Hayatımıza renk katan, bize koşulsuz sevgilerini veren dört ayaklı dostlarımızın olmadığı bir dünya düşünülemez. Evlerimizi açtığımız bu dostların bakımlarını üstelenmek mutluluk verici olduğu kadar zorlu bir iştir fakat elimizden geldiğince dikkat ederek onların ihtiyaçlarını karşılamamız dahilinde bize verdikleri sonsuz sevgileri ise her şeye bedeldir. Sizin için dostlarımızın bakımlarına nasıl daha özenli davranabileceğimizi konu alarak hem kendimizi hem de hayvan dostlarımızı daha mutlu etmeyi amaçladık.
Köpekler İçin Bakım Önerileri
1.Eğer evde bir köpek dostunuz varsa şüphesiz ki hayatınız son derece eğlencelidir. Hem kendiniz hem köpeğiniz için alacağınız birkaç önlemle bu hayatı eğlenceli olduğu kadar güvenlikli bir hale getirebilirsiniz. Öncelikle köpek dostunuzun bir tasması olması herkes için faydalı olacaktır. Tabi ki onun için bir tasma seçerken dikkatli olmanız gerekmektedir. Köpeğinizin boyutuna uygun ve tasarımından ziyade kullanışlı olması önemlidir. Tasması onu rahatsız etmeden kontrol edebilmeniz için çok sıkı olmamalıdır. Boynuyla tasma arasında iki parmak boşluk kalması ideal olacaktır. Aynı zamanda dostunuzun oynamak için elinizden kaçabileceğini unutmayınız. Böyle durumlar için her zaman tasmasında bir künye olmalıdır. Künyede köpeğinizin ismi, ev adresiniz ve telefon numaranızın bulunması durumunda köpeğinizi bulan kişiler size ulaşabilecektir.
2.Eğer geniş bir eviniz ve bahçeniz varsa hem siz hem de köpeğiniz çok şanslı demektir. Bu noktada unutmamanız gereken nokta köpeğinizin ailenin bir bireyi olduğudur. Köpeğinizi hem kendiniz hem onun iyiliği hem de toplum için bahçede yalnız bırakmamalısınız. Bahçede bir kulübesi olması onun evinin bahçede olduğu anlamına gelmemelidir. Özellikle soğuk kış günlerinde mümkün olduğunca köpeğinizi evde tutmalısınız.
3.Kış aylarında köpeğinizin yemek düzenini yeniden organize etmek onun için faydalı olacaktır. Soğuk hava nedeniyle azalan fiziksel aktivite ve artan uyku saatleri nedeniyle köpeğiniz kilo almaya başlayabilir. Bu dönemde mümkün olduğunca düzenli ve yeterli beslenmesi gerekir, fazla yemek köpeğinizi iyi etkilemeyecektir. Bu dönemde daha düşük kalorili mama seçenekleri de değerlendirilebilir. Ayrıca evde onunla oynayarak enerjisini atmasına yardımcı olabilirsiniz.
4.Bir diğer önemli konu ise köpeğinizin yıkanmasıdır. Köpeklerin tüyleri, onları soğuktan korur ama tabi ki çok soğuk havalarda bu tüyler de yetersiz kalacaktır. Bu nedenle köpeklerin tüylerine güvenerek onları kışın sokakta bırakmak mantıklı bir hareket olmayacaktır. Köpeklerin tüylerine yeterince bakım yapılması çok önemlidir. Her banyodan önce ve köpeğinizin tüylerinin ihtiyacı olduğu kadar taranmalıdır. Duruma göre tıraş edilmesi gereken tüyler tıraş edilmelidir. Her köpeğin tüy bakımı farklıdır. Kimi cins köpekler 2-3 haftada bir yıkama gerektirirken, bazı cinsler 6 haftaya kadar temiz kalabilmektedir. Köpeğinizin ne kadar dışarı çıktığından tüylerin uzunluğuna kadar birçok farklı etken yıkanma ihtiyacını etkileyecektir.
5.Tüm canlıların tıpkı insanlar gibi hastalandıklarını hatırlatmak isteriz. Hastalıklar arasında en önemlilerinden biri de ağız ve dişleri ile ilgili olanlardır. İnsanlarda olduğu gibi köpekler de oral bakıma ihtiyaç duyarlar. Veterinere götürdüğünüz zamanlarda dişlerini kontrol ettirmeniz ve gerektiğinde dostunuzun dişlerini fırçalayabilmek için diş fırçalama tekniklerini öğrenmeniz oldukça önemlidir.