Tekstil sektöründe kullanılan iplik temizleme makası olarak geçen makaslarsa üst ve alt kısımlarından bastırılarak keskin uçların hareket ettirilmesiyle kullanılır. Aynı zamanda makas modellerinin kullanım alanlarına bağlı olarak keskin olan uç kısmının uzunluğu ve kabza kısmının genişliği de değişir. Bazı makas modellerinin kabza kısmında uç kısmıyla aynı çelik malzeme kullanılır. Okul öncesi eğitim, ilkokul veya küçük çocuk olan evlerde ise genellikle kabzası plastik olan küçük modeller tercih edilir. Çocuklarla beraber yapılan etkinlikler sırasında güvenli bir alan oluşturmak amacıyla bu plastik kabzalı ve korumalı makasların kullanımı yoğun ilgi görür. Budama işlemleri gibi daha yoğun kuvvet isteyen işlemlerde ise şarjlı budama makasları kullanılır.
Klasik Makas Modelleri
Makas modelleri en bilinen haliyle demir veya çelikten üretilir. Çelik makas modelleri uzun ömürlü yapısıyla kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilir. Çelik makasların kabza kısımları tercihe göre çelikten veya üzeri plastik kaplama olarak da kullanılır. Plastik kabzalı olanlar yumuşak dokusuyla her yaştan kullanıcının kullanımına uygundur. Klasik makas modellerinde birbirine bakan keskinleştirilmiş iki sivri uç vardır. Bu iki sivri ucu tutabilmek amacıyla devamına yuvarlak delikler halinde tutamaç kısımları yapılır. Denge makasın ortasındaki bu iki yüzeyi birbirine bağlı tutan noktadır. Genellikle küçük bir vida aracılığıyla bu bağlantı sağlamlaştırılır. Makas modellerinin farklı boyutları bulunur. Genellikle terziler ve tekstil alanında iplik temizlemek amacıyla kullananlar bir ucu özellikle sivrileştirilmiş küçük makas modellerini tercih eder. Kağıt, karton, mukavva gibi malzemelerin kesimi için kullanılan makaslar orta boy sayılabilecek bir boyutta üretilir. Son olarak mutfak alanında kullanılan hijyenik makaslar daha büyük boyutlara sahiptir. Klasik makas kullanımda kullanıcının kesim güzergahı kendi el yeteneğine bağlıdır. Düz bir çizgide çekmek isteyen kullanıcılar dikkat ederek ve hizayı bozmadan keser. Tercihen kesilecek alana düz bir çizgi çizip de kesebilirsiniz. Klasik makas modelleri kuaförlük ve berberlik alanlarında da sık sık kullanılır. Genellikle küçük sayılabilecek boyuta sahip olan bu makaslar saç ve sakalların kesiminde kullanılır. Makasların bıçak kısımları saçları keserken zarar vermeyecek şekilde keskinleştirilir ve üretilir. Böylelikle kullanıcının yaptığı işlemin kalitesi de aynı oranda artar.
Modern Makas Modelleri
Makaslar genel olarak kabzası plastik olarak üretilir. Plastik makas modelleri kullanıcının daha konforlu ve güvenli bir kullanım deneyimi yaşamasına imkan sağlar. Plastik makas aynı zamanda küçük yaş aralığına sahip bireyler ile beraber yapılabilecek olan etkinliklerde de daha güvenli bir alan oluşturur. Aynı zamanda kullanım sırasında eldeki ter ile temas etmeyen çelik yüzey daha uzun ömürlü bir kullanım şansı sunar. Son dönemde makas modelleri içerisinde en ilgi çeken modellerden biri lazerli makas modelleridir. Lazerli makas modelleri kabza kısmına bitişik olarak yer alan lazer ışını ile kullanıcıya kesim güzergahını gösterir. Böylelikle kullanıcı düz bir hat üzerinde kesim işlemini gerçekleştirir. Aynı zamanda daha emin bir şekilde kesen kullanıcı hızlı bir şekilde işlemi tamamlar. Kullanıcı bu durumda zamandan kazanç sağlar. Modern makas modellerinin en sevilenleri ise şarjlı ve elektrikli makas modelleridir. Bu modeller genellikle bağ, bahçe ve tarım alanlarında orta kalınlıkta dalların budanmasında kullanılır. Makasların keskinleştirilmiş bıçak kısımları dalları daha iyi kavrayabilmesi amacıyla oval şekilde üretilir. Bu oval şekil sayesinde daha konforlu ve pratik bir budama işlemi gerçekleşir. Aynı zamanda elektrik gücünün desteğiyle orta kalınlıkta olan dallar daha az kuvvet uygulanarak kesilir.
