Erkeklerin en sevdiği aksesuarlardan biri olan tesbih, pek çok farklı modeliyle geçmişten günümüze ilgiyle takip ediliyor. Oldukça geniş bir coğrafyada yıllardan beri kullanılagelen tesbih, geleneksellik ve samimiyeti dışa vuran mistik bir obje olarak ön plana çıkıyor. Nesilden nesile aktarılan ve tarih boyunca "otuz üç sabır tanesi"ni simgelediği düşünülen tesbihler, kişisel zevklere uygun çeşitleriyle kültürel bir aksesuar olma niteliğini korumayı her daim sürdürüyor. İp, taneler ve imame olmak üzere üç bölümden oluşan tesbih modelleri, yapımlarında kullanılan malzemeler ve el işçiliği çerçevesinde sınıflara ayrılıyor. Her bütçe ve beğeniye uygun seçenekler sunan tesbihler, klasik ve değerli materyallerden elde edilen türleriyle, farklı tarzlardaki erkeklerin tercih edebileceği birçok şık ve özgün modeli bünyesinde barındırıyor.
Tesbih Modelleri
Tarzınızı ortaya koymanın en iyi yolu, aksesuar ve takılarınızda yakaladığınız nüanslardır. Böylece hem kişisel zevkleriniz hem de stilinizi çok daha doğru bir yere konumlandırabilirsiniz. Hemen her yaştan erkeğin imajını güçlendiren tesbihler size bu konuda bir hayli seçenek sunuyor. Beyazıt Takı, Tesbihevim ve Chavin gibi seçkin markaların imzasını taşıyan tesbih çeşitleri arasından size en uygun modeli kolayca belirleyebilirsiniz. Dilerseniz kendiniz, dilerseniz de sevdiklerinize hediye etmek için yönelebileceğiniz onlarca muhteşem tasarım mevcut. Kehribar, akik, kuka, lazer işlemeli, oltu, gümüş ve bijüteri tesbihler içinden sizi en iyi yansıtacağını düşündüğünüz modele rahatlıkla karar verebilirsiniz.
Son dönemde doğal taş ve kehribar tesbihler farklı olmayı seven erkekler tarafından bir hayli rağbet görüyor. Siz de namı Osmanlı'ya dayanan şifalı taşların enerjisinden faydalanmak için doğal taşlarla tasarlanmış bir tesbih kullanabilirsiniz. Örneğin kehribar tesbihler sahibine mutluluk hissi verirken, öte yandan ruhsal dengeyi de düzene sokuyor.
Şifalı taşların pozitif gücünden faydalanmak isteyenler için bir diğer seçenek de kuka ağacından yapılan tesbihlerdir. Hem eldeki bakterileri yok eden hem de stres attıran kuka tesbihler, Osmanlı döneminde hekimler tarafından da sıklıkla kullanılmaktaydı. Gerginliği ve sıkıntıları bertaraf eden akik tesbihlerle ise kendinizi çok daha iyi ve zinde hissedebilirsiniz.
Tesbih Fiyatları
Tesbih fiyatları, tasarımlarda kullanılan malzeme ve el işçiliği gibi detaylara bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Göz alıcı modelleri ve birbirinden farklı özellikleriyle görücüye çıkan tesbih çeşitleri, hem yalnızken hem de arkadaş sohbetlerinde keyifli zaman geçirmenizi sağlıyor. Tarzınıza kişisel bir boyut kazandırmak için mükemmel bir obje olan tesbihler, farklı renk ve materyalden oluşan seçenekleriyle tarzınıza bambaşka bir hava katıyor. İhtişamın vücut bulmuş hali olan gümüş tesbihler, asaletiyle büyüleyen kuka ve oltu tesbihler, ateş kırmızısını parmaklarınızla buluşturan kehribar tesbihler ve daha yüzlercesi arasından kendinize en uygun tasarımı bulmanız oldukça kolay.
Sadeliği seviyorsanız siyah ve kahverengi gibi koyu tonlardaki modelleri tercih edebilir, renklerin canlılığını tarzınıza yansıtmak içinse yeşil, kırmızı ve turkuaz gibi pastel tonları seçebilirsiniz. Tesbih alırken favori yüzüğünüzle aynı malzemeden üretilmiş modellere de şans verebilirsiniz. Örneğin kehribar taşlı bir yüzüğünüz varsa onunla harika bir uyum yakalayacak olan kehribar tesbihlere başvurabilirsiniz.
