Akvaryumculukla uğraşanların öncelikli olarak edinmeleri gereken malzemeler arasında akvaryum filtreleri yer alıyor. Hem balıkların ve diğer su canlıların sağlığını koruyan hem de suyun ve havanın her daim temiz kalmasına yardımcı olan filtreler iç ve dış olmak üzere iki çeşitte sunuluyor. Kullanım şekillerine ve akvaryum tiplerine göre seçimi yapılan filtreler suyu balıkların yemlerinden ve atıklarından, sudaki bitkilerden kaynaklanan kirlilik ve bulanıklıktan koruyor. Filtreler bu kirleri temizledikleri gibi aynı zamanda suyun kirlenmesini de erteliyor, daha önemlisi canlıların ölümüne sebep olabilecek amonyak oluşumunu önlüyor.
Su Canlılarının Ömrünü Uzatan Pratik İç Filtreler
Filtre çeşitlerinden iç filtreler akvaryumların içine yerleştiriliyor. Geniş bir su temizleme kapasitesi olan iç filtreler hem tatlı hem de tuzlu deniz akvaryumları için ideal. Suda bulunan oksijen miktarını artırarak su canlılarının yaşama ortamını iyileştiren yardımcılar akvaryumunuzun büyüklüğüne ve ihtiyacına göre farklı enerji kapasiteleriyle çalışıyor. İç filtrelerin çalışma mekanizmaları karbon ve sünger maddeleri kullanılarak gerçekleştiriliyor. Bu sayede suda oluşmaya meyilli kötü bakteriler su canlılarının arasına karışmadan doğrudan filtreleniyor. Bunun yanında filtrede kullanılan malzemelerdeki yararlı maddeler ise canlıların ömrünü uzatarak suyun kalitesini artırıyor. İç filtrelerin hortum, fıskiye gibi bağlantı aparatları bulunuyor ve ürünler akvaryumun iç kısmına tamamen su içerisinde kalacak şekilde yerleştiriliyor. Bu işlem filtrelerin vantuzları sayesinde cama yapıştırılarak gerçekleşiyor. Ayarlanabilir çıkış özelliğiyle ise hava kontrolü sağlanabiliyor, su sirkülasyonunun yönü belirlenebiliyor. Filtreler istenirse yağmurlama aparatı istenirse direkt püskürtme aparatı ile kullanılabiliyor. Direkt püskürtme aparatı kullanımı hava hortumunun suyun dışarıda kalmasını gerektiriyor. Filtrenin temizliğinin ise su değişimiyle eş zamanlı yapılması öneriliyor. Kılıfın kapağını açarak sünger ve karbonu tazyikli suyun altında temizleyebilirsiniz.
Kusursuz Su Döngüsü ile Dış Filtre Temizliği
Bir başka alternatif olan dış filtreler ise iç gözenek yapılarında 4 parça sünger malzeme barındırmasıyla öne çıkıyor. Akvaryumunuzun çeşidine ve büyüklüğüne göre karbon, elyaf, kimyasal ya da biyolojik filtre katmanları oluşturabilirsiniz. Dış filtrelerde, iç filtrelerden farklı olarak suyun üstten girip alttan çıktığı bir çalışma mekanizması mevcut. Bu sayede tüm filtre katmanlarına uğrayan su döngüsü ile filtre kusursuz bir performans sergiliyor. Giriş ve çıkış kısımlarında bulunan vanalar ile su debisi istediğiniz şekilde ayarlanabiliyor. Filtrelerde bulunan karbon sünger, elyaf, seramik gibi maddeler zararlı maddelerin suya karışmasını önlerken aynı zamanda sudaki yararlı bakterilerin artmasına da yardımcı oluyor. Dış filtreler iç filtrelere kıyasla yarattıkları daha az gürültü kirliliği ve enerji tüketimi açısından da tercih edilme sebebi oluyor. Ürünlerin filtreleme ve enerji tüketim kapasiteleri farklı akvaryum tipleri için farklı değerlerde satışa sunuluyor.
Alternatif Akvaryum Temizliği İçin Üst ve Pipo Filtreler
Filtre çeşitlerinden üst filtreler de hem tatlı hem tuzlu su akvaryumları için ideal olup hem mekanik hem biyolojik temizlik sağlıyor. İçinde filtre malzemesi bulunmayan ancak istenirse karbon, seramik, sünger, zeolit ya da bioball gibi malzemelerin kullanılabileceği üst filtreler tamamen suyun içinde çalışıyor ve sessiz bir filtrasyon sağlıyor. İdeal bir su sirkülasyonuyla birlikte güçlü bir su filtreleme gücüne sahip olan ürünlerin motor ile bağlantısı ek aparatlar ile gerçekleşiyor ve motor da suyun içine yerleştiriliyor.
Bu filtrelerin yanında küçük pipo filtreler de akvaryumunuza göre tercih edebileceğiniz seçeneklerden oluyor. Daha çok balık üretim tankları, karides, yavru balık ve karantina akvaryumları için tercih edilen pipo filtreler hava motoruna bağlanarak kullanılıyor. Tamamen suyun içine daldırılan filtre ile suyun havalandırılması da sağlanıyor. Filtrelerin akvaryum camına tutturulması ise yapışkan vantuzları sayesinde pratik bir şekilde gerçekleşiyor.
Akvaryumculuğa meraklı olanların diğer ihtiyaçları arasında ise hava hortumu, hava hortum musluğu, hortum eki aparatları gibi filtre bakımına yardımcı olan daha pek çok farklı malzeme bulunuyor.