Makasın Kullanım Alanları
Makaslar hem günlük kullanımda hem de iş alanlarında farklı kullanımlarıyla sıklıkla tercih edilen bir basit makinedir. Kuvvetten kazanç sağlayan bu aletler, en basit şekliyle kağıt, karton gibi malzemelerin kesiminde kullanılır. Kesimi kolay olan bu malzemeler belirli hizaya göre iki farklı parçaya ayrılır. Düz ve sabit bir hizada kesim yapmak kullanıcının el yeteneğine bağlıdır. Kullanıcı tercihine göre bu durumda lazerli makas modellerini de tercih edebilir. Makas çeşitleri arasında bir diğer kullanım alanı tekstil sektörüdür. Tekstil sektörü içerisinde kumaşta ve dikilen ürünlerde kalan iplik fazlalıkları özel bir makas yardımıyla temizlenir. Bu makasa iplik temizleme makası adı verilir. Bu makas türünün uçları kumaşa zarar vermeden işlemi tamamlamak amacıyla inceltilmiş olarak üretilir. Makas seti olarak satılan içerisinde farklı boylarda makasların yer aldığı modellerse genellikle mutfaklarda kullanılır. Bu makaslar özel ve hijyenik olarak üretilir. Mutfaklarda börek, pizza gibi hamur işlerinin pay edilmesinde veya tavuk gibi besinlerin parçalanmasında kullanılır. Söz konusu makas modellerinin keskinleştirilmiş yüzeyleri gıdayla temas etmeye uygun olarak hazırlanır. Modern makas modellerinin son modelleri ise şarjlı ve elektrikli olan makas ürünleridir. Şarjlı makas modelleri genellikle şarj edilebilir piller ile beraber çalışır. Böylelikle elektriğe ulaşımın zor olduğu anlarda bile hızlı ve kuvvetli bir kullanım imkanı sunar. Şarjlı ve elektrikli makas modelleri çoğunlukla budama makası olarak üretilir ve tercih edilir.
Şarjlı Makas Modelleri
Şarjlı ve elektrikli makas modelleri özellikle bahçe ve tarım alanı sahipleri tarafından budama işlemleri için tercih edilir. Söz konusu modellerde yer alan akü sistemi günlük olarak yapmanız gereken budama işlemlerinde sizlere yardımcı olur. Bu budama makasları ortalama olarak 28-30 mm kalınlığına sahip dal türlerinde sizlere rahat bir kullanım imkanı sunar. Makasa ait bıçaklar özel olarak keskinleştirilir. Bu keskin bıçaklar dallara uyumlu olması için özel bir oval şekilde üretilir. Bu oval şekil aracılığıyla cihaz dalları daha rahat kavrar ve keser. Tek seferde ve temiz bir şekilde yapılan budama işlemi sonrası bitki ve ağaçlar daha sağlıklı şekilde büyür. Bazı modellerde yüksek ağaçlarda kesim yaparken kullanımı kolaylaştırmak amacıyla kemer klipsi bulunur. Böylece ürünü belinize sabitleyerek güvenle ilerleyebilirsiniz. Söz konusu şarjlı ve elektrikli makas modellerinde ürünü çalıştırmak ve durdurmak için on/off tuşları yer alır. Ürünün kabza kısmı kullanım esnasında konforu artırmak amacıyla ergonomik bir yapıya sahiptir. Bu cihaz modellerinde genellikle lityum iyon piller kullanılır.
Makas Modellerinin Temel Özellikleri
Makas özellikleri modeller ve kullanım alanları arasında farklılık gösterse de bazı temel özellikler aynıdır. Temelde hepsi kuvvetten kazanç sağlayan basit makinelerdir. Ürünün denge noktası kabza ve bıçakların kesiştiği orta noktadır. Çelik ve demir makas modelleri en eski dönemlerden beri kullanılan modellerdir. Kağıt, karton gibi malzemelerin kesiminden saç kesimine, kumaş ipliğinden bahçe budamalarına kadar birçok alanda kullanılır. Makas modelleri genellikle birbirine bakan iki keskinleştirilmiş uçtan ve ürünü tutmaya yarayan kabza kısmından meydana gelir. Keskinleştirilmiş uçların uzunluğu ve şekilleri ürünün kullanıldığı alana göre belirlenir ve buna uygun bir şekil verilir. Bazı modellerde kabza kısmı ürünün kendi malzemesinden üretilir ve değiştirilmez. Çoğu modelin kabza kısmı daha konforlu ve uzun ömürlü bir kullanım oluşturmak amacıyla plastikle kaplanır. Böylelikle elden gelen ter ile temas etmeyen metal kısım daha uzun ömürlü bir kullanım imkanı sunar. Makasların keskinleştirilmiş uçları düzenli aralıklarla bilenir. Böylelikle keskinlik seviyeleri değişmez. Ürünü kullandıktan sonra bıçakları korumak ve paslanmayı önlemek amacıyla birçok modelde plastik bir kapak bulunur. Kullanım sonrası kapağı kapatarak bıçaklarınızı korur ve ürünü uzun dönemler boyunca aynı kalitede kullanabilirsiniz. Söz konusu modellerinin birçoğunda ürüne ait makas bıçaklarını dilediğiniz zaman değişme imkanınız bulunur.