Şekil itibariyle birçok çeşidi bulunan tesbihler; yarım beyzi, armudi, şalgami, beyzi ve yuvarlak taneli olarak tasarlanabiliyor. Sanatın en güzel örneklerini ihtiva eden tesbihler, büyük bir incelikle üretilerek meraklılarıyla buluşuyor. Tesbih seçiminde bir diğer önemli etken de farklı etkilere sahip olan madenlerden size en çok hitap edeni belirlemenizdir. Cam, doğal taş, bijuteri ve gümüş kategorilerinden zevkle kullanacağınız ürünlere ulaşabilirsiniz. Modern dokunuşlar taşıyan tesbihlerin yanı sıra, zamanın izlerini parmaklarınızda canlandıran otantik tesbihlere de şans verebilirsiniz.
Farklı maddelerden yapılmış tanelerin ipe dizilmesiyle meydana gelen tespih günümüzde bir çok farklı kullanım alanına sahiptir. Bütün dinlerde yeri olan tespih, dini amaçların yanında oyalanma aracı, stres atma aracı veya aksesuar görevi de görür. Türk kültüründe ise tespihin anlamı ipe dizilmiş küçük boncuklardan çok daha fazladır. Tespih tanelerinin üretildiği malzemeye, tanelerin şekillendirme tarzına ve tespihin tane sayısına göre farklı değerler ve anlamlar atfedilir.
Tane Sayılarına Göre Tespih Çeşitleri Nelerdir?
Tane sayılarına göre tespihler 11 taneli, 33 taneli, 99 taneli, 500 taneli, 1000 taneli ve 5000 taneli olarak altıya ayrılır. 5000, 1000, 500 ve 99 taneli tespihler daha çok dini vecibeleri yerine getirmek maksadıyla zikir esnasında kullanılır. 33 ve 11 taneli tespihler ise hem zikir hem de stres atmak amacıyla kullanılır. Ayrıca farklı tane sayısı ve dizilişine sahip Zaza tespih, balık tespih ve maskot tespih adlı tespih türleri de vardır. Zaza tespihler tek sıra olarak dizilmiş, genellikle on yedi taneden oluşan, elde sallamak ve stres atmak için kullanılan tespihlerdir. Maskot tespih efe tespih adıyla da bilinir. 33 taneli tespihler gibi dizilir fakat maskot tespihler 17 boncuktan oluşur. Daha çok stres atma maksadıyla veya bileğe takmak için kullanılır. Balık tespihler ise balık şekli vermek için özel kesilmiş taşların tek sıra olarak dizilmesiyle üretilen tespihlerdir. Stres atmak amacıyla kullanılan tespihlerdendir.
Kullanılan Maddeye Göre Tespih Çeşitleri Nelerdir?
Tespihler oldukça farklı maddelerden üretilebilmektedir. Genellikle değerli madenler, mineraller, hayvan kemikleri, boynuz çeşitleri, hayvan dişleri, inci, sedef, mercan, bazı fosiller, kokulu ağaçlar, sert yapılı ağaçlar, bazı bitkilerin çekirdekleri ve sentetik maddeler tespih ham maddesi olarak kullanılır. Mineralden yapılan tespihlerin bazı çeşitlerinde her tane farklı bir mineralden üretilir. Tespih yapımında yaygın olarak kullanılan başlıca mineraller ve değerli taşlar; akik, ametist, hematit, malakit, jasper, kaplan gözü, kuvars, necef, azurit, unakit, oniks, zümrüt, yakut, zebercet, yeşim, Oltu taşı, lüle taşı, lapis ve şahmaksuttur. Balık dişi, deniz aslanı dişi, mors dişi, fildişi ve gergedan boynuzundan elde edilen malzemeler de tespih imalatında kullanılır. Tespih üretiminde ham madde olarak kullanılan birçok kokulu ve sert ağaç türü vardır. Bunların en bilinenleri abanoz, şimşir, öd ağacı, tik, servi, sakız, gül ağacı, sandal, fıstık, demirhindi, yılan ağacı, ardıç, anjan, pelesenk, kokobolodur. Bitki çekirdeği olarak sertleşmiş andız meyvesi, zeytin çekirdeği, hurma çekirdeği, kuka ve katılaşmış narcıl tespih yapımında ham madde olarak kullanılır. Tespih imalatında kullanılan en bilinen fosil ise toprak altında oluşan ve bir çam reçinesi olan kehribardır. Farklı kehribar türlerinden yapılmış tespihler mevcuttur. Son yıllarda fiber, bakalit ve katalin gibi sentetik maddeler de tespih yapımında kullanılmaktadır.
