Evlerimizde bizimle yaşayan hayvanlar arasında en “uçarı” olanlar kuşlardır. Evlerinde kuş besleyen insanlar ise genellikle belli bir zaman sonra kafesin kapısını bir daha kapatmamak üzere açmalarıyla ve kuşu evin içine salıvermeleriyle tanınırlar.
Evlerde beslenen çeşitli kuşlardan en rağbet göreni muhabbet kuşudur. Dost canlısı, sıcak ve konuşkan yapısı ile muhabbet kuşları genellikle bir zaman sonra insan dostunun omzuna, başına konmaya başlar. Muhabbet kuşları haricinde kanarya, bülbül, ispinoz gibi kuşları besleyen kuş severler de bulunur.
Kuşların bakımı çok kolaydır. Beslenmesi, gagalarının tıraşlanması ve tuvaletleri için hiçbir şekilde eğitime ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle evlerinde bir hayvan dostları olsun isteyen insanlardan bazıları kendi yoğunlukları nedeniyle kedi, köpek gibi dostları edinemezken, daha az ilgi gerektiren kuş, balık gibi hayvanlara yönelirler. Çok detaylı bakıma ihtiyacı olmasa da kuş dostumuzun birtakım ürünlere ihtiyacı vardır.
Kuş Sağlık Bakım Ürünleri
Vitaminler: Yeni nesil kuşlar ülkemizde üretiliyor. Bu kuşlar bizim iklimimize alışkın olsa da genetik aktarım dolayısı ile tropikal iklime yatkınlıkları bulunur. Bu yatkınlık, özellikle soğuk ve nemli havalarda kendini daha fazla gösterir. Kuşların kışın soğuk yerlerde kalmaması çok önemlidir. Bunun yanı sıra vitaminlerle bağışıklık sistemlerinin kuvvetlendirilmesi gerekir.
Kuşlar vitamin aldıktan sonra enerjileri artar. Dışarıdan gelen hastalıklara karşı daha dirençli olurlar. Vitaminlerin kullanımında önemli olan birkaç nokta vardır. Öncelikli olarak, kullanma talimatlarına uygun şekilde uygulanan vitaminlerin bazılarının kuşlara ağır gelme ihtimali bulunur. Bu vitaminlerin her suluğa 10 damla gelecek şekilde ayarlanması gerekir. Suyun içine vitamin harici damlatılan besinlerin kuşa zararı dokunabilir.
Vitaminlerin eklendiği suların iki günde bir tazelenmesi ve yeni su ve vitamin eklenmesi gerekir. Vitaminlerin sulukta iki günden fazla durması koku oluşturur. Koku, mikroorganizma oluşumu demektir. Bu da kuşlarınızın suyu içmelerine engel olur. Kuşlar susuz kalır ve sonunda daha çok hasta olurlar.
Mineraller: Kuşlar, yemlerini hazmederken kuma ihtiyaç duyarlar. Bu kumun içeriği, kuşların “taşlık” denen bölgelerinde yer alan kumlarla aynıdır ve taşlığa gelen yemleri parçalamakta faydalıdır. Kumda aynı zamanda kuş dostlarımıza faydalı olan mineraller de bulunur. Özellikle yumurtlama döneminde kalsiyuma ihtiyaç duyan kuşlar için kumdaki kalsiyum çok büyük önem taşır. Minerallerin de olduğu kumlar, kuşlara yem içinde verilir. Bunun yanı sıra kafes tabanına dökülebilir ya da ayrı bir kapta verilebilir. Kuşun yeme alışkanlığı takip edilir ve ayrı kapta verilen kumu yemiyorsa kum, yem ile karıştırılarak verilir. Kumun doğal içerikli olmasına dikkat edilmelidir. Bazı kumlar, istiridye parçaları içerir. Bu, kuşlar için yararlı minerallerin daha fazla olması anlamına gelir.
Mineraller kum şeklinde olduğu gibi kuşların gagalayacağı bloklar şeklinde de satılır. Bu bloklarda kum parçaları, ezilmiş deniz kabukları, mürekkep balığı kemiği ve toz halinde kırmızı kil bulunur. Bu bloklar kuşların gaga şeklini korumalarında da faydalı olur.
Damla şeklinde satılan mineraller de vardır. Damla şeklinde satılan minerallerin tıpkı vitaminler gibi suya damlatılarak verilmesi gerekir. Haftada üç gün, her gün başına 20 damla olacak şekilde ayarlanmalıdır. Toplam mineral miktarı, haftada 60 damlayı geçmemelidir. Sıvı mineralin olmadığı zamanlarda kuşların suyuna 2 çorba kaşığı maden suyu eklenmesi de gerekli mineral takviyesini sağlayacaktır. Ancak maden suyunun gazlı olduğu unutulmamalı, bu nedenle fazla miktarda eklenmemesine dikkat edilmelidir.
Kuşunuzun sağlığı ve enerjisinin yerinde olması için tüm özeni gösterirken, vitamin ve mineralin aynı anda verilmemesine önem göstermeniz gerekir. Ayrı günlerde ve ayrı şekilde uygulanması gerekir. Bu nedenle damla şeklinde vitamin ve blok şeklinde mineralden oluşan kombinasyon daha pratik bir çözümdür.