Makas Fiyatları
Hem hobi bahçelerinde hem de geniş çaplı üretim alanlarında bu budama makasları kullanıcılar tarafından sıklıkla kullanılır. Budama işlemi söz konusu bitki ve ağacın sağlıklı olarak büyümesi ve düzenli olarak meyve verebilmesi için önemlidir. Şarjlı ve elektrikli makas modelleri elektriğinde yardımıyla kesimi yapılacak ürünün daha az kuvvet uygulayarak kesilmesine yardımcı olur. Makas fiyatları ürünün modeline ve özelliklerine göre farklılık gösterir. Örneğin ürünün üretildiği malzeme türü bu noktada çok etkilidir. Altın makas modelleri herhangi bir klasik çelik makas modeline göre daha maliyetli olur. Bunun nedeni altın malzemesinin diğer malzemelere göre hem daha değerli olması hem de işlenmesi daha zor bir malzeme olmasıdır. Ürünün kullanım alanı da fiyatının farklılaşmasına neden olur. Berberlerde kullanılan bay makas modelleri bir kağıt makasına göre daha maliyetli bir fiyata sahiptir. Söz konusu makasın bir iş kulvarına özel olarak üretilmiş olması onun maliyetini etkiler. Tüm bu maliyetler hesaplandıktan sonra bir genel satış fiyatı belirlenir ve ürün kullanıcıya sunulur. Metal makas ve diğer makas modellerine Hepsiburada üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Klasik Makas Modelleri Nelerdir?
Klasik makaslar genellikle kağıt, karton gibi kolay malzemelerin kesiminde kullanılan modellerdir. Bu ürün modelleri çelik veya demir gibi malzemelerden üretilir. Ürünün bıçak bölümünde birbirine bakan keskinleştirilmiş iki sivri uç bulunur. Kabza kısımları ürünün kendi çelik malzemesinden olabileceği gibi plastik malzeme ile de kaplanabilir. Makaslar aynı zamanda kuvvetten kazanç sağlayan basit makineler grubunda yer alır.
Modern Makas Modelleri Nelerdir?
Modern makas modelleri kullanım esnasında kolaylık ve hız kazandıracak bir takım özelliklere sahiptir. Lazerli makas modelleri kabza üzerinde yer alan lazer ışını ile kullanıcının düz bir hizada kesim yapmasına yardımcı olur. Modern makas modellerinin içerisinde şarjlı ve elektrikli makas modelleri de yer alır. Söz konusu modeller genellikle budama makası olarak bahçe ve bağlarda kullanıcılar tarafından tercih edilir.
Makas Hangi Alanlarda Kullanılır?
Makasın birbirinden farklı birçok kullanım alanı bulunur. Kağıt, karton gibi basit malzemelerin kesilmesi en sık kullanıldığı alandır. Aynı zamanda tekstil sektöründe kumaşlarda kalan iplik kalıntılarını temizlemeye de yardımcı olur. Mutfaklarda hijyenik makaslar börek, pizza gibi hamur işlerinin pay edilmesinde kullanılır. Bahçe ve bağlarda yapılan budama işlemleri için şarjlı ve elektrikli olarak kullanılan budama makasları tercih edilir.
Makas Fiyatları Nelerdir?
Makas fiyatları ürünün sahip olduğu özelliklere göre farklılık gösterir. Ürüne ait maliyetler satışa sunulmadan önce hesaplanır. Sonrasında bir genel satış fiyatı belirlenir ve ürün kullanıcıya sunulur. Bir şarjlı budama makası klasik bir çelik makasa göre daha maliyetli bir üretime sahiptir. Bu durum ürünün genel satış fiyatına yansır. Online alışveriş imkanıyla makas modellerine ve fiyatlarına kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.