Tane Şekillerine Göre Tespih Çeşitleri Hangileridir?
Tespih taneleri yaygın olarak küre şekilde üretilir. Ayrıca yassıca yuvarlak, dolgun, şalgami, kesme, üstüvane ve arpa kesim olarak şekillendirilmiş boncuklardan imal edilmiş tespih çeşitleri de vardır. Her kesim şeklinin kendine özgü duruşu ve göze oldukça hoş gelen görünüşü vardır.
Tespih Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tespih alırken kullanılan malzemenin hakiki ve kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Gerçek olmayan malzemeden üretilen tespihler zaman içerisinde renk ve yapı bozulmasına uğrar. Az bulunan değerli taşlardan üretilen bir tespih almayı düşünüyorsanız kullanılan taşın sertifikalı olmasına önem vermelisiniz. Tespih almaya karar vermeden önce tespih çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız doğru tespihi seçerken size yardımcı olur ve daha verimli karar vermenizi mümkün kılar. Tespih alırken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus tespih tanelerinin dizildiği ipin sağlamlığıdır. Sağlam olmayan ip aldıktan kısa süre sonra kopabilir ve tespih tanelerinin kaybolmasına neden olabilir.
Tespih Fiyatları Ne Kadardır?
Tespihler üretildikleri maddeye ve uzunluklarına göre farklı fiyatlar ile sunulur. Tespihin fiyatını belirleyen ilk unsur hangi maddeden üretildiğidir. Bir çok farklı taş ve ağaçtan üretilen tespihler ham maddelerin değerine göre fiyatlandırılır. Ham maddeden sonra tespih fiyatını etkileyen unsur işçiliktir. Yoğun emek verilerek yapılan tespihler daha az emek verilerek yapılanlara göre daha fazla fiyata sahiptir. El yapımı tespihler ile makineler tarafından seri olarak üretilen tespihler de farklı olarak fiyatlandırılır. Nadir bulunan kıymetli maddelerden yapılmış tespihler, kolay elde edilen ve bol bulunan maddelerden üretilenlere göre daha yüksek fiyata sahiptir.
Tesbih
Geçmişte olduğu gibi günümüzde de çok sık kullanılan tespih, kişiliğinizi ve zevklerinizi yansıtmak için ideal aksesuarlardan biri olmaya devam ediyor. İnce işçiliği ve estetik görünümü ile tespihler zengin kültürümüzü temsil eden önemli bir öge olarak da dikkat çekiyor. Aynı zamanda stresi azaltıcı etkilere ve iyileştirici güçleri ile tespihler günlük hayatınızı daha pozitif hale getiriyor. Eşsiz bir aksesuar olduğu gibi düşünceli bir hediye de olabilecek tespih, sevdiklerinize onları tanıdığınızı göstermenin bir yolu oluyor. Farklı stillere uyum sağlayan pek çok çeşidi olan tespihler arasından size en iyi uyum sağlayanı bulmak Hepsiburada ile çok kolay ve keyifli bir hale geliyor. Üstelik tespih koleksiyonunuzu zenginleştirmek ve tespihlerinizi saklamak için ihtiyaç duyduğunuz tüm aksesuarları da Hepsiburada'da bulabilirsiniz.
Tespihin Önemi Nedir?
Erkeklerin kullandığı en şık aksesuarlardan tespih bir takıdan çok bir geleneğin temsilcisi olarak görülüyor. Kelime olarak övme, yüceltme gibi anlamlara gelen tespih, neredeyse her dinde kullanılan bir araç oluyor. Görünümü ve kullanımı bugünkünden değişik olsa da araştırmalara göre tespih 4. yüzyıldan beri kullanılıyor. Dünyanın her tarafında kullanılan mistik bir obje olan tespih, geçmişte dinin yanı sıra iyileşme ve arınma gibi özellikleri için de sıkça kullanılan bir eşya. Aynı zamanda tespihin yapılış şeklinin sanatsal ilerleme ve ham madde kullanımı için de çok önemli gelişmelere sebep olduğu görülüyor.
