Araba kaportası, otomobillerin iskeletini oluşturan şasi parçası üzerine eklenen kaplamalardır. Sac ve alüminyum gibi malzemelerden imal edilen kaporta ekipmanları, hem görsel hem de fonksiyonel olarak aracın nihai haline ulaşmasını sağlar. Karoser birleşim noktalarına bağlanan kaporta ekipmanları, aracın markasına, modeline, kasa tipine ve tasarımına göre değişiklik gösterir. Bir otomobil üstünde bulunan kaporta parçaları genel olarak; kaput, ön ve arka çamurluklar, tamponlar, kapılar, ızgaralar, tavan sacı, bagaj, A ve C sütun donanımları şeklinde sınıflandırılabilir. Geniş bir yüzeyi kaplayan kaput, motor üzerinde yer alır. Kaput altında ses izolasyonu sağlayan malzemeler bulunabilir. Önden arkaya doğru açılan kaputu, destek ayağı ya da hidrolik kollar yardımıyla sabitlemek mümkün olur.
Tavan, sütun, çamurluk ve kapı gibi yüzeyler üzerinde kullanılan sac parçalar, endüstriyel üretim süreci sonrasında ideal formuna kavuşur. Metal silindirler ile üretilen plakalar, her noktada aynı kalınlık ve pürüzsüzlük sunar. İnce ve dayanıklı olması nedeniyle kolaylıkla kesilip bükülebilen bir yapıya sahiptir. Saç yüzeyler, hazır presler ile kolaylıkla aracın temel dizaynına uygun hale getirilir. Üretim teknolojilerine bağlı olarak çok farklı kalınlıkta ve dayanıklılıkta sac modeli bulunur. Hasar görmesi halinde vakumlu çekme sistemleri, bilgisayarlı düzeltme ve geleneksel tamir yöntemleri ile düzeltilebilir. Kaput, bagaj, kapı ve tavan için hazırlanan kesitlerin altında dayanıklılığı artıran metal kiriş ve bloklar da yer alır.
Araba kaportasının içinde ve üzerinde, çeşitli donanımlara yer açan kanallar ve bölmeler de hazırlanır. Bu alanlara araç ön ızgaraları, rüzgarlık, sunroof, kapı kolları, sinyal lambaları, açma ve kapatma mekanizmaları monte edilir. Montaj işlemi esnasında karoserin dış ortamdan tamamen izole edilmesi amacıyla bağlantı noktaları ve aksesuar birleşim çizgileri çevresine çeşitli özelliklere sahip contalar da eklenir. Kaporta birleşim alanlarının tıpkı bir yapboz parçası gibi birbirine uyum sağlaması gerekir. Bu nedenle, aracın kasasına uygun parçalar, uzun bir araştırma sürecinin ardından hazır hale getirilir. Parçaların rüzgar direnci, aerodinamik yapısı ve sıvı akışkanlığı gibi özelliklerin yanı sıra; tasarımsal olarak göze hoş gelmesine de ayrıca dikkat edilir.
Kaporta üstünde yer alan parçalar, zaman içinde eskiyebilir ya da kırılarak kullanılmaz hale gelebilir. Özellikle kapı kolları, bagaj ve sunroof açma mandalları gibi yoğun kullanıma maruz kalan yerler, işlevselliğini daha kolay yitirebilir. Böyle durumlarda ekipmanların tamamı veya sadece fonksiyonunu kaybetmiş ara malzemeleri yenisi ile değiştirilebilir. Yedek parça üretimi yapan firmalar, değişebilir ekipmanların ölçülerine ve kullanım alanlarına uyumlu ürünler imal ederler. Örneğin; sağ ön kapı kolu ile sol arka kapı kolunun geometrisi ve monte tırnakları birbirinden farklı olur. Ayrıca, aynı marka araçların sonraki yıllarda üretimi yapılan modellerinde de aksesuar ve ekipman farklılıkları olabilir. Bu nedenle, aracın özelliklerine göre tasarlanan ürünleri seçmek, parça uyumluluğu açısından son derece büyük önem arz eder.
Araba Kaporta Fiyatları
Araba kaporta fiyatları; ürünün özelliklerine, malzeme kalitesine, fonksiyonlarına, yapısına ve üretim teknolojilerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ufak parçalı mekanizmalar ve aksesuarlar, kullanıcılar tarafından rahatlıkla değiştirilebilirken; çamurluk, tavan sacı, ızgara ve tampon tarzındaki büyük kaporta aksamlarının yetkili servis veya araç atölyelerinde değiştirilmesi tavsiye edilir. Çizikler, göçükler ve ufak çaplı hasarların, kaporta ustaları tarafından tamir edilebilmesi mümkündür. Kaporta üzerinde sac yırtılmaları, çok yönlü deformasyonlar ve delinmeler gibi önemli hasarlar bulunuyor ise, ilgili parçayı herhangi bir işleme gerek duymadan yeni parça ile değiştirebilirsiniz. Kategori içinden aracınıza uyumlu kaporta ekipman ve aksesuarlarına ulaşabilir; ihtiyacınıza en uygun ürünlere kolaylıkla sahip olabilirsiniz.