Osmanlı döneminde hem dini amaçlar ile hem de doktorlar tarafından şifa için sıkça kullanılan tespihlerin yapımı ile ortaya çıkan tespihçilik, günümüzde de kültürümüzü temsil eden ve dünyaya tanıtan bir sanat dalı. Özellikle 18. ve 19. yüzyıllarda zirveye ulaşan tespih sanatı ve tespih ustaları Ahi geleneği ile kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaşıyor. Her ustanın kendi çizgisini ve ruhundan bir parçayı taşıyan tespihler, kaliteli malzemeleri ve benzersiz görünümleri ile kullanan kişiye büyük bir keyif sunuyor. Sağlığa olan faydaları, psikolojik rahatlama etkisi, dini sebepler veya estetik kaygıdan dolayı hâlâ sıkça kullanılan tespihlerin altında yüz yıllara dayanan bir gelenek ve hikâye yatıyor. Sabrın ve bağlılığın da bir göstergesi olan tespih, sahibi için manevi açıdan çok büyük bir önem taşıyor.
Tespihler Hangi Parçalardan Oluşur?
Tespihler ana olarak üç ana ve beş ara parçadan oluşuyor. Bu parçaların neler olduğunu bilmek hem doğru tespihi seçmenizde hem de kullanmanızda size yardımcı ouyor. Tespihlerin üç ana parçası ip, tane ve imame oluyor. Tespihlerin ipleri istenilen renge göre seçilebiliyor ve genellikle zor kopan naylon paraşüt ipler kullanılıyor. Genellikle yuvarlak veya elips şeklinde olan, ortalama 8 mm çapındaki tespih taneleri "habbe" olarak da biliniyor. Bu taneler ağaç, değerli taş, maden, fosil ve sentetik madde gibi çeşitli malzemelerden yapılıyor. Tespihin baş kısmında bulunan uzun parçaya ise imame adı veriliyor. Tanelerle aynı malzemeden veya gümüş gibi değerli bir madenden yapılan imameler, tespihin ince işçiliğini ve kalitesini gösteren en önemli parça oluyor. İmamenin yer değiştirmesini önleyen gizli parçaya ise düğümlük adı veriliyor. Düğümlüğün ardından ise tespih taneleri ile uyumlu üç adet ara tane eklenmesi mümkün oluyor. Bazı tespihlerin en uç kısmında farklı renklerde püsküller bulunabiliyor ve bu püsküle kamçı adı da veriliyor. Tepelik veya diğer adıyla hatime denen parça ise yine imameyi tamamlıyor ve tespihe estetik değer katıyor. Hatimenin sabitlenmesi ise o deliğe oturan bir çivi sayesinde gerçekleşiyor. Tespihi oluşturan son önemli parçaya ise nişane veya durak adı veriliyor. Tanelerin arasında yer alan bir çıkıntı olan nişane, tespihlerde 33 tanenin tamamlandığını gösteren ve saymayı kolaylaştıran bir işaret olarak kullanılıyor.
Tespih Nasıl Kullanılır?
Tespihlerin kullanım şekli tane sayısına göre değişim gösteriyor. Ancak en basit şekilde kullanmak için tespihi avuç içinizde tutabilir, taneleri baş parmağınız ile işaret parmağınız arasında tutarak aşağı kaydırabilirsiniz. Dini amaçlar için tespih kullanırken her tane geçişinde bir zikir yapabilirsiniz. Her çıkıntıya geldiğinizde 33 tane geçtiğini anlayabilir ve daha kolay sayım yapabilir veya söylediğiniz kelimeyi değiştirebilirsiniz. Tespih çekerken sayım yapmanızı kolaylaştıran başka bir özellik ise ara taneler. Örneğin 99'lu bir tespih kullanıyorsanız her turda bir ara taneyi ayırabilirsiniz. Böylece daha fazla taneli bir tespih kullanmak yerine elinizdeki tespihle istediğiniz sayıda zikir yapabilirsiniz. Günlük hayatta stres atma, zaman geçirme, negatif enerjiyi boşaltma gibi amaçlarla da kullanılan tespihle dilediğiniz şekilde oynayabilir, sallayabilirsiniz.
Tespih Çeşitleri
Tespihler renk, tane şekli, tane sayısı, malzeme ve boyut başta olmak üzere onlarca farklı modele ayrılıyor. Bu sebeple de yüzlerce seçenek arasından ideal tespihi seçmek giderek zorlaşıyor. Tepbih çeşitlerini ayırt etmeyi öğrenirseniz seçiminizi daha keyifli ve daha kolay şekilde yapabilirsiniz. Öncelikle tane sayısına kullanım amacınıza göre karar vermelisiniz. Aynı şekilde tane malzemesine ihtiyaçlarınıza göre karar verebilirsiniz. Tespihinizin rengi hem tarzınıza hem de ana malzemesine bağlı oluyor. Siyah ve kahverengi gibi koyu renkli tespihleri tercih ederek sade tarzınızı tamamlayabilir; sarı, turuncu veya mavi gibi canlı tespihlerle ise renkli iç dünyanızı yansıtabilirsiniz.
Tespihler kesimlerine göre de farklı çeşitlere ayrılıyor. Klasik beyzi tespihin taneleri yumurtaya benzerken, armudi tespihin taneleri dardan genişe geçen kürelere benziyor. Şalgami kesim tespihlerdeki taneler isminden anlaşılacağı üzere turp sebzesi gibi iki yanından çekilmiş oval bir şekle sahip. Üstüvane tespihlerin ise taneleri silindir şeklinde oluyor. Taneleri elmas şeklinde kesilmiş tespihlere fasetalı, dikdörtgen taneli tespihlere ise kesme tespih deniyor. Aynı şekilde tespih tanelerini yuvarlak, daha büyük veya dolgun seçebilirsiniz.
Zikirmatik adı verilen yeni nesil tespihler ise küçük boyutları ve kullanım kolaylığı ile dini vecibeleri yerine getirme konusunda kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Klasik tespihlerden farklı olarak parmağa takılabilecek kadar küçük zikirmatik sayaçlar sayesinde küçük bir tuşa basarak sayım yapabilir ve zikir sayınızı ekranda görebilirsiniz.
Tane Sayılarına Göre Tespihler
Tespihler tane sayılarına göre onlarca farklı kategoriye ayrılıyor. En yaygın olan 33 ve 99 taneli tespihler genellikle zikir amaçlı kullanılıyor. Yine zikir amaçlı kullanılan 500 ve 1000 taneli tespihler de bulunuyor. Ayrıca özellikle geçmişte kullanılan, normal tespihe göre daha büyük ve 1000 taneli tespihler arasında şifa amaçlı kullanılanlar da bulunuyor. Düz dizilen, 9 veya 17 taneli tespihlere zaza tespih deniyor ve bu tespihler daha çok el alışkanlığından dolayı ve stres atma amacıyla kullanılıyor. 9 adet art arda dizilmiş ve iç içe geçen tanelerden oluşan balık tespihler de aynı şekilde stres atmak için kullanılıyor. Aynı amaç için bileğe takılarak da kullanılan bir başka 17'li tespih türü ise maskot olarak adlandırılıyor.
Kullanılan Malzemeye Göre Tespihler
Tespihlerin tanelerinin ana maddesi çok farklı malzemeden yapılabiliyor. Her maddenin birbirinden ilginç özellikleri ve faydaları olduğu için ne tür bir tespih seçmek istediğiniz bilmeniz çok önemli oluyor. İlk olarak, ağaçlardan yapılmış tespihler çok yoğun şekilde kullanılıyor. En çok tercih edilen ağaç tespih çeşitleri arasında gül, kuka, öd, sandal, pelesenk ve zeytin ağaçları başta geliyor. Kuka ağacının bakterileri yok etme özelliği ile ünlü ve bu ağaçtan tespihlerin Osmanlı döneminde hekimler tarafından kullandığı biliniyor. Aynı zamanda taneleri kahverengi olan kuka tespihlerin kullanıldıkça koyulaştığını bilmek de önemli oluyor. Pelesenk ve öd ağaçlarından yapılan tespihler ise kullanıldıkça çok güzel bir koku yaydığı için sıkça tercih ediliyor. Benzer olarak çok güzel ve ayırt edici bir kokusu olan sandal ağacı ise hafıza güçlendirme, zihni berraklaştırma ve antiseptik özellik taşıma gibi şaşırtıcı faydalara sahip.
Kehribar başta olmak üzere oltu ve lüle taşı gibi fosillerden yapılmış tespihler de sıkça tercih ediliyor. Fosilleşen çam ağacı reçinesi olan kehribar sayılamayacak kadar fazla pozitif etkiye sahip. Ağrı kesici etkiye sahip kehribar, migren gibi ağır ağrıları bile hafifletme özelliğine sahip. Bağışıklık güçlendirici bir madde olan kehribar aynı zamanda akciğer, boğaz ve tiroid hastalıklarına da iyi geliyor. Elde tuttukça bedendeki negatif enerjiyi toplayan kehribar tespihlerin sahibine pozitif enerji verme ve stresiniz azaltma gibi etkileri de bulunuyor. Tespih yapılan bir başka fosil türü olan oltu taşı ismini Erzurum'un Oltu bölgesinden alıyor. İçinde yoğun miktarda karbon bulunan oltu taşı siyah ve koyu yeşil rengi ile dikkat çekiyor. Oltu taşı tespih kullanmanın faydaları arasında da romatizma hastalıkları, solunum yolu problemleri ve sinir sistemi problemlerini azaltmak bulunuyor. Son olarak özellikle Eskişehir'de ünlü olan lüle taşı tespihler de fosil tespihler arasında yerini alıyor. Beyaz rengi ile ayırt edilen lüle taşı az bulunan ve oldukça hassas olan bir malzeme olduğu için çok değerli. İnce işçilik gören lüle taşı tespihlerin de faydaları cilt güzelliğinden vücut sağlığına kadar değişiyor.
Hayvanlardan elde edilen maddelerden yapılan çok değerli ve pahalı tespih çeşitleri de var. Başta diş, boynuz, kemik gibi maddeler olmak üzere inciden ve mercandan yapılmış tespihler de bulunuyor. Fildişi, hipopotam dişi, balina dişi ve mors dişinden yapılan tespihler olduğu gibi kaplumbağa kabuğu veya bufalo boynuzundan da tespih yapılıyor. Ayrıca yüsur tespih adı verilen tespihler çok nadir bulunan bir siyah mercan türünden yapılıyor. Hayvansal ürünlerden elde edilen tespihler hem zarif görünümleri hem de faydaları ile tercih sebebi oluyor. Bu ham maddelerin yanı sıra fiber ve katalin gibi sentetik maddelerden yapılan tespihler bulmanız da mümkün. Bu malzemeler hem kolay şekil ve renk alma özellikleri ile hem de dayanıklılıkları ve kaliteleri ile öne çıkıyor.
Doğal Taşlardan Yapılan Tespihler
Her biri kendine özgü nitelikler taşıyan doğal taşlardan yapılan tespihler, belki de en çok tercih edilen modeller arasında. Tespih yapılan doğal taşların bazılarının çok değerli bazılarının ise yarı değerli olduğundan bahsetmekte yarar bulunuyor. Zümrüt, yakut ve safir gibi taşlar hem az bulunduğu hem de işlemesi çok hassas olduğu için çok daha değerli ve pahalı olabiliyor. Öte yandan akik, ametist, kuvars, kaplan gözü, yeşim, yıldız taşı, hematit, lapis ve zultanit gibi doğal taşlar daha yaygın ancak aynı ölçüde önemli ve faydalı oluyor. Safir taşının sakinleştirici ve odaklanmaya yardımcı bir etkisi olduğu, zümrütün bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve yakutun da kan dolaşımını iyileştirdiği ve sindirime faydalı olduğu biliniyor.
Turuncu, kahverengi, gri gibi farklı renklere sahip olan akik taşının her türü farklı bir etkiye sahip oluyor. Bu etkiler arasında cilt güzelleştirme, göz hastalıklarına iyi gelme, saçı güçlendirme ve ağrıları azaltma bulunuyor. Çok sert ve dayanıklı bir taş olan kuvars da tespih yapımında en çok kullanılan taşlardan biri oluyor. Çoğunlukla beyaz ve pembe tonlarında olan kuvarstan yapılan tespihler zihinsel ve bedensel dengeyi sağlayarak daha enerjik hissetmenizi sağlıyor. Kuvarsın mor renkli olanı ve oldukça saf olan hali olan ametist, diğer doğal taşlar gibi iyi enerji yaydığı gibi göz sağlığına da çok iyi geliyor. Yine kuvars türlerinden biri olan kaplan gözünden yapılan tespihler sarı ve kahverengi noktalı görünümleri ile çok şık görünüyor. Kaplan gözü tespihler dikkat dağınıklığını önlediği gibi uyku problemlerinin çözümünde de yardımcı oluyor.
Yeşil ve tonlarındaki tespihlerin çoğunun ana maddesi olan yeşim taşı kan dolaşımını hızlandırdığı için cilt güzelliği sağladığı gibi ağrı ve acıyı da azaltıyor. Şans ve mutluluk getirdiğine inanılan yıldız taşından yapılan tespihler birçok farklı renkte olabiliyor ancak bu taşın en önemli özelliği doğal olarak simli olması ve parlaması oluyor. Beyaz ve pembe gibi yumuşak renk tonlarına sahip olan ay taşı ise ışığı yansıttığı için negatif enerjiyi uzaklaştırdığı düşünülüyor. Firuze taşıysa hem turkuaz rengi ile çok beğeniliyor hem de uğur getirdiği ve negatif bakışları takan kişiden uzaklaştırıp kendine çektiği için tespih olarak yaygın biçimde kullanılıyor. Sultan taşı olarak da bilinen zultanit genellikle toprak tonlarında ve çok dayanıklı bir taş. Lapis lazuli taşı lacivert ve altın sarısı rengi ile doğanın mükemmel bir ürünü oluyor. Kemik sağlığına iyi gelen ve solunum yolu hastalıklarını iyileştiren lapis taşından bir tespihi kullanmak hem şık hem de faydalı bir tercih olabiliyor. Son olarak siyah ve parlak yapısıyla öne çıkan hematit taşından yapılan tespihler kalp sağlığı ve kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı oluyor.
Doğal taşlardan yapılan bir tespih alırken ister sevdiğiniz renge göre seçebilir, ister burcunuz ya da kişilik özelliklerinize göre seçim yapabilirsiniz. Aynı zamanda tespihinizi seçerken sağlık sorunlarınızı ve rahatsızlıklarınızı göz önünde bulundurabilirsiniz.. Özellikle stresli anlarda sizi rahatlatacak ve odaklanmanızı sağlayacak doğal taşları içeren bir tespih ile zor dönemleri kolayca atlatabilirsiniz. Her biri çok yararlı olan doğal taşlar, size özel seçilirse çok daha büyük etkiye sahip olabilir ve yaşam kalitenizi artırabilir.
Tespih Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tespih alırken en çok dikkat edilmesi gereken özellikle tespihin kalitesi oluyor. Eğer kaliteli ve uzun yıllar kullanabileceğiniz bir tespih arıyorsanız, bolca araştırma yaparak ve tespihleri karşılaştırarak en iyi sonuca ulaşabilirsiniz. Plastik gibi malzemelerden yapılanlar kısa zamanda formunu ve rengini kaybededip, kırılıp, kolayca kopabiliyor. Gerçek bir doğal taş, fosil veya ağaçtan yapılmış olanlar ise daha sağlam olmalarıyla dikkat çekiyor. Değerli maddelerden yapılan tespihlerin kalitesini anlamak için mutlaka sertifikalı olduğundan emin olmalısınız. Tanelerin kalitesinden emin olduktan sonra ise tespih ipinin ve diğer aksesuarların sağlam olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Tespihinizi seçerken seri üretim mi yoksa benzersiz bir tespih mi istediğinize karar vermeniz de çok önemli oluyor. Çünkü her iki kategoride de çok kaliteli tespihler bulunuyor. Ancak genel olarak seri üretim tespihler daha kolay bulunabilir maddelerden yapılırken el yapımı olanlar daha değerli malzemelerden yapılıyor. Kısacası almak istediğiniz tespihin rengi, görünüşü, malzemesi veya boyutu tamamen zevkinize bağlı ancak kalitesinden emin olmak istediğiniz ürünün ayrıntılarını incelemeniz ve değerli taşlar için sertifikalı ürünleri tercih etmeniz önemli oluyor.
Tespih Fiyatları
Çok geniş bir fiyat aralığına sahip olan tespihlerin fiyatlarını etkileyen birçok kriter bulunuyor. Bu kriterlerden ilki tespihin yapıldığı malzeme oluyor. Tespihin değerli taşlardan yapılmış olması fiyatı etkilediği gibi, gümüş veya altın gibi değerli madenlerden aksesuarlara sahip veya bu madenler ile kaplananlar oldukça pahalıya satılıyor. Tespihlerin işçiliğine göre de fiyatlar oldukça değişiyor. Adeta bir sanat eseri olan ve ustaların elinden çıkan benzersiz tespihlerin fiyatları daha yüksek oluyor. Tespihin markası, rengi ve tane sayısı da fiyatları etkileyen kriterlerden bazıları. Hangi fiyat aralığında olursa olsun, tespihler tarzınızı tek bir dokunuşla değiştiren bir aksesuar niteliği taşıyor. Her bütçeye ve her kritere uygun tespihleri inceleyebileceğiniz ve karşılaştırabileceğiniz Hepsiburada sayesinde dilediğiniz tespihe kolayca ulaşabilir, çeşitli avantajlardan yararlanabilirsiniz.
Tespih bakımı nasıl yapılır?
Manevi açıdan çok değerli olan tepbihlerinizi uzun yıllar boyu kullanmak, bozulmadan saklamak ve nesilden nesile aktarmak için bakımının iyi yapılması çok önemli oluyor. Oldukça hassas ürünler olan tespihlerin kullanımı ve bakımı da aynı derecede hassas ve ince aşamalardan oluşuyor. Öncelikle tespihlerin hem boncuklarına hem de diğer bölümlerine zarar veren ve renklerinin açılmasına sebep olan parfüm, kolonya, dezenfektan veya deterjan gibi kimyasal maddelere değmediğinden emin olmalısınız. Tespihlerin fazla soğuğa veya sıcağa maruz kalması, güneşte bekletilmesi ya da ıslanması gibi durumlar da zarar verebiliyor değerli taşların çatlamasına sebep olabiliyor. Tespihinizi temizlemek için ise belirli aralıklarda ılık su ve yumuşak bir bez ikilisini kullanabilirsiniz. Eğer tespihinizin boncuklarının daha parlak görünmesini isterseniz, cilalama amacıyla zeytinyağı gibi yumuşak yağlar tercih edebilirsiniz. Yumuşak bir beze damlatılan birkaç damla yağ sayesinde tespihinizin yeni gibi görünmesini sağlayabilirsiniz. Son olarak tespih bakımında dış görünüş kadar önemli olan bir aşama bulunuyor. Birbirinden farklı özelliklere sahip madenler, değerli taşlar ve fosillerden yapılan tespihlerin kullandıkça biriktirdiği negatif enerjiyi boşaltmak için toprakta bekletilmesi çok önemli. Bu sayede tespihiniz güzel göründüğü gibi iyi hissetmenizi de sağlıyor ve hayatınızı güzelleştiriyor.
Tespihlerin ömrü ne kadardır?
Eğer gerekli bakımları yapar ve dikkatli kullanırsanız, bir tespihi ömür boyu kullanmanız mümkün olabiliyor. Ancak bu durum tespihin kalitesine ve malzemesine de bağlı. İyi bir malzemede yapılmış sağlam bir tespihi belirli aralıklarla temizlemeniz ve cilalamanız, tespihin ömrünün büyük ölçüde uzamasını sağlıyor. Aynı şekilde tespihinizi dış etkenlerde korumanız da çatlama ve renk kaybı gibi durumları azalttığı için ömrü uzatıyor. Tespihlerinizin kullanımı ve temizliği gibi saklanması da önemli oluyor. Tespihinizi kullanmadığınız zamanlarda mutlaka yumuşak bir yüzeye koymanız öneriliyor. Ayrıca tespihinizi bir kutu içerisinde saklamanız tozlanmayı önlediği gibi, ürünün hassas malzemelerinin aşınmasını da engelliyor. Tespihlerin tanelerine zarar gelmediği sürece ipi, imamesi ve püskülünün değişmesi mümkün oluyor. Bu yüzden tespihinizin başına gelen bir talihsizlik sonrasında tamir ederek kullanmaya devam edebilirsiniz.
Tespih nasıl tamir edilir?
Tespihinizin herhangi bir parçası zarar gördüğünde tamir ederek kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer tespihinizin ipi kopmuşsa ancak diğer malzemelerde bir eksik yoksa, çelik veya naylon tespih iplerini kullanarak yeniden dizebilirsiniz. Tespihin taneleri veya imamesinde bir kopma veya kırılma durumunda ise benzer bir parça satın alarak yenileyebilirsiniz. Bazı tespih atölyelerinde kırık imamelerin tamir işlemleri de yapılıyor. Tespihinizin aksesuarlarından biri zarar gördüyse de aynı şekilde zevkinize uygun şekilde muadil malzemeler ile değişim yapmanız çok kolay oluyor. Tespihinize farklı renkte bir püskül ya da daha büyük bir nişane eklemeniz mümkün. Tespihinizi uzun süre kullandıktan sonra iplerde bollaşma olabiliyor. Böyle bir durumda tespihinizin ipini kısaltabilir veya tespihinizin tüm parçalarını daha sert bir ipe geçirebilirsiniz.